Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Teodorovici reia ideea unor măsuri pentru a-i aduce înapoi pe românii care muncesc în străinătate

23
21 Apr 2019 10:38:39
Autor: Elena Deacu
Eugen Teodorovici FOTO gov.ro
Eugen Teodorovici FOTO gov.ro

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a reluat duminică ideea de a lua măsuri pentru a-i readuce în ţară pe românii care muncesc în străinătate, după ce anul trecut el spunea că doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră.

„Sâmbătă am fost la Iaşi, oraşul despre care Nicolae Iorga spunea în 1937 că «este mai mult decât o ilustră capitală a Moldovei». Am avut discuţii foarte interesante şi aplicate cu reprezentanţii mediului de afaceri local care mi-au împărtăşit atât ideile, părerile şi soluţiile pe care le au pentru dezvoltarea afacerilor, precum şi problemele cu care se confruntă. Una din problemele comune ridicate de aceştia a fost lipsa forţei de muncă”, a scris, duminică, Eugen Teodorovici pe Facebook.

Ministrul de Finanţe afirmă, însă, că lipsa forţei de muncă este o problemă generală în România.

„Tocmai pentru că aceasta este o problemă cu caracter general, întâlnită pe întreg teritoriul României, precum şi în alte ţări europene, vreau să îi asigur că la nivel guvernamental vom iniţia negocieri cu toate statele membre pentru a implementa un pachet de măsuri care să răspundă atât nevoii, cât şi dorinţei de revenire acasă a celor plecaţi la muncă în străinătate”, a completat Teodorovici.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Finanţelor vorbea de măsuri „agresive” privind piaţa muncii. „Ţările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluţie pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor”, spunea Eugen Teodorovici. El a precizat însă că în niciun caz nu poate fi vorba de o îngrădire a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

În noiembrie anul trecut, Eugen Teodorovici spunea că românii ar trebui să aibă drept limitat de lucru în străinătate, pe baza unui singur permis de muncă, valabil pentru maximum 5 ani într-o anumită ţară. 

„Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă”, spunea atunci Teodorovici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Sorin Barbul
21.04.2019, 10:59:26

Să-i aducă înapoi? Cum? Cu juvățul de gât?

+8 (8 voturi)
_wakki m
21.04.2019, 11:06:07

Încă un tembelism marca Curlando auzi la el, să răspundă atât nevoii, cât şi dorinţei de revenire acasă a celor plecaţi la muncă în străinătate păi dacă cineva muncește în străinătate și are dorință să revină acasă revine pur și simplu, nu e nevoie de niciun pachet de măsuri dar ăia nu vor să revină și unul din principalele motive pentru asta este ciuma roșie frumosule, chiparosule ești prost de dai în gropi

+11 (11 voturi)
inuendo
21.04.2019, 11:07:23

Teodorovici, ia bine seama! E foarte simplu: ia gașca de mafioți pzdiști și dispăreți în adâncurile Saharei. Atunci, e posibil ca parte din cei plecați să se reîntoarcă. Nu uita să-ți iei și complicii alde-udmr cu tine. Călătorie sprâncenată!

+9 (9 voturi)
jan11
21.04.2019, 11:30:27

Mare rahat de om Teodorovici asta!O caricatura umana.Sunt curios daca exista vreo tara in Europa care sa-l bage in seama.Si cum o sa-i aduca?Unii au ani buni in strainatate,au o viata acolo,si-au facut familii,au copii nascuti acolo.Mult mai simplu ar fi sa se lase de de furat si sa se ocupe de problemele reale ale tarii paduchele asta psd-ist.Cine-i nebun sa lase un salariu de cateva mii de euro pentru o slujba mizerabil platita in Romania?Sa rezolve problemele cu infrastructura si cu hotiile la nivel guvernamental si atunci romanii autoexilati vor veni acasa toti.Doamne,cand dracu' vom scapa de lichelele astea psd-iste?

+10 (10 voturi)
Mihai Popescu
21.04.2019, 12:12:59

Bai golanilor, ati furat si ati distrus tara asta incit i-ati facut pe oameni sa emigreze din cauza saraciei la care i-ati adus si acum aveti nevoie de sclavi si vreti sa-i obligati sa se intoarca. Ba borfasilor nimeni nu se va intoarce in tara pt. ca sa fie slugi la voi. Aduceti pachistanezi sau din Bangladesh daca vor veni si aia sa va slugareasca. Dar nu cred ca vor lucra pe 1.200 lei/luna cit plati voi pe romani.

+13 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările