Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Tigrul Estului, salt către Euro!

33
15 May 2014 18:57:25
Dan Străuţ

România livrează noi surprize Europei, afişând creşterea economică de 3,8% din primul trimestru al acestui an (prin care ocupă din nou prima poziţie în topul creşterilor din UE şi îşi consolidează statutul de „tigru al Estului“), dar şi anunţând decizia fermă de a trece la euro în 2019.

După ce, în 2013, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat că „tranziţia s-a încheiat“, în 2014 a ieşit şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, cu anunţul „Criza s-a terminat“.

Va trebui să-i credem pe amândoi, dacă vrem să îndeplinim şi directiva anunţată de premierul Victor Ponta, de a trece la euro în 2019 (care a sunat ca un fel de „Români, vă ordon, treceţi la euro!“) chiar dacă nu suntem în totalitate pregătiţi pentru asta.

Într-adevăr, astăzi avem o economie de piaţă funcţională (tranziţia s-a încheiat), suntem în plină creştere-record (criza s-a terminat) şi chiar chinezii au remarcat că „s-a trezit tigrul Estului“.

Aşa că nu ne mai rămâne decât să ne suflecăm mânecile, să trecem la treaba aceea grea numită „convergenţă reală“, pentru ca după mai puţin de 60 de luni să ne punem straiele de sărbătoare şi să intrăm în clubul acela select numit „zona euro“.

În faţa viziunilor mari şi optimiste ale oficialilor, românul hâtru a avut dintotdeauna o vorbă: „Numai cât ce se întâmplă că viaţa oamenilor nu merge, aşa, după cum vor împăraţii“.

Dar, de data aceasta, parcă n-ar strica să ne meargă aşa încât să reuşim în 2019.

Şi ce ne lipseşte pentru a reuşi în 2019? Dincolo de criteriile tehnice – o inflaţie mică, un leu calm, fără fluctuaţii prea mari de curs valutar, o datorie mică, un deficit bugetar mic etc. – pe care deja le îndeplinim, cel mai greu de îndeplinit vor fi criteriile care descriu viaţa reală a populaţiei.

În primul rând, va trebui să scăpăm de sărăcie, să nu trecem doar de la „zero lei în buzunar“ la „zero euro în buzunar“.

Cele mai „sărace“ dintre ţările care au făcut acest pas aveau un PIB pe cap de locuitor de peste 60% din media UE; noi, care acum avem sub 50%, va trebui să ne „îmbogăţim“ accelerat ca să nu intrăm în clubul acela select cu haine ponosite.

Deocamdată, nu putem decât să constatăm că în timp ce România creşte – macroeconomic – în ritmuri care-i uluiesc pe europeni, românii – microeconomic – nu câştigă mai nimic din aceste performanţe.

Tigrul Estului se pregăteşte pentru un salt către Euro; dacă nu ne vom putea ţine după el, vom fi la fel ca acum: o ţară bogată în cifre şi săracă în realitate.

Cifrele arată că avem potenţialul necesar pentru a-i uimi în continuare pe europeni, realităţile arată că, deocamdată, riscăm să-i dezamăgim.

Va trebui să ieşim din acest cerc vicios şi creşterea economică să se distribuie şi către populaţie, altfel riscăm nu doar să-i dezamăgim pe europeni, ci chiar ca saltul „tigrului“ nostru către Euro să fie unul mortal.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Sorin Bucur
15.05.2014, 19:10:32

Daca vreti sa faceti bani, sau pur si simplu vreti sa va distrati, dati un search pe google "Miracle Frooties Romania" sau intrati direct pe miraclefrooties.ro pentru detalii!

-6 (6 voturi)
Cornelius Tacitus
15.05.2014, 19:47:07

"Economia mondiala este (momentan) pe crestere. Si de aceasta crestere beneficiaza Romania. Atata tot."

-2 (6 voturi)
etc etc
15.05.2014, 19:54:52

toata lumea discuta despre ce trebuie sa facem. Nimeni nu discuta DE CE AR TREBUI SA ADERAM. Care e MOTIVUL? De ce e mai misto cu euro decat cu leu? Unde NE INCURCA leul? Iarasi, poate cita cineva cazul unei uniuni monetare care a FUNCTIONAT BINE de'a lungul istoriei? Ca nu'i vreunul. Cu subiect, predicat, complemente si tot tacamul(discutia e prea importanta ca sa mearga doar cu subiect si predicat). Din punct de vedere strict economic/monetar(geopolitic putem bate campii pe 100 de pagini) idea este o aberatie. E mai mult decat a ne bate cuie'n talpa. Este o propaganda de 3 lei ce se face peste tot in presa. Peste tot se discuta de ce ar trebui sa facem, ce asa si pe dincolo, nicaieri nu se discuta DE CE AM FACE ASTA. Ca motive nu's. Doar citand din ce comentasem la alt articol de genul(care, sigur, nici ala nu zicea exact care'i fericirea dom'le cu euro asta): "1. economia Romaniei are ceva cu economia Germaniei? Avand in vedere ca euro e fix DMK 2.0. Ca politica monetara, cat tot, e exact marca germana; 2. cum Romania poate functiona cu o dobanda cheie de 25bp. Cum de la 3.5%(care deja e posibil sa fie prea putin) dobanda cheie, noi vom functiona cu o dobanda cheie de 0.25% pe care ECB-ul isi pune problema s'o faca chiar negativa. sparge Ponta bulele care se vor forma? Isi pune el banii sutiti de baroni gaj pentru urmatoarea bula imobiliara? 3. cam ce vom putea face, fara leu si BNR, in urmatoarea criza EM. Crizele emerging market survenind constant, o data la cativa ani. Cum, fara posibilitatea de a retrage/da drumu' la lichiditate pt. a preveni speculatiile vom reusi sa tinem dobanda de tara la un nivel rezonabil? 4. cum prevenim o bula imobiliara 2.0 fara banca centrala? Cu banca centrala si ne'am descurcat, mai degraba, mediocru. Cum o prevenim fara o banca centrala? Cum prevenim intrari excesive de capital, cum prevenim iesirile excesive cand se termina petrecerea? Cum evitam ca, in urmatoarea bula, sa n'ajungem de 10 ori mai rau ca Spania sau Irlanda? Iar daca mi se spune ca nu va mai fi o urmatoare bula... asta se spune de circa cateva mii de ani."

+2 (6 voturi)
etc etc
15.05.2014, 20:18:40

in incheiere: peste tot ni se prezinta problema ca un "fapt implinit", desi nu este deloc cazul. Mizandu'se pe faptul ca populatia inghite orice(p'asta au mizat si aia de la RMGC si s'au prajit). faptul ca un neica nimeni, victoras de la scularie care habar n'are economie, a zis o chestie asta nu inseamna ca lucrul ala trebuie sa fie batut in cuie. Sau ca lucrul ala chiar e in interesul nostru. Se incearca bagatul pe gat al chestie fara macar sa ni se propuna o consultare daca chiar vrem sau nu euro. Admit, a o intreba pe tata Floarea despre beneficiile si problemele unei uniuni monetare poate nu este cel mai bun lucru. Dar nici nu se poate sa vina un Georgel sa dea cu buzduganu' si sa zica ca facem asa "c'asa vrea muschii mei".

-1 (3 voturi)
Preda Mihailescu
15.05.2014, 20:19:18

Daca intr-o perioada in care atatea state nu stiu cum sa iasa din Euro, ceva pioni ai nu stiu cui anunta ca vor sa mentina candidatura Romaniei pentru 2019, atunci sansele sunt imense ca cineva este aici mijlocitor de servicii. Polonia amâna candidatura la pastele cailor - oare nu or sti si ei ceva?

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările