Teodorovici modifică programul Prima Casă, astfel încât să fie accesat doar de cei care au într-adevăr nevoie. Câte case are ministrul Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici FOTO gov.ro

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat că programul „Prima Casă” va fi continuat în acest an, cu un plafon de 2 miliarde de lei, astfel încât să fie accesat doar de cei care au într-adevăr nevoie.

„Ca plafon (pentru Prima Casă – n.red.), am prins cam 2 miliarde de lei, în acest an. Deci, va continua, numai am spus că, în discuţia pe care am avut-o la Banca centrală, pentru a-l face mai social. (...) Până la final de februarie, vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esenţiale. Finanţarea există - a fost bugetat. Programul continuă”, a menţionat, duminică seara, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.

Ministrul Finanţelor a mai spus că modificările vor fi făcute până la finalul lunii februarie printr-o Hotărâre de Guvern.

„Probabil, (modificările) vor fi suprafaţa casei, persoanele cu venituri mai mici. Este un program social, până la urmă. Este Prima Casă. Nu-ţi iei casă de 500 de metri, prima casă. Îţi iei o casă pentru familie, atât cât poţi”, a explicat Teodorovici.

Locuinţe mici, la periferie

Specialiştii spun că, la 10 ani de la lansarea sa, programul urmează să fie accesibil doar tinerilor care au cel mult 35 de ani şi câştigă maximum 3.000 de lei net. „Oricine cu venituri mai mari de 3.000 de lei şi cu putină rabdare şi gospodărire a bugetului familie poate depune deoparte mai mult de 10% din avansul unui apartament şi atunci nu se pretează.”, a declarat Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari.

În programele anterioare oricine  câştiga cel puţin salariul minim pe economie putea face creditul Prima Casă. Condiţia era să returneze banii în maximum 30 de ani. „Unii solicitanţi îşi luau case de vacanţe sau apartamente de valoare foarte mare. Se duceau către valoarea maximă a creditului şi restul sumei îl aduceau de acasă ca şi avans.”, consideră analistul financiar Andreea Costescu.

După ce programul pentru Prima Casă 2019 se va modifica astfel, locuinţele care se vor încadra vor fi cele care au preţuri mici şi foarte mici, adică locuinţele cu suprafaţă mică sau în zone periferice. Astfel, cu un salariu de 3.000 de lei scade şi plafonul maxim al împrumutului. În loc de 60.000 de euro se vor putea lua maxim 54.000 de euro, la o rată de cel mult 1.350 lei.

S-au cumpărat peste 250.000 de locuinţe

Potrivi datelor MFP, de la lansarea programului „Prima Casă” în anul 2009 până la finele lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,40 miliarde lei. De la începutul anului 2018 şi până la finele lunii octombrie 2018 numărul garanţiilor acordate era de 17.915, iar valoare totală a acestora de 1,7 miliarde lei. De asemenea, au fost înregistrate şi 6.494 promisiuni de garantare. 

Toate imobilele lui Teodorovici, cumpărate prin credity ipotecar, unele pe 38 de ani

Potrivit declaraţiei sale de avere, ministrul Finanţelor a cumpărat, împreună cu fosta sa soţie, nu mai puţin de şase imobile, toate în baza unor credite: patru terenuri intravilane şi două locuinţe.

Terenurile intravilane sunt: 1.035 mp în Otopeni, cumpărat cu un credit luat în 2005, un altul în Bucureşti, de 178 mp, în baza unui credit luat de la ANL în 2001, un altul de 166 mp în sectorul 1, achitat tot cu un credit în 2007, şi încă 70 mp în Bucureşti cumpărat în 2008 cu un alt credit.

În ce priveşte locuinţele, exceptând apartementul  din sectorul 5 moştenit în 1994, cu o suprafaţă de 64 mp, ministrul Finanţelor a mai cumpărat, împreună cu fosta sa soţie, o casă de locuit în Bucureşti, cu o suprafaţă de 440 mp, achitată cu un credit contractat în 2007, şi o altă casă de 70 mp, cumpărată în 2008 în baza unui credit.

Singurul imobil cumpărat fără împrumut este cel de 220 mp din sectorul 5, unde a devenit proprietar, împreună cu fosta soţie în 2001.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, îşi va plăti integral datoriile la vârsta de 74 de ani, respectiv în anul 2045, adică la 38 de ani de la data când a obţinut cele două împrumuturi de aproape 600.000 euro de la BCR, deşi durata maximă a unui credit ipotecar este de obicei de 30 de ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite