Teodorovici: „Plafonarea preţului gazelor este o măsură comunistă până la un punct, dar este necesară”. Proiectul, în primă lectură în şedinţa de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intenţia Guvernului de a plafona preţul gazelor este „o practică comunistă, până la un punct”, dar este necesară pentru că în România nu există concurenţă, ci doar doi producători care „cresc unul câte unul preţurile”, a declarat joi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a precizat că în şedinţa de Guvern va fi o primă lectură a proiectului.

Ministrul a vorbit despre un proiect publicat miercuri de Ministerul Finanţelor care prevede că preţul de producţie internă al gazelor va fi plafonat la 55 de lei/MWh până la 30 iunie 2021.

 „Unii spun că este o practică comunistă. Da, poate la prima vedere poate părea, pentru că încerci să intri în piaţă, aşa este, până la un punct. Vorbim de concurenţă. Care concurenţă? Sunt doi operatori care cresc unul câte unul preţurile, iar celălalt se aliniază imediat. Investiţiile asumate nu s-au realizat, dar preţul creşte fără o justificare pe fond, iar dumneavoastră suferiţi şi economia are de suferit. Iar unii se reped imediat, de parca ar fi din alta ţară, că este o practică comunistă. Eu nu am avut nicio legătură cu comunismul”, a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.

Şeful Finanţelor a precizat că proiectul de hotărâre de Guvern va intra în primă lectură în şedinţa de astăzi a Executivului.

Acesta vine la numai două zile după ce consilierul prim-ministrului Darius Vâlcov a anunţat că Guvernul poate face acest lucru. Măsura ne-ar putea aduce un nou infringement.

„Se stabileşte preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din  producţia internă la producători până la data de 30.06.2021, în valoare de 55 lei/Mwh”, arată documentul.

Nota de fundamentare arată că preţul mediu de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piaţa centralizată, în perioada aprilie 2017 – august 2018, a crescut de la 70,93 lei la 77,72 lei.

Finanţele susţin că actul normativ „are impact pozitiv prin stoparea creşterii necontrolate a preţurilor gazelor naturale din producţia internă, generată de poziţia dominantă a celor doi mari producători care au cota de piaţă, fiecare de peste 46% şi împreună de 95%”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite