Terenurile Romexpo, transferate gratuit CCIR cu girul lui Adrian Năstase. Un fost ofiţer DIE deţinea funcţii simultan în CCIR şi Romexpo DOCUMENTE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Cojocaru , Adrian Năstase şi Marcela Georoceanu - 17 dec 2003 Foto Mediafax Marius Vasilica
George Cojocaru , Adrian Năstase şi Marcela Georoceanu - 17 dec 2003 Foto Mediafax Marius Vasilica

Transferul gratuit al terenurilor Romexpo către CCIR a fost semnat în 2004 de premierul de-atunci, Adrian Năstase, deşi la conducerea CCIR, dar şi a Romexpo, se afla acelaşi om – un fost ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe.

În 2004, când a fost atribuit contractul de concesiune pentru cele 42 ha, preşedinte al CCIR şi director general al Romexpo era George Cojocaru, fost ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe, cu înalte responsabilităţi în cadrul Romanoexport - una dintre întreprinderile de comerţ exterior ale Securităţii înainte de 1989. 

Contractul de concesiune a fost aprobat în 2004 de premierul de-atunci al României, Adrian Năstase, conform Hotărârii de Guvern nr. 2127/2004 pentru stabilirea unor măsuri referitoare la dreptul de administrare şi folosinţă asupra unei suprafeţe de teren, proprietate privată a statului.

hotarare 1 nastase
harta teren romexpo
hotarare 2 romexpo ccir concesiune

Din cele două Hotărâri de Guvern din 2004, reiese că CCIR a primit drept de folosinţă gratuită de fapt numai pentru 42,1 ha (mai exact a primit 403.000 mp prin HG 2127/2004 şi pentru numai 1.8 mp din parcela de 9.8 mp prin HG 1709/2004), deşi, CCIR declară că ar fi primit drept de folosinţă gratuită pentru întreaga parcelă de 49 ha. 

Elena Udrea a încercat să revoce dreptul de folosinţă a terenului în 2010

Istoricul dreptului de folosinţă – în 2010 s-a încercat revocarea lui, însă demersul a eşuat – culmea - din cauza unei erori de scriere a numelui CCIR, nicidecum din cauza unei presupuse imposibilitati de revocare a dreptului de folosinta, aşa cum susţine în mod fals CCIR.

Elena Udrea a încercat sa revoce dreptul de folosinţă în 2010, prin abrogarea articolelor, dar instanţa a anulat ulterior hotărârea de revocare şi cele două HG au rămas neschimbate.

 Concret, prin H.G. nr. 501/2010 Guvernul a revocat dreptul de folosinta gratuita asupra Terenului apartinand “Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti”. In H.G. s-a strecurat o eroare privind denumirea titularului dreptului de folosinta gratuita - Camera de Comerţ şi Industrie a României si Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti sunt 2 entitati distincte, neexistand denumirea mentionata in H.G. nr. 501/2010. Dandu-si seama de eroarea materiala, Guvernul a incercat sa o rectifice urmand procedura prevăzuta de art. 71 din Legea nr. 24/2000 şi respectiv art. 17 din Legea nr. 202/1998. 

La solicitarea CCIR, CAB, in dosarul 6370/2/2010 (hotarare confirmata apoi de ICCJ), a anulat H.G. nr. 501/2010 şi Rectificarea H.G. nr. 501/2010 intrucat, in opinia Curtii, eroarea materiala nu era aptă de a face obiectul unei simple rectificări, fiind vorba de o veritabilă modificare a conţinutului actului administrativ initial. Guvernul ar fi trebuit sa emita o noua H.G. pentru revocarea dreptului de folosinta, respectand procedura şi condiţiile de formă reglementate de art. 29, art. 42 şi urm. şi art. 58 din Regulamentul aprobat prin H.G. nr. 561/2009 şi ale art. 59 şi art. 61 din Legea nr. 24/2000, si nu sa apeleze la procedura rectificarii.

Prin urmare, H.G. nr. 501/2010 a fost anulată strict din cauza erorii materiale strecurate cu privire la denumirea CCIR, nicidecum din cauza unei presupuse imposibilitati de revocare a dreptului de folosinţă.

Cine era George Cojocaru

Conform CV- ului său, George Cojocaru s-a născut în 18 iunie 1937, a absolvit în 1961 Facultatea de Comert Exterior, Academia de Studii Economice Bucuresti, fiind în perioada 1961-1966: Consilier – Agroexport, firma de export-import produse agricole

1966-1967: Consilier – Ministerul Comertului Exterior, Directia Asia si Oceania

1968-1972: Consilier comercial al Romaniei in Sri Lanka

1972-1978: Consilier – Ministerul Comertului Exterior, Directia America

1979-1982: Consilier Comercial al Romaniei in Los Angeles, SUA

1982-1985: Director – Ministerul Comertului Exterior, Directia America Latina

1985-1987: Director General – ROMANOEXPORT, firma de export-import produse textile si tricotaje

1987-1990: Director – Departamentul Relatii Externe, Camera de Comert si Industrie a Romaniei

1991 - 2008: Presedintele Consiliului de Administratie si Director General al ROMEXPO S.A. (firma specializata in organizarea de targuri si expozitii) (ziarul Bursa)

1991-1996: Secretar General Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Bucuresti.Presedinte, Comitetul de Contact Romania-Austria (partea romana).Presedinte, Comitetul Bilateral Romania-Italia (partea romana).

1993: Membru, Comisia Economica a Organizatiei Targurilor Internationale (UFI).Presedintele Consiliului de Administratie al ROMINVENT SA (firma specializata in protejarea drepturilor de autor si a marcilor comerciale); din anul 1999, presedinte.

1997: Vicepresedinte şi apoi preşedinte al Consiliului de Administratie, Centrul Roman de Afaceri "Marea Neagră

1996 – 2005 : Presedinte – Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti.

1996 : Presedinte ASOEXPO – Asociatia Orgnizatorilor de Targuri si Expozitii din Romania.Membru al Comitetului Director al Consiliul de Afaceri al Cooperarii Economice la Marea Neagra.Membru al IBCC-ICC Paris (Biroul Camerelor de Comert din cadrul Camerei Internationale).Reprezentant al Romaniei la BIE (Biroul International al Expozitiilor);Membru al Comitetului Conducator al WASME (Asociatia Mondiala a IMM-urilor).Presedinte onorific al Comitetului Distribuitorilor din Romania.

1997: Presedinte al Adunarii Generale a Presedintilor Camerelor de Comert si Industrie Teritoriale din Romania.Co-presedinte la Consiliile de Afaceri cu: Austria, Ungaria, Turcia, Japonia, SUA, Coreea, India, Thailanda, Singapore, Egipt, Iran.

1998: Vicepresedinte al Asociatiei Camerelor de Comert si Industrie Balcanice.Membru al Comitetului Economic Consultativ de pe langa Presedintia Romaniei.

1999: Presedinte al Asociatiei Camerelor de Comert si Industrie din Tarile Balcanice.Membru fondator al ADER (Alianta pentru Dezvoltare Economica a Romaniei).Prim presedinte al ADER.Purtator de cuvant al ADER.Membru al AOAR (Asociatia Oamenilor de Afaceri Romani).Membru al Comitetului de Cooperare a UFI (Uniunea Internationala a Targurilor).

2000: Membru al Consiliului Administrativ al EuroChambres, reprezentand Membrii Afiliati.Vicepresedinte al AOAR. Membru al Comitetului Director UFI.

2002: Membru al Consiliului Economic Consultativ al Presedintelui Romaniei. Membru in Comitetul Director al EuroChambres Membru al Comitetului Director UFI (al doilea mandat)

2003: Membru in Comitetul Director al EuroChambres (al doilea mandat)

2004 / 2005: Membru în Comitetul Director al EuroChambres (al treilea mandat).       Membru al Comitetului Director al UFI (reales pentru a 3-a oara) Vicepresedinte al Comitetului Regional Europa din cadrul UFI (Asociatia Globala a Industriei de Expozitii)  

Vicepresedinte CEFA (Alianta Targurilor din Europa Centrala); Presedinte ales pentru 2006                                                                        

Presedinte EASE (Asociatia Targurilor din Sud – Estul Europei)

Ordinul National Serviciul Credincios in grad de cavaler decernat in 2004 de dl Ion ILIESCU, Presedintele Romaniei.

Reacţia CCIR:

Cu privire la informaţiile apărute în ediţia de azi, 15 aprilie, a cotidianului Adevărul, în articolul “Terenurile Romexpo, transferate gratuit CCIR cu girul lui Adrian Năstase. Un fost ofiţer DIE deţinea funcţii simultan în CCIR şi Romexpo”, Camera de Comerţ şi Industrie a României face următoarele precizări:

În mare parte, articolul se bazează pe o serie de speculaţii referitoare la anumite persoane şi/sau implicări ale acestora de-a lungul timpului, direct sau indirect, în activitatea CCIR. (...)

În realitate, cele două hotărâri de Guvern nu sunt altceva decât o manifestare de politică publică constând într-o serie de acte normative emise de către Statul Român cu caracter de reglementare, având la bază atât istoria factuală a CCIR prin raportare la specificul terenurilor pe care a fost edificat Complexul Expoziţional Romexpo, cât şi experienţa unor specialişti în domeniul juridic.

Reglementările în discuţie relevă, aşa cum am menţionat în repetate rânduri, faptul că în anul 2004 legiuitorul, în cazul de faţă Guvernul, a înţeles şi respectat destinaţia istorică a terenului de la Romexpo dat în administrarea CCIR încă din anul 1961 (prin Dispoziţia Consiliului de Miniştri nr. 92/1961, când s-a aprobat amplasarea Expoziţiei Economiei Naţionale a Republicii Populare Române pe terenurile Hipodromului de la Băneasa şi s-au dat în administrare către CCIR aceste terenuri) şi ulterior, prin Deciziile nr. 1146/1972 şi nr. 152/1973 ale Biroului Permanent al Comitetului Executiv al fostului Consiliu Popular al Municipiului Bucureşti, când s-a decis, în temeiul art. 1 şi 2 din Decretul nr. 409/1955 şi ţinând cont de prevederile art. 17 din  Dispoziţia Consiliului de Miniştri nr. 92/1961, trecerea în administrarea CCIR a terenurilor în speţă. Acelaşi legiuitor din anul 2004, a înţeles implicit şi necesitatea asigurării continuităţii interesului public prin raportare la misiunea instituţională a CCIR, de susţinere şi dezvoltare a mediului de afaceri şi a investiţiilor din România, prin raportare la caracterul de organizaţie de utilitate publică al Camerei Naţionale. Este de menţionat faptul că utilitatea publică a fost recunoscută CCIR încă din anul 1990, fapt consfinţit de Decretul-Lege nr. 139/1990 privind camerele de comerţ şi industrie din România.

În acest context, afirmaţii cum că CCIR este un simplu ONG le calificăm, de asemenea, ca total neavenite, făcute în necunoaşterea sau nerecunoaşterea rolului unei Camere Naţionale în bunul mers al unui Stat în care funcţionează o economie de piaţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite