Ştiri economice

articolul anterior

„Tigrul Europei“, pe marginea prăpastiei

15
8 Mar 2016 19:57:21
Dan Străuţ

România, cu a sa creştere economică de 3,7% în 2015 (dublul mediei din UE), este din nou „Tigrul Europei“. Dar, atenţie, consumul - principalul motor de creştere - a venit din import, industria a avut o evoluţie pozitivă în volum şi negativă în preţuri, iar agricultura are un minus de aproape 10%. Exact ca înaintea crizei din 2009-2010.

Guvernul dinaintea Cabinetului Cioloş a anunţat cu subiect şi predicat că reduce taxele şi măreşte salariul minim pentru a impulsiona consumul şi, iată, în statisticile anului 2015 se vede că întreaga economie a fost trasă în sus de consum.

Ceea ce i-a „scăpat“ însă fostului guvern a fost capacitatea precară a producţiei autohtone de a susţine o cerere mai mult decât agresivă.

A stimula consumul fără să investeşti în producţie - ceea ce s-a întâmplat în 2014-2015 - este echivalent cu a deschide larg porţile importurilor.

Bruma de venituri în plus, dublată de ispititoarele ieftiniri de pe rafturile cu produse alimentare, a (re)deschis apetitul „Tigrului“ şi acesta, negăsind în ţară ceea ce-i trebuia, a început să se îngraşe consumând de peste graniţă.

Natural ar fi ca producţia autohtonă să susţină o bună parte din cererea internă, dar în România nu se întâmplă deloc aşa.

Dimpotrivă: din cauză că investiţiile sunt direcţionate aiurea, românii ajung să consume din import produse pe care de câteva sute de ani le obţineau în ţară - ceapă, usturoi, praz, brânză, caş, lapte, mere, miere, cireşe, căpşune, ouă, apă minerală...

Este elocvent, în acest sens, paradoxul anului 2015: agricultura a avut un minus de aproape 10%, dar creşterea consumului de alimente a fost atât de mare (+20%) încât a depăşit-o pe cea din anul de boom 2008.

Practic, „Tigrul“ nostru şi-a prins coada într-un cerc vicios în care producţia nu mai poate creşte din cauza importurilor (pieţele fiind invadate de mărfuri ieftine aduse de peste graniţă), iar importurile cresc pe fondul incapacităţii producţiei de a acoperi cererea internă.

Trebuie precizat că, în general, importurile nu sunt malefice pentru o economie, dar când acestea ajung să înlocuiască producţia care putea fi locală şi când depăşesc exporturile sunt dăunătoare pentru că sufocă pieţele şi provoacă „hemoragii“ de valută.

Un alt paradox, la fel de nociv, este întâlnit în industrie: volumul mărfurilor obţinute a fost pe plus (2%), dar preţul acestora este pe minus (2,5%).

În tot mai multe ramuri industriale - se vede tot în statisticile oficiale - preţurile mărfurilor scad încontinuu, lună de lună, încă din vara lui 2014.

Dacă aceste ieftiniri au fost sprijinite oarecum de scăderea costurilor de producţie, atunci avem o evoluţie mai mult decât favorabilă, practic o corecţie a scumpirilor „nedrepte“ din anii anteriori.

Dar ce ne facem cu domeniile în care costurile au crescut (sau, cel mult, au stagnat) şi preţurile au scăzut?

Ei bine, industriaşii din acele domenii nu au decât două soluţii: austeritatea, pentru a-şi menţine afacerea pe linia de plutire, sau închiderea afacerii.

Reamintim că în Europa sunt tot mai mulţi industriaşi aflaţi în faţa acestei dileme, Europa fiind de mai multă vreme lovită de deflaţie.

Cu astfel de beteşuguri, pe care le-a mai avut şi în 2008, ameninţat şi de pericolele externe, „Tigrul“ nostru zburdă totuşi vesel pe pajiştile fals înfloritoare ale statisticilor ce-i sunt favorabile.

Şi nu e nimeni pe-aproape, să-l avertizeze că marginea prăpastiei este colea, la câţiva paşi, acolo unde totul se opreşte brusc (ca în 2009) şi nu te mai salvează nici cererea internă, nici reducerile de taxe, nici politicile relaxate.

Te mai salvează doar austeritatea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Radu Mircea
8.03.2016, 20:19:51

# Cam jerpelit si plin de purici tigrul asta . Iar daca caracterizarea asta vine din partea unora ca Ponta sunt lamurit pe deplin .

+2 (4 voturi)
Stefanescu Marian
8.03.2016, 20:30:57

Anii 2016 și 2015 sunt făcuți praf din punct de vedere al deficitului bugetar și al MTO.Bruma de creștere economică va produce o stagnare a PIB(nominal) afectat și de exportul net(valoarea exportului minus valoarea importurilor).Situația este similară cu cea din 2008 când guvernul era condus de iresponsabilul de Tăriceanu și ne-a trebuit 7 ani(!!) ca în 2015 să atingem nivelul de viață din 2008.7 ani pierduți de România în dezvoltarea eri economică.Obrăznicătura de Ponta a făcut același lucru ca Tăriceanu în 2014.A încărcat bugetul cât p-aci să crape.Ferească Dumnezeu de o nouă criză economică care va mări datoria publică a României.Și,din nenorocire,se pare că o nouă criză va veni.

+1 (5 voturi)
Stefanescu Marian
8.03.2016, 20:31:45

...2016 și 2017...

0 (2 voturi)
Rabindranat Tagore
9.03.2016, 02:33:54

Acum se materializeaza consecintele "guvernarii" criminale a gruparii mafiote USL , condusa de infractorii penali Ponta V.Victor , "câcârâu" Antonescu , Liviu Dragnea . Aceștia au actionat INTENTOONAT , PERFECT CONSTIENTI de consecinte , cu scopul precis de a SABOTA ECONOMIC România . Consider ca toti trei trebuiesc judecati si condamnati pt INALTA TRADARE !

+4 (6 voturi)
Rabindranat Tagore
9.03.2016, 02:35:09

Acum se materializeaza consecintele "guvernarii" criminale a gruparii mafiote USL , condusa de infractorii penali Ponta V.Victor , "câcârâu" Antonescu , Liviu Dragnea . Aceștia au actionat INTENTOONAT , PERFECT CONSTIENTI de consecinte , cu scopul precis de a SABOTA ECONOMIC România . Consider ca toti trei trebuiesc judecati si condamnati pt INALTA TRADARE !

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările