Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Tinerii pot primi 50 de hectare de la stat, în concesiune. Ce condiţii trebuie îndeplinite

5
25 Sep 2020 21:29:41
Autor: Afrodita Cicovschi

Guvernul a adoptat joi seara o hotărâre care creează cadrul legislativ necesar completării Programului de instalare a tinerilor fermieri, prin acordarea unor facilităţii, respectiv concesionarea/arendarea unor terenuri agricole cu o suprafată de până la 50 de hectare.

Una dintre condiţiile impuse acestora este instalarea în mediul rural şi desfăşurării activităţilor în domeniul agricol, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.
 
Hotărârea adoptată de Executiv modifică şi completează hotărârea 626/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.
 
Actul normativ vizează modificarea, completarea precum şi reglementarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001, care prevăd posibilitatea ca ADS să concesioneze/arendeze terenurile cu destinaţie agricolă, libere de contract în suprafaţa maximă de 50 ha, aparţinând domeniului public sau privat al statului, prin atribuire directă, tinerilor de până la 40 de ani, absolvenţi ai învăţământului de profil, în vederea înfiinţării de ferme, potrivit sursei citate.
 
Această hotărâre are în vedere următoarele:
 
 -  modificarea dispoziţiilor referitoare la compensarea debitelor reprezentând redevenţă datorată şi neachitată la termen de concesionarii terenurilor;
 
-   stabilirea categoriilor de beneficiari, a condiţiilor de eligibilitate şi a documentelor prin care se face dovada îndeplinirii acestora, precum şi a obligaţiei de a se constitui într-o formă de organizare potrivit legislaţiei aplicabile;
 
-   instituirea obligaţiei pentru solicitanţi de a înfiinţa o fermă, potrivit definiţiei din Legea nr. 37/2015 privind clasificarea fermelor şi exploataţiilor agricole, cu modificările ulterioare, în termen de 1 an de la data semnării contractului, în cadrul căreia va avea calitatea de şef de exploataţie;
 
-   reglementarea procedurii de încheiere a contractelor de concesiune şi de arendare, prin atribuire directă sau prin procedură concurenţială;
 
-   modalitatea de verificare a îndeplinirii condiţiilor de a înfiinţa o fermă şi de a se constitui într-o formă de organizare, precum şi stabilirea sancţiunii pentru neîndeplinirea acestor condiţii, respectiv rezilierea de drept a contractelor de concesiune sau de arendare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Vasile Marcus
25.09.2020, 23:22:14

Si ce sa faca ei cu pămîntul? Muncă e grea. Iar apoi, cu izolarea asta si covid-ul, nici nu ar avea cum.

-3 (7 voturi)
Bibi Loi
26.09.2020, 05:00:03

S-au creat conditiile perfecte pentru mari manarii...

-8 (12 voturi)
Ionel Marcu
26.09.2020, 10:32:18

Munca nu e numai grea, mai e și prost plătită, Vasile. Mai bine își aranjează un post la APIA sau măcar la primărie și are asigurat un salariu de 5-6.000 lei, pe muncă de birou.

-6 (10 voturi)
defu gabi
26.09.2020, 18:39:26

Tineri fara bani si 50 de hectare la tara... Ceva nu se leaga... Unul tanar, de la oras, daca nu castiga multumitor si vrea, sa zicem, sa "migreze" la tara de la zero, degeaba se trezeste cu 50 ha de pamant. Nu le poate lucra de unul singur si fara utilaje... Iar utilajele, lucrarile agricole si irigatiile costa sume importante de bani, sume echivalente cu un apartament la oras. Probabil e o schema pentru copilasii de deja latifundiari, pe numele carora se iau pamanturile moca, iar firmele babacilor le inglobeaza in proprietatile lor invecinate si le lucreaza mecanizat... Ideea in sine n-ar fi rea dar in marea majoritate a cazurilor reale de tineri doritori sa se mute la tara e irealizabila. Sa nu uitam cat de greu e sa pornesti de la zero cu o amarata de casa la tara in conditiile in care ai salariu la oras. Daca n-ai acel salariu si trebuie sa traiesti exclusiv din ce produci - e o problema uriasa. Ajungi sa traiesti la fel de prost sau mai prost decat ceilalti sateni lipsiti de serviciu din localitatea in care te muti; iar satenii aia au un avantaj: au trait o viata acolo, cunosc toate caracteristicile zonei si isi dimensioneaza traiul dupa posibilitatile locale extrem de reduse... In ciuda reclamei, traiul la tara costa bani multi daca nu esti de-al locului sau daca nu dai peste o conjunctura extrem de favorabila. Primul obstacol e costul/dificultatea transportului. Urmeaza aprovizionarea si nu in ultimul rand locul de munca. Satele romanesti n-au fost parasite degeaba. Lipsa locurilor de munca ori a posibilitatii unor castiguri decente a alungat forta de munca peste hotare.

-4 (4 voturi)
australis
26.09.2020, 15:43:15

cocalaru si munca hahaha, asta-i buna

+1 (1 vot)
Modifică Setările