Teodorovici nu mai vrea să-i protejeze pe salariaţi: şi-a amendat propriul proiect privind închisoarea pentru datornici. Ce se întâmplă cu evazioniştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici FOTO Facebook

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pare să se fi răzgândit pentru a treia oară în privinţa propriului proiect care prevede închisoarea pentru datornici.

După ce în urmă cu circa două săptămâni a afirmat, rând pe rând, ba că retrage proiectul de la Senat, ba că-l lasă în Parlament pentru că vrea să-i protejeze pe angajaţi”, ministrul a decis să-şi amendeze propriul proiect, prin eliminarea exact a articolului care prevedea o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 6 ani pentru angajatorii care nu plătesc, în termen de 30 de zile de la reţinere, impozitele pe venit şi contribuţiile pentru salariaţi.

“Art. 6 este cel care a creat atâtea discuţii. Îl putem lăsa la o parte”, a afirmat el, citat de Hotnews, după ce a propus un amendament în cadrul Consiliului Economic şi Social.

Art. 6 din proiectul de lege pentru modificarea legii evaziunii fiscale prevede următoarele: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 6 ani reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul de scadent prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.

Proiectul legislativ îi priveşte deopotrivă pe angajatori, arendaşi, cei care obţin dividende, sportivi şi liber profesionişti, cei care obţin premii sau câştigă la jocurile de noroc şi alte categorii de contribuabili, persoane fizice sau juridice.

Articolul 8, care prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani, dar şi reducerea acesteia faţă de prevederile actuale ale legii evaziunii fiscale a rămas însă în proiectul depus la Senat.

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”, se arată în propunerea lui Teodorovici.

Ministrul nu a renunţat şi la reducerea pedepselor pentru evaziune fiscală

Actuala lege a evaziunii fiscale, la articolul 8, prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi pentru „stabilirea cu rea-credinţă, de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”.

În ce priveşte reducerea pedepsei, Teodorovici îşi motivează iniţiativa prin faptul că în cauzele de evaziune fiscală cu prejudicii mici nu se poate dispune renunţarea la urmărirea penală, având în vedere că actualul Cod penal interzice acest lucru pentru pedepse mai mari de 7 ani.

Un motiv similar este invocat şi în cazul reducerii pedepsei de la 2 la 8 ani, cât este în  prezent, la pedepse privative de libertate cuprinse între 2 şi 7 ani, pentru ascunderea unor bunuri în ascopul sustragerii de la plata taxelor ori a omisiunii evidenţierii în contabilitate a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

Aceeaşi pedeapsă redusă la cel mult 7 ani este prevăzută şi pentru evidenţierea în contabilitate a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor; executarea de evidenţe contabile duble; sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale; substituirea, degradarea sau instrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului fiscal sau ale Codului de procedură penală.

Diminuate sunt şi pedepsele pentru situaţiile agravante, în care prejudiciul este mai mare de 100.000 euro: limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o treime (respectiv 2 ani şi 4 luni), faţă de 5 ani cât este prevăzut în actuala lege a evaziunii fiscale.

În cazul în care prejudiciul este mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate (respectiv 3 ani şi jumătate), faţă de 7 ani cât este prevăzut în legea în vigoare.

Art. 10 al proiectului pentru modificarea legii evaziunii fiscale este aproape identic cu cel prezent, prevăzând că în cazul neplăţii taxelor şi impozitelor reţinute la sursă sau a stabilirii cu rea-credinţă a acestora, în scopul obţinerii unor rambursări fără drept de la stat, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la citirea actului de sesizare, suspectul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul, pedeapsa se reduce la jumătate. 

Plafon de 10.000 de euro pentru dosarul penal

Un alt articol nou-introdus prevede că faptele nu se pedepsesc penal dacă prejudiciul cauzat prin infracţiune este mai mic de 10.000 de euro, iar în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la citirea actului de sesizare, suspectul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul.

De aceste acte de clemenţă nu va beneficia însă persoana fizică sau juridică care a mai săvârşit o astfel de infracţiune în ultimii 5 ani.

Reducerea pedepsei cu închisoarea şi aplicarea amenzii pentru prejudicii de până la 100.000 de euro, precum şi exonerarea de răspundere penală în cazul prejudiciilor de până la 10.000 de euro care au fost achitate integral se vor aplica şi în cazul proceselor aflate în derulare, la primul termen ulterior intrării în vigoare a legii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite