Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Teodorovici, la Washington: România este o ţară sigură pentru investitori, cu economie sustenabilă şi potenţial de creştere

5
14 Apr 2019 14:48:18
Autor: Afrodita Cicovschi
Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a avut sâmbătă, 13 aprilie, întrevederi cu reprezentanţii agenţiilor de rating: S&P, Moody's si Fitch. Ministrul Finanţelor a subliniat că punctele forte ale României sunt nivelul moderat al datoriei publice şi al datoriei externe în comparaţie cu majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene şi menţinerea perspectivelor de creştere economică.

Tot sâmbătă, în marja vizitei oficiale de la Washington, programul ministrului a cuprins şi întâlnirea cu dl. Paul Thomsen, directorul departamentului pentru Europa al Fondului Monetar Internaţional. Agenda discuţiilor a cuprins cadrul macroeconomic al României, ministrul Finanţelor dând asigurări că ţara noastră îşi va respecta angajamentele asumate cu instituţiile financiare internaţionale de a menţine deficitul sub 3%, iar măsurile luate în anul 2019 vor asigura atât pentru acest an, cât şi în viitor, o creştere economică sustenabilă.
 
„Suntem o ţară sigură pentru investitori, cu o economie sustenabilă, cu potenţial de creştere. De asemenea, România înregistrează progrese în ceea ce priveşte stabilitatea cadrului instituţional şi în consolidarea bugetară, plasarea fermă a datoriei publice pe o traiectorie descendentă, precum şi în consolidarea cadrului de guvernanţă.”
 
Întâlnirile pe care delegaţia română le-a avut sâmbătă se înscriu în seara dialogului permanent şi constructiv al Ministerului Finanţelor Publice atât cu oficiali ai agenţiilor de rating, cât şi cu cei ai Fondului Monetar Internaţional.
 
FMI a înrăutăţit şi mai mult prognozele privind economia României
 
Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional (FMI) estima că economia românească va încetini şi ţara noastră va înregistra un avans de numai 3,1% în acest an, urmând ca în 2020 creşterea economică să încetinească şi mai mult, la 3%, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”.
 
Această nouă revizuire a creşterii economice a României vine după ce şi în toamnă FMI şi-a redus estimarea privind evoluţia economiei româneşti, prognozând o creştere de 3,4%, faţă de prognoza anterioară de 5,1%.
 
„Pentru economii din regiunea Europei emergente cu ritmuri robuste de creştere în ultimii ani, precum Polonia şi România, creşterea este aşteptată să se modereze până la aproximativ 3% pe termen mediu, ca urmare a diminuării stimulentelor de pe urma fondurilor europene de investiţii şi a politicilor favorabile”, se arată în raportul FMI.
 
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum în România în acest an, instituţia estimează că vom înregistra scumpiri mai accentuate, de 3,3%. Anterior, FMI estima că ritmul de creştere a preţurilor ar urma să se atenueze până la 2,7%, faţă de un avans de 3,1% preconizat în primăvara anului 2018.
 
FMI a înrăutăţit de asemenea şi estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România, la 5,2% din produsul intern brut, faţă de prognoza anterioară de 3,4% din PIB.
 
În ceea ce priveşte economia mondială, FMI şi-a revizuit pentru a treia oară în numai şase luni prognoza de creştere. Instituţia estimează că economia globală va înregistra încetini de la 3,6% în 2018 la 3,3% în 2019, urmând ca în 2020 să se reîntoarcă la 3,6%. 
 
Bugetul de stat al României pentru anul acesta este construit pe un Produs Intern Brut de 1.022 miliarde de lei, reprezentând o creştere de 5,5% faţă de 2018, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) şi 2,57% din PIB (ESA).
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

aşa şi aşa
14.04.2019, 15:02:29

Vezi că-ţi creşte nasul, Pinocchio iresponsabil... Parcă investitorii străini aşteaptă aiurelile debitate de tine pentru a risca ceva investiţii... Nu ei urmăresc efectele economice ale "măsurilor" luate de tine şi restul "experţilor" ciumei roşii, iar apoi hotărăsc cum să-şi reducă pierderile, de investiţii noi nici ne mai fiind vorba. Sper să plăteşti cu libertatea şi averea proprie pentru afectarea siguranţei economice a României... Doar să te scuipe lumea pentru tot răul făcut, după ce nu vei mai fi la "butoane", e mult prea puţin...

+3 (3 voturi)
Ion Bubu
14.04.2019, 15:16:08

Asta este un rusnac veritabil de-al lui Putin!

+2 (2 voturi)
Mihai Popescu
14.04.2019, 17:32:54

Hai bre nea Teodorovici, crezi ca aia sunt prosti si nu stiu ca Romanica este un stat 101% securisto-mafiot ? Se vede asta din nivelul de trai f. scazut si saracia care a cuprins aproape toata populatia cu exceptia marilor borfasi si a organelor de forta care ii protejeaza.

M Alex
14.04.2019, 17:52:13

Confunzi investitorii straini cu babornitele si betivanii carora le furati voturile cu aceleasi minciuni, momeli si tactici

OmTacut
15.04.2019, 02:39:43

Ma uit la acest bufon și îl compar cu Justin Trudeau, PM Canadei, și asta un alt bufon. Amandoi sunt niște nulități care te mint în fata cu cea mai mare ușurință.