Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Teodorovici recunoaşte că nu plăteşte întotdeauna premiile la Loteria bonurilor fiscale. Acum încearcă să repare greşeala DOCUMENT

8
27 Jan 2019 12:44:27
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto MEDIAFAX
Foto MEDIAFAX

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a emis un proiect de ordin prin care încearcă să repare prejudiciile aduse celor care au câştigat premii la Loteria bonurilor fiscale, dar nu le-au primit, motiv pentru care s-au adresat instanţelor de judecată.

Proiectul de ordin reglementează „posiblitatea concretă de punere în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive prin care s-a dispus plata unor sume stabilite de instanţa de judecată, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor fiscale, prin plata acestora din bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni generale”.
 
Documentul semnat de Teodorovici precizează că, pentru efectuarea plăţii sumelor stabilite de instanţa de judecată, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor fiscale şi a impozitului aferent acestora, Ministerul Finanţelor Publice utilizează formularul ”Ordin de plată pentru Trezoreria Statului”, iar „plata sumelor rezultate ca urmare a pronunţării unei hotărâri judecătoreşti rămasă definitivă, se face concomitent cu plata impozitului aferent”.
 
Legat de deciziile instanţelor, ordinul ministrului se referă la două situaţii distincte, respectiv cea în care instanţa precizează suma de plată sau nu o precizează în sentinţa definitivă.
 
Astfel, dacă în hotărârea judecătorească definitivă este prevăzută suma de plată, Direcţia generală de legislaţie Cod procedură fiscală, reglementări nefiscale şi contabile din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (DGLCPFRNC) efectuează demersurile necesare plăţii sumei respective, în baza hotărârii judecătoreşti, precum şi a datelor transmise de structura din cadrul Ministerului Finanţelor Publice sau Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, după caz, care a avut în instrumentare dosarul.
 
Dacă în hotărârea judecătorească definitivă nu este prevăzută suma de plată, aceasta se determină de către DGLCPFRNC, în baza unei note de calcul, direcţia demarând procedurile necesare plăţii sumei. 
 
În termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea hotărârii judecătoreşti definitive, structura din cadrul MFP sau ANAF care a instrumentat dosarul cere câştigătorului copii după documentul de identitate şi extrasul de cont sau coordonatele bancare ale contului în care urmează a fi efectuată plata. 
 
În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data primirii documentelor MFP sau ANAF transmit DGLCPFRNC documentele în bvaza cărora se efectuează plata.
 
Proces câştigat în instanţă
 
Speţa care a determinat ministerul să elaboreze o ordonanţă prin care prevede îndreptarea inechităţilor faţă de câştigători ai Loteriei, pentru care instanţa a decis că au dreptul de a-şi ridica premiile, a pornit de la un proces iniţiat în septembrie 2016, când o câştigătoare din Braşov la Loteria bonurilor fiscale din luna aceea s-a dus la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) să-şi ridice premiul, în valoare de 250.000 lei, depunând o cerere oficială în acest sens. 
 
Potrivit profit.ro, reclamantei i s-a comunicat că bonul fiscal nu poate fi considerat câştigător deoarece nu conţine imprimat antetul societăţii comerciale. Femeia a luat legătura cu vânzătorul şi a constatat ca al doilea bon fiscal original (al vânzătorului) conţine toate elementele de identificare cerute de OG nr. 10/2015. Bonul fiscal original şi o copie legalizată la un notariat din Bucureşti au fost trimise Fiscului în termenul de 30 de zile cerut de lege, însoţit de o sesizare adresată conducerii, întrucât inspectorul desemnat în acest sens a refuzat să îi primească cererea de revendicare a premiului. 
 
Ulterior, în noiembrie 2016, câştigătoarea a făcut plângeri prealabile la AJFP Braşov şi la MFP, primind răspunsuri nefavorabile, după care s-a adresat instanţei, care i-a dat dreptate şi a obligat statul, în ianuarie 2017, să-i plătească premiul de 250.000 lei. Fiscul a făcut şi recurs, şi cerere de revizuie a deciziei Tribunalului Braşov, pierzând, după un an de judecată, în ambele căi de atac. 
 
În martie 2018, câştigătoarea a intentat un nou proces celor de la AJFP Braşov, "solicitând reactualizarea creanţei în sumă de 250.000 lei, cu titlu de premiu aferent extragerii lunare la Loteria bonurilor fiscale din data de 18.09.2016 stabilită prin Sentinţa civilă nr. 864/CA, rămasă definitivă la 21.11.2017, cu rata inflaţiei şi dobânda legală penalizatoare începând cu data de 18.12.2016 şi pe viitor, până la achitarea întregului debit, în vederea recuperării integrale a prejudiciului produs.
 
Instanţa a stabilit că reclamanta este îndreptăţită nu numai la plata de către pârâtă a sumei de 250.000 lei, ce reprezintă prejudiciul efectiv suferit, ci şi la acoperirea beneficiului nerealizat, prin devalorizarea sumei de 250.000 lei şi prin dobânda legală penalizatoare. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

savu cristian
27.01.2019, 12:59:03

Asa si trebuie ,daca castiga unul de la #rezist aluia trebuie sa i se puna taxe ,nu premiat.

-4 (6 voturi)
¡Ay, caramba
27.01.2019, 13:13:35

Idiotule, de unde stii tu ca reclamanta nu e "de la #rezist"? Ai citit articolul, ai bagat de seama ca persoana aia s-a luat de gat cu statul, nu s-a multumit cu ce i-a zis imbecilul angajat la fisc pe pile, ci si-a cerut drepturile in instanta? Crezi ca ar putea fi o oaie inepta care sta toata ziua cu gura cascata la A3 si aplauda ca foca orice face si zice Dragnea sau Dancila?

+3 (5 voturi)
ION ILAS
27.01.2019, 13:30:07

De unde se vede cat respect are statul roman fata de cetatean pentru aplicarea legii pe care tot el a dat-o o incalca astfel ca nici dupa 2 ani si ceva doamna respectiva nu a ajunns in poseseia lui problema este ca s-a pus cu cine nu trebuie altii ar fi renuntat de mult brava doamna ia-le banii castigati nu-i lasa pe tarlani ( cuvant creat de mine vine de la tarla de oi ) desi ma gândesc ca de multe ori poate ii jignesc pe oamenii care muncesc acoala n-am gasit alta rima !

+2 (2 voturi)
Comunist Anti
27.01.2019, 13:36:16

Stat de cacat ! Tu ca stat emiti o regula si apoi tot tu nu o respecti ! Ba mai ai tupeul sa folosesti si caile de atac in instanta, de parca cea care te-a chemat in instanta ar face vreun abuz si tu nu esti de acord !

+4 (4 voturi)
Stan Patitu
27.01.2019, 14:25:21

Vezi legile de restituire a proprietatilor; smecherii au devenit milionari pe cand cetateanul obisnuit a ramas cu cereri, hotarari judecatoresti neaplicate, ani din viata pierduti total aiurea. Aparatul de stat trebuie si el sa traiasca din ceva, proiect de ordin,ordin ordonanta de urgenta, hotarare judecatoreasca, apel, recurs etc etc va dati seama cata hartie s-a folosit si cate zile de munca a ocupat doar aceasta aberatie care in mod normal trebuia rezolvata automat pentru castigatoare

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările