Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Tigrul păcălit de cifre

7
12 Mar 2015 19:06:56
Dan Străuţ

Statisticile anului trecut arată că dacă Guvernul şi-ar fi îndeplinit programele de investiţii publice, economia şi-ar fi atins potenţialul de creştere, România consolidându-şi statutul de Tigru al Estului. În loc de surprinzătorul +2,9%, am fi urcat spre performantul şi necesarul +4%.

Este într-adevăr surprinzătoare creşterea PIB de 2,9% în 2014, dacă avem în vedere scăderea cu aproape 5% a investiţiilor guvernamentale şi cu peste 10% a celor străine, la care s-au adăugat frânele sistemului fiscal.

Din cauza lor, indicatorul numit „formarea brută de capital fix“ (despre care în 2013 se prognoza oficial că va creşte cu 4% în 2014) s-a prăbuşit din nou (a scăzut cu 3,6%), trăgând în jos cu aproape 1% creşterea economică.

O mare păcăleală – guvernamentală, de data asta – a fost chiar estimarea Produsului Intern Brut. Anul trecut, Guvernul a construit bugetul de stat pe un PIB de 674,3 miliarde de lei, dar acum, în 2015, tocmai s-a aflat că în realitate suma era de 669,5 miliarde de lei.

Ce alte cifre l-au mai păcălit pe Tigrul nostru?

Ar fi, în primul rând, reculul din construcţii. În locul unui plus de peste 6% (prognozat în 2013, pentru 2014, chiar de către Comisia Naţională de Prognoză), sectorul a consemnat un minus de peste 6%.

Mai grav este că la construcţiile inginereşti, adică la investiţiile de infrastructură care ar putea trage în sus lanţuri întregi de industrii, minusul a fost de peste 20%.

Ar mai fi, desigur, păcăleala venită din partea băncilor. În loc să crediteze economia, bancherii au preferat să-şi plaseze banii tot în afacerile de stat, în ideea că statul o fi el un cheltuitor nesăbuit, dar e parolist când trebuie să dea înapoi banii împrumutaţi (iar economia e în continuare riscantă).

Dovada: în 2014, în timp ce creditul neguvernamental a scăzut cu aproape 4%, creditul guvernamental a crescut cu peste 4%.

Iată şi o păcăleală, să-i zicem benignă: la sfârşitul anului agricol 2013, considerat un vârf al perioadei postdecembriste, se credea că în 2014 nu vor mai fi atinse acele performanţe, astfel că prognozele arătau un minus de 3%.

Ei bine, în locul acelei scăderi, prognozate în 2013, agricultura a avut o creştere de 1,5% în 2014, sectorul contribuind cu 4,7% la formarea PIB şi cu 0,3% la avansul acestuia.

Una peste alta, Tigrul nostru s-a descurcat, aşa păcălit cum a fost. Creşterea economică a fost posibilă şi fără ajutorul aşteptat de la Guvern sau din partea băncilor (şi acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru bancheri: economia merge, bine-mersi, şi fără banii lor!), iar resursele încă nefolosite arată un potenţial uriaş.

Mare atenţie, însă, că şi pentru 2015, dar şi pentru următorii ani, au apărut şi sunt asumate oficial tot felul de prognoze fanteziste.

Iată câteva:
sectorul de construcţii va creşte cu 4,8% în 2015 şi apoi cu peste 5% pe an (după minusul de 6,7% din 2014) – estimare CNP;
mai multe categorii de taxe vor scădea sau chiar vor dispărea, în urma unui efort bugetar de doar 16 miliarde de lei – estimare Guvern;
vom investi numai în infrastructură 268 de milioane de euro pe lună (pe lună, nu pe Lună!) şi vom face 1.300 de kilometri de autostrăzi în următorii 15 ani – estimare Master Plan General de Transport...

Păcălită sau nu de aceste cifre, România va trebui să-şi păstreze statura de Tigru al Estului, altfel nu va putea intra prea curând în clubul select al zonei euro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Iulian Arion
12.03.2015, 19:33:04

Stimate domn, Guvernul ne pacaleste pe toti. Toate cheltuielile guvernamentale sunt inaccesibile publicului si uneori organizatiilor care trebuie sa controleze. Ma refer la cazul presedintelui CJ Constanta care a interzis cativa ani accesul Curtii de Conturi la informatiile contabile care arata modul de cheltuire a banului public. Toate cheltuielile guvernamentale trebuie evidentiate on line, inainte de a fi efectuate cu 10 zile, 30 de zile. Dau urmatorul exemplu fictiv: Suma 1 milion de lei Scopul: reabilitatea scolii din Ghindaresti; Catre: Firma trei zambile srl; Diriginte de santier: Erlemayer Vasile; Confirmarea calitatii executiei: Podbal Ion expert autorizat, Autoritatea pentru calitatea in constructii, Sucursala Tulcea. Oricine poate sesiza ca nu exista scoala in Ghindaresti sau poate ca scoala a fost reabilitata si acum doi ani sau poate scoala nu a mai fost reabilitata din 1952. Guvernul Romaniei figureaza ca fiind cel opac in cheltuirea banilor publici.

+5 (5 voturi)
Alfa Omega
12.03.2015, 20:02:24

Sunt sigur ca fara tonta ne-ar merge si mai bine si tigru( cresterea economica) ar face un salt vizibil !

+4 (4 voturi)
Iulian Arion
12.03.2015, 21:49:41

Zamolxe, A spune ca fara cutare ne-ar merge mai bine sau cu altul ne-ar merge excelent este o amagire. Invariabil urmeaza dez-amagirea. Implicati-va personal. Realizarile dvs pot constitui o garantie ca veti obtine voturile cetatenilor.

+3 (3 voturi)
Stefanescu Marian
12.03.2015, 20:01:15

Creşterea de 2,9% din 2014 a fost peste aşteptări,bazându-se pe industrie(Dacia,Ford,etc-adică firme străine...),pe IT(bravo lor!) şi pe consum.Dar dacă Dacia îşi reduce producţia(deja a saturat piaţa!),alte mari capacităţi de producţie productive nu avem iar cu agricultura nu poţi sprinta economic.Trebuie rezolvată o problemă de principiu:pe ce ne axăm,pe cerere(consum) sau pe ofertă(investiţii)?Personal cred că pentru România varianta cea mai rapidă de creştere economică sunt investiţiile.Dar aici problema este de a avea capital(privat,guvernamental,fonduri europene).Chestia este că un guvern socialist ca al PSD este axat pe consum şi nu pe investiţii.Deci,şi aici trebuie făcut ceva....

+5 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.03.2015, 21:12:10

"Ce alte cifre l-au mai păcălit pe Tigrul nostru?" S-avem pardon..! Inca de dinainte de a merge in clasa I-a stiam bine cifrele si puteam sa numar pana la 20 fara sa ma descalt..! Asta spre deosebire de ..bazinul electoral al PSD-lui, care, iarna, risca degeraturi groaznice la degetele de la picioare mai ales, atunci cand isi cumpara votantul o punga cu seminte iar apoi isi numara restul de la o bancnota de 50 primita pentru participarea la mitingul electoral. De obicei insa, merg cate doi-trei votanti, pentru ca numai asa degetele insumate, elimina neajunsul ca un singur votant sa trebuiasa sa repete chestia cu descaltatul pana se apropie de suma primita rest.

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările