Unde vrea Guvernul să canalizeze cei mai mulţi bani din fondurile UE în perioada 2014-2020: transporturi, mediu şi dezvoltare urbană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infrastructura de transport este în centrul proiecţiei pe viitorul exerciţiu bugetar european, cu alocări de 5,7 miliarde de euro
Infrastructura de transport este în centrul proiecţiei pe viitorul exerciţiu bugetar european, cu alocări de 5,7 miliarde de euro

Guvernul şi-a propus ca, în perioada 2014-2020, să cheltuiască cele mai multe fonduri structurale şi de coeziune pentru infrastructura de transport, proiecte de mediu, dezvoltarea urbană a comunităţilor, drumuri judeţene şi centuri, conform datelor prezentate, marţi, de premierul Victor Ponta.

Astfel, pentru infrastructura de transport (autostrăzi, căi ferate, naval şi aerian) Guvernul vrea să cheltuiască aproximativ 5,7 miliarde euro, pentru proiecte de mediu - 3 miliarde euro, pentru eficienţă energetică - 270 milioane euro, pentru programe de angajare a tinerilor şi şomerilor - un miliard euro, pentru programele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă - 250 milioane euro, în timp ce pentru asistenţa socială a persoanelor defavorizate (în principal pentru programe de integrare a romilor) ar urma să fie cheltuite aproximativ un miliard euro.

Alte ţinte indicative de cheltuieli stabilite de Guvern sunt la formare şi dezvoltare profesională în educaţie - aproximativ un miliard euro, infrastructura de educaţie - 350 milioane euro, dezvoltarea capacităţii administrative la nivel local - 500 milioane euro, respectiv 300 milioane euro pentru asistenţă în domeniu la nivel central, pentru IMM şi parcuri tehnologice - 800 milioane euro, pentru dezvoltarea urbană a comunităţilor - 2,8 miliarde euro, refacerea zonelor istorice, culturale şi turistice - 450 milioane euro, drumuri judeţene şi centuri - 1,1 miliarde euro, infrastructura de sănătate (inclusiv pentru construcţia a trei spitale regionale la Iaşi, Cluj şi Craiova) - 500 milioane euro, pentru cercetare - 700 milioane euro, pentru IT - 550 milioane euro, iar pentru proiectul de cadastru - 300 milioane euro.

Comisia Europeană (CE) a solicitat Guvernului român un mod de coerenţă ridicat în ceea ce înseamnă priorităţile naţionale, sectoriale, incluse în proiectul Acordului de Parteneriat (AP) privind fondurile europene aferente perioadei 2014-2020, a declarat şi ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

El a mai spus că proiectul final va fi trimis spre analiză Executivului de la Bruxelles până la sfârşitul lunii februarie.

Mai puteţi citi:

Comisia Europeană critică actul ce reglementează cheltuirea fondurilor europene în perioada 2014-2020. Acesta ar fi vag şi lipsit de viziune

Experţii Comisiei Europene au transmis autorităţilor române că prima versiune a Acordului de Parteneriat (AP) pentru utilizarea fondurilor comunitare în perioada 2014-2020 este lipsită de viziune strategică, prea vagă şi nu dovedeşte că lecţia dată de eşecul cheltuirii banilor UE este valorificată, scrie Mediafax.

Primăria Târgovişte pompează 75 de milioane de lei pentru dezvoltarea Microraionului 6. În alte patru cartiere se lucrează deja, acolo unde s-au alocat 70 de milioane de lei

La Primăria Târgovişte s-a semnat, joi, contractul de execuţie al proiectului PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbană) în zona "A", care prevede pomparea a 75,8 milioane de lei pentru dezvoltarea microraionului 6 al Municipiului. La eveniment au participat şi Elena Udrea şi Florin Popescu, în mandatul cărora s-a primit finanţarea, în anul 2010.

Oraşul Panciu va avea centru rezidenţial pentru vârstnici, construit cu bani europeni

Viceprimarul Iulian Nica a semnat contractul de lucrări în cadrul proiectului care are o valoare de aproape patru milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite