Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Totul de la recalcularea pensiilor până la indemnizaţii pentru mame într-un singur site. Violeta Alexandru: Documentele vor putea fi trimise prin mail sau online

3
24 Jan 2020 10:08:46
Autor: Afrodita Cicovschi
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a spus că va veni ziua în care utilizatorii de internet vor trimite cererile, dar şi documentele justificative prin email/online, urmând a fi verificate astfel încât persoana să fie programată şi să se deplaseze la sediul instituţiei vizate o singură dată, la o oră stabilită FOTO gov.ro
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a spus că va veni ziua în care utilizatorii de internet vor trimite cererile, dar şi documentele justificative prin email/online, urmând a fi verificate astfel încât persoana să fie programată şi să se deplaseze la sediul instituţiei vizate o singură dată, la o oră stabilită FOTO gov.ro

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a lansat un site care oferă informaţii şi documente despre toate cele 180 de servicii şi beneficii pe care le gestionează Ministerul şi instituţiile din subordine, de la recalcularea pensiilor, până la indemnizaţiile pentru mame.

Site-ul servicii.mmuncii.gov.ro a fost gândit astfel încât persoanele care au nevoie de informaţii despre un beneficiu sau serviciu public să poată găsi într-un singur loc date privind documentele necesare pentru depunerea dosarului, precum şi formularele aferente, menţionează MMPS.
 
În prezent, doar 39 din cele 180 de formulare aferente serviciilor şi beneficiilor sociale pot fi transmise prin mijloace electronice (email sau online), iar durata de completare a unui formular variază de la 5 până la peste 40 de minute, se menţionează în comunicat.
 
Formularul cel mai uşor de completat este cel pentru completarea veniturilor salariatului prin acordarea a 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj (ANOFM). Formularele pentru obţinerea indemnizaţiei de creştere copil, respectiv a venitului minim garantat (ANPIS) necesită aproximativ 30 - 40 de minute pentru a fi completate. Pentru completarea formularului pentru obţinerea pensiei internaţionale (de la Casa Naţională de Pensii Publice) sunt necesare peste 40 de minute.
 
Din cele 180 de beneficii şi servicii prestate de MMPS şi agenţiile din subordine, doar pentru 106 există formulare tip. Pentru 67 de servicii şi beneficii, cererile pentru depunerea dosarului trebuie scrise de mână, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.
 
 
Site-ul servicii.mmuncii.gov.ro va fi actualizat în mod constant şi reprezintă un prim pas în vederea implementării integrate a strategiei pentru digitalizarea serviciilor publice de către MMPS şi instituţiile din subordine, notează MMPS.
 
"Nu pot estima când va veni ziua în care utilizatorii de internet vor trimite cererile, dar şi documentele justificative prin email/online, urmând a fi verificate astfel încât persoana să fie programată şi să se deplaseze la sediul instituţiei vizate o singură dată, la o oră stabilită. Există deja instituţii care fac acest lucru în România şi care rezistă în faţa suspiciunilor de lipsă de securitate pentru că au înţeles că vremurile s-au schimbat, iar informatizarea trebuie să intre adânc în practica de lucru din administraţie", a declarat Violeta Alexandru.
 
Ministerul Muncii invită cetăţenii să comenteze pe paginile serviciilor şi beneficiilor de pe site şi să transmită observaţii pentru simplificarea formularelor, iar în urma propunerilor primite în prima lună de funcţionare, vor fi adoptate o serie de măsuri de simplificare, atât prin modificarea cadrului legal, cât şi prin decizii administrative, se menţionează în comunicatul MMPS.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

kitty kat
24.01.2020, 11:10:13

Un pas inainte...In occident existå un sistem public transparent unde toate institutiile statului gåsesc orice despre o persoanå: unde si cat a muncit, orice amånunt necesar dpdv.administrativ. Nimeni nu-ti cere : talon de pensie, adeverintå de salariat etc...totul e digitalizat. In RO nu se doreste acest lucru cå s-ar desfiinta atatea posturi calde de birou, unde stai la coadå si te rogi så-ti aplice o stampilå, semnåtura directorului etc...si unde esti primit cu tipete, si lipså totalå de respect de cele mai multe ori. Mai ales in Bucuresti, toti sunt isterici.

+1 (1 vot)
foarte atent
24.01.2020, 12:50:30

gargara...azi nici nu te baga in seama ! iti cer e-mail, telefon, adresa dar nu te informeaza nici sa-ti zica: e gata, vino !

test blank
24.01.2020, 16:59:40

si eu zic ca gargara

Modifică Setările