Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Teodorovici spune că Florin Cîţu a crescut deficitul prin cheltuieli nejustificate

2
17 Feb 2020 16:28:09
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Finanţelor, l-a acuzat luni pe Florin Cîţu că a crescut deficitul prin majorarea nejustificată a cheltuielilor, deşi guvernul Orna a gestionat bugetul doar în ultimele două luni din 2019.

"Putea fi evitat anul trecut acel 4,6% pe care domnul Cîţu l-a realizat. De asta am şi propus în mod public şi astăzi în Comisia reunită o comisie de anchetă care să pună foarte clar toate datele pe masă. Să fie chemaţi la această comisie de anchetă prim-ministrul Dăncilă.
 
Eu am să merg acolo ca ministru de Finanţe pentru a discuta despre programarea şi execuţia anului trecut la 10 luni şi după aceea şi domnul Orban şi domnul Cîţu pentru a explica felul în care ultimele două luni din anul 2019 s-au desfăşurat.
 
Pentru că eu am elemente rezonabile să cred că au fost în mod nejustificat crescute chetuielile şi mai ales veniturile lăsate de izbelişte astfel încât să fie la final de an un deficit foarte mare, 4,6% cum spuneam, pentru ca în acest an să pozeze în salvatorii naţiunii.
 
Este o practică care ne va costa foarte mult în anii care urmează", a spus Eugen Teodorovici, după şedinţa de audiere a ministrului propus pentru preluarea portofoliului de la Finanţe, Florin Cîţu..
 
El a afirmat că aceste deficit ar putea atrage o deteriorare a ratingului şi implicit dobânzi mai mari, iar din acest motiv actualul ministru al Finanţelor se împrumută mai mult în această perioadă.
 
"Cu mare drag discutăm despre ce s-a întâmplat anul trecut în orice comisie, mai ales despre rectificarea bugetară din vară, despre notele pe care le-a pus domnul ministru în guvern care spuneau că există pericolul să se depăşească deficitul de 3%, ce măsuri trebuia să ia şi nu a luat din vară. Notele pe care le-a primit domnia sa în minister că deficitul ar putea să se ducă la 4,1%. Facem acea comisie de anchetă şi vin public cu toate aceste măsuri", a spus Florin Cîţu în cursul audierilor.
 
De asemenea, Florin Cîţu a menţionat că buffer-ul valutar al României este mai mare cu 3 miliarde de euro decât l-a lăsat Eugen Teodorovici. 
 
Înaintea audierilor, Teodorovici scrisese pe pagina sa de Facebook că ar fi vrut să nu dea curs invitaţiei de a participa la „mascarada  NU NE VOTAŢI-NE”, s-a dus totuşi la audieri pentru a propune înfiinţarea unei comisii de anchetă la nivelul comisiilor reunite de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor.
 
„Este nevoie de o anchetă fără mize politice privind cresterea nejustificata a cheltuielilor şi inacţiunea totală în privinţa încasării veniturilor la bugetul de stat din ultimele două luni ale anului 2019. Tocmai de aceea voi propune cooptarea unor experţi independenţi în această comisie de anchetă, specialişti care vor contribui la efectuarea unei analize obiective pentru a stabili dacă a fost o acţiune premeditată a guvernului Orban 1 în ceea ce priveşte depăşirea deficitului cu mult faţă de nivelul prognozat pentru anul 2019. O comisie parlamentară în faţa căreia să se prezinte atât Viorica Dăncilă şi Ludovic Orban, cât şi Eugen Teodorovici şi Florin Cîţu pentru a explica atãt programarea, cât şi execuţia bugetară aferentă anului 2019!”, a scris Teodorovici pe pagina sa de Facebook.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ghe Stoian
17.02.2020, 16:59:40

Din "punctul lui de vedere", psd-ist, are dreptate=tot ce-au facut (rau ) psd-tii este "bun", tot ce vrea Dl ministru Citu este "rau" !

+1 (1 vot)
Un cititor
17.02.2020, 17:53:00

"Teodorovici spune că Florin Cîţu a crescut deficitul prin cheltuieli nejustificate." A platit supermagariile facute de tine, idiotule !!