Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Teodorovici a promis FMI şi Băncii Mondiale că România îşi va relua creşterea economică bazată pe investiţii

1
23 Apr 2018 07:29:49
Autor: Afrodita Cicovschi

Efectele defavorabile ale creşterii economice bazate exclusiv pe consum au fost cvasi-recunoscute de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, într-o discuţie purtată cu oficialii FMI şi Băncii Mondiale, în cadrul căreia a afirmat că România îşi va relua creşterea economică bazată pe investiţii.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a participat, în perioada 20-21 aprilie 2018, la Reuniunea de Primăvară a Grupului Băncii Mondiale (BM) şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), la Washington, SUA.
 
În marja reuniunii, Eugen Teodorovici a avut o întâlnire cu dl.Poul Thomsen, directorul departamentului pentru Europa al FMI, dând asigurări că România îşi va respecta angajamentele asumate cu instituţiile financiare internaţionale de a menţine deficitul sub 3% iar măsurile luate în anul 2018 vor asigura atât pentru acest an cât şi în viitor o creştere economică sustenabilă, a informat ministerul prin intermediului unui comunicat de presă.
 
„România merge în direcţia bună, reluându-şi creşterea economică sustenabilă bazată pe investiţii. Dinamica veniturilor bugetare din trimestrul I 2018 este superioară dinamicii anuale prognozate pentru produsul intern brut (11,4% comparativ cu 7,9%, creştere nominală a PIB) fiind, cu excepţia celei înregistrate în trimestrul I 2015, cea mai ridicată post criză”, a susţinut Eugen Teodorovici.
 
De asemenea, ministrul finanţelor a avut o întrevedere cu Cyrill Muller, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală. În cadrul discuţiei a fost analizat portofoliul actual de proiecte aflate în derulare, finanţate de bancă în România, printre care se află şi proiectul privind modernizarea ANAF şi continuarea acestuia într-o formă revizuită de MFP, adaptată pentru asigurarea unor servicii de calitate pentru contribuabili. Totodată, ministrul finanţelor a propus conducerii BM o nouă abordare cu privire la modalitatea de acordare a împrumuturilor, care ar conduce la flexibilitatea utilizării sumelor din împrumut în funcţie de gradul de pregătire şi realizare al proiectelor.
 
Agenda delegaţiei române a cuprins întâlniri cu reprezentanţii băncilor de investiţii, agenţii de rating şi oficiali ai instituţiilor financiare internaţionale. Au fost prezentate aspecte legate de mediul macroeconomic, supraveghere macroprudenţială, evoluţia inflaţiei, precum şi priorităţile pentru perioada următoare.
 
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost însoţit la Washington de secretari de stat din cadrul MFP, de oficiali ai ANAF şi ai Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, precum şi de reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Un cititor
23.04.2018, 14:34:02

............In sfarsit..................sa vedem, acea crestere bazata pe investitii...........

Modifică Setările