Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Teodorovici vrea ca studenţii „să rămână un număr de ani să lucreze în România“

24
22 Jul 2019 07:42:17
Autor: Elena Deacu
Eugen Teodorovici FOTO INQUAM Photos / George Calin
Eugen Teodorovici FOTO INQUAM Photos / George Calin

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că urmează să aibă loc o discuţie transparentă privind facilităţile pe transport acordate studenţilor şi că aceştia ar trebui întrebaţi dacă nu ar fi corect ca după terminarea facultăţii să rămână să lucreze un număr de ani în România, scrie Agerpres.

„Săptămâna aceasta o să fie o discuţie. Eu am propus să fie o discuţie transparentă, ca oamenii să vadă exact ce se discută. (...) De ce nu întrebăm şi discutăm cu studenţii: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultăţii nu cumva ar fi corect din toate punctele de vedere ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii? Nicăieri în Europa nu este o astfel de formă. Nu. Statul român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc... (să muncească în afara ţării n.r.). Se dau acele credite, împrumuturi pe termen lung pentru studenţi. Şi poate ar trebui să punem asta în balanţă, nu cumva ar trebui ca după terminarea studiilor, statul investind în tine, în facilităţi pe transport, în şcoală ...Şi poate găsim scheme de finanţare să încurajăm studenţii să şi facă ce au de făcut şi mai bine”, a spus ministrul Finanţelor la Antena 3, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, Teodorovici afirma că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD au fost discutate principii care vor sta la baza primei rectificări bugetare din 2019, fiind înaintate câteva propuneri de măsuri, dintre care două au fost convenite "de principiu". Una dintre acestea este legată de gratuitatea pe calea ferată de care beneficiază studenţii.

„Şi aici o propunere, la fel, inspirându-ne şi din alte zone ale Europei, şi oricum va fi şi o discuţie înainte de a lua o decizie în acest sens cu toate structurile reprezentative din partea studenţilor, putem să discutăm elemente legate de limitarea poate a numărului de călătorii în fiecare an şi putem să avem ca exemplu alte categorii de români, să spunem, pentru care se aplică aceste gratuităţi, sunt foarte multe astfel de exemple în economia noastră, deci un număr limitat de călătorii. De asemenea, poate vârsta până la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată, adică vârsta de 26 de ani. De asemenea, putem să îl corelăm, şi cred că ar fi corect să facem acest lucru, de situaţia la învăţătură în universităţi, în facultăţi. Adică, totuşi, să nu avem studenţi repetenţi sau cu restanţe la nivelul facultăţilor, tocmai pentru a stimula, să zicem aşa, o astfel de măsură”, explica şeful de la Finanţe.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Adrian Foangǎ
22.07.2019, 08:56:32

Asta de cate ori deschide gura spune o prostie! Cum sa te gandesti ma sa obligi studentii sa ramana in tara?! In ce tara civiulizata se practica asta?!

+8 (14 voturi)
Alfa Omega
22.07.2019, 11:23:29

Horrorlando confunda studenti cu iobagi sau sclavi legati de pamantul stapanului !Sa traiasca el o luna dintr-o bursa de student fara nimic altceva si atunci sa il vedem ! Si apoi bolovanul de la finante in loc sa ii ajute cu facilitati de incadrare sau de colaborare cu firmele inca din ultimi ani de facultate crede in prostia lui ca ii poate retine cu forta !

+6 (6 voturi)
Argon Litium
22.07.2019, 08:59:32

Statul nu da nimica - parintii au platit prin taxe scolarizarea copiilor - asa ca logica ta de rus nu merge

+5 (11 voturi)
_wakki m
22.07.2019, 09:02:49

Curlando, să îi chemi la discuție și pe taică-său, pe maică-sa, verii, unchii și pe toți din familia studentului care v-au plătit vouă impozite la stat ani de zile, nesimțitul dracului, porcilor întrebați-i dacă sunt de acord cu mizeria asta, și după aia întrebați-i ce părere au despre pensiile speciale, despre armata de curvuștine pe care vi le-ați angajat consiliere pe zeci de mii de euro din bani publici

+13 (13 voturi)
Bogdan Matis
22.07.2019, 11:11:35

Dacă tu Teodorovici poți da garanții că absolvenții își vor putea găsi joburi bine plătite în domeniu, cu perspectivă de carieră, și nu șefi de raion cu diplomă de inginer, atunci oamenii vor rămâne în țară. Problema României nu este că nu sunt locuri de muncă, ci că majoritatea sunt de calitate proastă, iar distribuția lor este inegală, multe regiuni având șomaj mare și rata de ocupare foarte mică. Ne va întreba acum Teo, 'Păi nu e bine? E bine!' În capul lui e totul bine. Dacă și-ar misca puțin dosul s-o ar vizita România reală, poate ar înțelege ceva, nu știm. Dar ce să aștepți de la unii care cred că în Teleorman e bine, oamenii o duc bine, este de băut, le vinde Dragnea

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (24)