Trans Sped: Digitalizarea a fost accelerată de pandemie, dar încă sunt bariere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
digitalizare

Pandemia a fost un accelerator al procesului de digitalizare şi a determinat atât companiile, cât şi persoanele fizice, indiferent de profesie sau background, să acceseze şi să utilizeze soluţiile digitale – desigur şi cu ajutorul autorităţilor, a declarat Camelia Ivan, CEO Trans Sped (TSP) pentru futurebanking.ro.

„Actele normative din ultimii doi ani au ajutat la crearea unui cadru legislativ mai clar şi mai lipsit de interpretări, lucru care, la rândul său, a determinat creşterea exponenţială a folosirii documentelor semnate digital. Amintesc aici OUG 38/2020, prin care toate instituţiile şi autorităţile publice sunt obligate să accepte documente semnate cu certificate digitale calificate, OUG 36/2021 şi Legea 208/2021 privind semnarea electronică a documentelor de muncă, Ordinul preşedintelui ANAF privind depunerea electronică a documentelor în relaţia cu ANAF, Ordinul Preşedintelui ADR privind identificarea la distanţă şi lista poate continua”, a declarat Ivan pentru futurebanking.ro

Întrebată care sunt barierele pentru creşterea accelerată a digitalizării, Ivan a spus: „Principala barieră în calea digitalizării a fost până acum mentalitatea şi ieşirea din zona de confort a persoanelor obişnuite cu un anumit mediu de lucru. Ei bine, pandemia a înlăturat această barieră. Sectorul digitalizării a beneficiat de o îmbunătăţire vizibilă a cadrului legislativ, iar continuarea acestui demers în toate sectoarele în care încă se mai solicită documente pe suport de hârtie va duce la o şi mai mare creştere a gradului de digitalizare”.

„Adoptarea soluţiilor digitale a început în bănci şi în companii mari, uşor-uşor tendinţa se propagă şi în companiile medii; în curând, va veni şi rândul companiilor mici să adopte aceste schimbări. La fel şi în cazul autorităţilor şi instituţiilor publice: adoptarea a început la nivel central, dar încă e nevoie să se facă demersuri spre digitalizare până când vom avea toate instituţiile aliniate. Totodată, trebuie să ţinem cont că o mare parte din populaţia României este nebancarizată şi nu are acces la tehnologie; prin urmare, fluxul convenţional va exista în continuare în paralel cu cel digital”, a adăugat ea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite