Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Contoare individuale pentru căldură, obligatorii în toate locuinţele cu încălzire centralizată

9
15 Apr 2019 14:31:54
Autor: Elena Deacu

Toate apartamentele din ţară care sunt alimentate de la o sursă centrală vor avea obligaţia de a monta contoare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă, arată un proiect de Ordonanţă de urgenţă, iniţiat de ministerul Energiei.

Prin această Ordonanţă, ministerul vrea să repare o serie de greşeli pe care le-a făcut România în transpunerea unei directive europene privind eficienţa energetică, pentru care Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement.

Astfel, în cazul în care încălzirea, răcirea sau apa caldă pentru o clădire sunt furnizate din sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau de o sursă centrală care alimentează mai multe clădiri, este obligatorie montarea contoarelor de energie termică sau de apă caldă în punctele de delimitare/separare a instalaţiilor din punctul de vedere al proprietăţii sau al dreptului de administrare.

Directiva UE stabileşte astfel obligaţia de a monta contoare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie sau a repartitoarelor de costuri. De asemenea, pentru a asigura transpunerea corectă a directivei, se extinde obligaţia la nivel naţional, arată Ministerul Energiei.

Audit energetic pentru companii

Proiectul lansat de minister mai arată că toţi agenţii economici, cu excepţia întreprinderilor mici şi mijlocii, vor fi obligaţi să realizeze, o dată la patru ani, un audit energetic pe întreg conturul de consum energetic.

În prezent, companiile sunt obligate să realizeze un astfel de audit pentru pe un contur de consum energetic care să reprezinte cel puţin 50% din consumul energetic total.

„Anual, 3% din suprafaţa totală a clădirilor încălzite şi/sau răcite pentru asigurarea climatului interior, deţinute şi ocupate de administraţia publică centrală, se renovează pentru a îndeplini cel puţin cerinţele minime de performanţă energetică prevăzute în capitolul IV «Cerinţele de performanţă energetică a clădirilor» din Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, republicată. În acest sens, ordonatorii principali de credite asigură cuprinderea cheltuielilor în bugetul instituţiei”, se precizează textul Ordonanţei.

De asemenea, ministerul Energiei impune obligaţia de renovare anuală a 3% din suprafaţa totală a clădirilor încălzite şi/sau răcite pentru asigurarea climatului interior, deţinute şi ocupate de administraţia publică centrală.

Proiectul iniţiat de Ministerul Energiei are ca scop modificarea Legii 121/2014 privind eficienţa energetică, în urma unor atenţionări din partea Comisiei Europene privind aplicarea incorectă a directivei din acest sector. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Constantine Constantine
15.04.2019, 15:15:02

Companiile obligate, asociatile de bloc obligate, cetatenii obligati, pai asa se fac legile?Si nu mai vorbesc de faptul ca aceste legi s-au schimbat de zeci de ori in 30 de ani aducind avantaje firmelor care sint protejate de putere.Desigur, directivele CE trebuie respectate, ele siint destul de vechi, atunci de ce nu s-a rezolvat problema odata pentru totdeauna? Pentru ca schimbarea repartitoarelor la milioane de apartamente aduc bani gramada unor firme anume alese.Dupa care apare fenomenul para'ndarat.In loc de PS: eu am schimbat repartitoarele la locuinta din Bucuresti acum 2 ani.Tehnicianul mi-a zis ca sint garantate 5 ani dupa care vor veni sa le schimbe. Alti bani si alta distractie , spun asta deoarece in alte tari, odata montate sint garantate zeci de ani si orice defectiune cade in seama firmei care a instalat.Probabil ca in curind guvernantii or sa vrea sa ne puna si noua repartitoare pentru aerul respirat.Bani sa iasa.

+7 (7 voturi)
Vasile Naftuli
15.04.2019, 16:20:00

Repartitoarele sunt echivalente cu contoarele? eu știu că nu.

Popa Pius
15.04.2019, 17:25:37

Montat centrala individuala pe gaze si terminat toate problemele. Dar stai, ciuma rosie vrea sa-si bage bani cu nemiluita in buzunare, prin intermediul RADET. De aia si legea cu debransari interzise in zonele unitare...

+1 (1 vot)
foarte atent
15.04.2019, 17:45:19

in text se foloseste "contoare....sau a repartitoarelor de costuri" concluzionez ca revenim la repartitoare, asta dupa ce le-au scos ca fiind neconforme !! contoare de caldura nu pot fi montate, caci fiecare apartament are cel putin 2 bransamente, deci ar trebui 2 contoare de ap...si ele sunt extrem de scumpe...asa ca revenim la repartitoare...unele noi si mai scumpe evident !!!

Silver Long John
15.04.2019, 17:12:49

Fake news. Periodic apare ba pe Capital.ro , ba pe Bugetul.ro iar redactorii mai ageamii de la alte ziare o iau de buna.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)