Transgaz face paşi pentru ca România să devină un hub de gaze. Se înfiinţează Romanian Gas Hub Services SA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transgaz va înfiinţa Romanian Gas Hub Services
Transgaz va înfiinţa Romanian Gas Hub Services

Consiliul de administraţie al Transgaz le propune acţionarilor înfiinţarea unei noi societăţi, Romanian Gas Hub Services SA, după ce anul trecut compania a anunţat o cooperare cu hub-ul austriac de gaze pentru ca şi în România să se constituie un hub gazier.

Consiliul de administraţie al Transgaz a convocat în acest sens o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor, pentru data de 16 martie. Un punct pe ordinea de zi este „Aprobarea înfiinţării societăţii Romanian Gas Hub Services SA”. Documentele privind înfiinţarea companiei vor fi publicate pe site-ul companiei începând cu data de 14 februarie.

România, hub de gaze           

România ar putea deveni un hub de gaze, în urma unui acord încheiat în luna octombrie 2019 între compania naţională Transgaz şi hub-ul din Austria, Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH), pentru înfiinţarea societăţii române pe acţiuni „Romanian Gas Hub”.

„Romanian Gas Hub” va fi o societate ce va furniza servicii profesionale de hub gazier pentru România (inclusiv servicii de comercializare şi servicii conexe) şi va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzacţionare din România (PVT). Transgaz va deţine 51% din acţiuni, iar CEGH 49%. Transgaz va nominaliza Directorul General, iar CEGH va nominaliza Directorul General Adjunct.

România se bucură de o poziţie geostrategică fiind localizată pe importante coridoare de transport între pieţele bine dezvoltate din centrul Europei şi sursele de aprovizionare din SE Europei. Romania are o reţea de conducte de peste 13.300 km, un nivel ridicat al producţiei interne de gaze naturale de aproximativ 10 mld. mc./an şi un consum de aproximativ 11 mld.mc/an. Reţeaua este operată de Transgaz şi dispune de cele mai bune condiţii esenţiale pentru crearea unui hub de gaze funcţional, lichid şi bine acceptat pe piaţa energetică, transmite compania naţională.

„Hub-ul Gazier român presupune o nouă viziune asupra pieţei gazelor naturale, anume aceea de a construi o piaţă liberă, lichidă, responsabilă, atent supravegheată, dezvoltând modalităţi de susţinere a clienţilor vulnerabili, unic dispecerizată pentru prevenirea crizelor în situaţii excepţionale şi total integrată în Uniunea Energetică Europeană. Hub-ul presupune regândirea tuturor activităţilor din sectorul gazelor naturale într-un singur scop, acela de a facilita tranzacţionarea gazelor naturale cu scopul obţinerii celor mai bune preţuri ale gazelor la un moment dat”, potrivit Transgaz.

Central European Gas Hub, în calitate de operator al Punctului Virtual de Tranzacţionare din Austria, aduce în asociere cunoştinţele sale în operarea unui hub gazier de succes, deoarece CEGH reprezintă cel mai important punct de comercializare a gazelor naturale din centrul şi estul Europei.

Prin înfiinţarea „Romanian Gas Hub” părţile doresc să asigure pe piaţă un cadru de tranzacţionare lichidă a gazelor naturale în România şi să sprijine comercianţii gazieri în derularea afacerilor lor.

Central European Gas Hub: Central European Gas Hub AG (CEGH) este operatorul Punctului Virtual de Tranzacţionare (PVT) din Austria şi asigură o platformă de nominalizare a gazelor pentru companii internaţionale. Produsele de pe Bursa Gazieră pentru piaţa austriacă şi cehă sunt oferite pe platforma PEGAS prin cooperare între Powernext şi CEGH. CEGH este subsidiara OMV Gas&Power (65%), Wiener Boerse (20%) şi Eustream (15%). CEGH s-a demonstrat a fi una din platformele de tranzacţionare de top din Europa Centrală cu volume nominalizate de 659 TWh de gaze naturale în PVT CEGH şi un volum comercializat de 133 TWh pe piaţa bursieră de gaze PEGAS CEGH (2018).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite