Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Criza de cusătoare provoacă o problemă de un miliard de euro României. Industria textilelor are nevoie de încă 100.000 de oameni calificaţi

0
8 Jan 2014 14:59:27
Autor: Daniel Ionascu
Industria textilă exportă anual produse în valoare de 5 miliarde de euro, potrivit ministrului Maria Grapini
Industria textilă exportă anual produse în valoare de 5 miliarde de euro, potrivit ministrului Maria Grapini

Multe românce consideră că este ruşinos să lucreze ca ţesătoare sau cusătoare, iar deficitul de personal rezultat în acest sector face ca România să piardă anual contracte de export de textile de un miliard de euro, a declarat Maria Grapini, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism.

„Din păcate începem să pierdem cusătoarele şi ţesătoarele, pentru că ies la pensie şi altele în loc nu se mai angajează, considerând că a fi cusătoare este ceva ruşinos. Se pierd contracte foarte multe, avem solicitări de contracte de confecţii, de la confecţii de copii până la confecţii de textile de casă, lenjerii de pat, şi se refuză de către firme pentru că nu au oameni. Ştiu sigur şi companii din Timişoara sau din grupul de companii ale mele care au respins foarte multe contracte din lipsă de oameni“, a spus Grapini, care a înfiinţat şi condus mai multe afaceri în domeniul textil.
 
Practic, nu mai sunt femei care să coasă, afirmă ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism.
 
Dacă în anul 1990 lucrau în industria textilă aproape un milion de oameni, acum mai sunt circa 200.000 de angajaţi.
 
Exporturi de 5 miliarde de euro anual
 
„Industria exportă în jur de 5 miliarde de euro pe an. Scăderea personalului în industrie a fost determinată şi de retehnologizare, dar tot există deficit de personal. La aceste aproape 5 miliarde de euro export, România cu siguranţă ar mai putea adăuga încă 1 miliard de euro dacă ar avea oameni“, estimează ministrul.
 
Maria Grapini crede că este nevoie în piaţă de minim 100.000 de oameni pregătiţi pe toate nivelurile, de la cusătoare, ţesătoare, vopsitori, lăcătuş care întreţine maşina, până la tehnician şi inginer textilist.
 
Mai puteţi citi:
 
Inovaţie medicală cu semnătură românească: pijamale şi aşternuturi de spital care previn infecţiile
Consorţiul european SONO, din care a făcut parte şi compania românească Davo, din domeniul confecţiilor, a creat textile antimicrobiene, în cadrul unui proiect de cercetare finanţat de Uniunea Europeană. Acestea au menirea de a reduce numărul mare de infecţii din spitale.
 
Noi locuri de muncă la Reşiţa
Este vorba despre 20 de locuri de muncă create în urma unui parteneriat între Primăria Reşiţa şi o societate comercială.
 
FOTO Hainele viitorului, expuse la Timişoara: a fost deschisă expoziţia „Futurotextiles”
De astăzi şi până la sfrâşitul lunii septembrie, timişorenii pot vizita o expoziţie mai puţin obişnuită, adusă în România de Centrul Cultural Francez. "Futurotextiles" ne prezintă materialele viitorului, de la rochia care îţi citeşte starea de spirit, până la cele mai noi materiale anti-foc, anti-frig sau anti-şoc.
 
FOTO Blugi şi geci cu etichete celebre, Prada sau Diesel, produse la Buzău de un afacerist italian
O fabrică de textile din Buzău produce de peste un deceniu pantaloni şi geci, sub cele mai cunoscute branduri internaţionale de îmbrăcăminte. Societatea la care lucrează peste 500 de oameni este patronată de un italian, care a decis să investească în România după ce a ”furat” meserie la o companie renumită, Replay.
 
Dacă autorităţile transnistrene nu vor efectua ajustările necesare a cadrului sau regulatoriu la prevederile Acordului de Liber Schimb cu UE, atunci agenţii economici din stânga Nistrului vor rămânea în afara Acordului. În consecinţă la exportul de mărfuri din regiune în UE, vor fi impuse taxe vamale.
 
Poliţiştii bucureşteni au descins sâmbătă dimineaţa la mai multe societăţi din Bucureşti şi Ilfov, care au făcut importuri de jucării şi textile de peste 60 de milioane de dolari, o parte din mărfuri fiind comercializată fără documente, informează Poliţia Capitalei.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii