Trecerea la moneda unică europeană: Isărescu şi noua echipă încep pregătirile pentru calificarea la Euro 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), condus de guvernatorul Mugur Isărescu, îşi începe vineri mandatul de cinci ani, principalul obiectiv al echipei fiind trecerea României la moneda unică euro. Guvernul Victor Ponta a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca termen-ţintă pentru aderarea României la zona euro

Mugur Isărescu a fost votat, în iunie, de Parlament pentru al cincilea mandat de guvernator al BNR, pe o perioadă de cinci ani, poziţie pe care o ocupă de 24 de ani. Doctor în ştiinţe economice, Isărescu este guvernator al BNR din septembrie 1990 şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. În 1990, numirea sa a fost făcută de către Guvern, iar din 1991 a primit mandat din partea Parlamentului.

Consiliul de Administraţie al BNR este alcătuit din nouă membri. Noul Consiliu are trei noi membri, trei dintre componenţii fostului CA părăsind echipa după ce nu au primit sprijin politic. Astfel, Florin Georgescu a primit un nou mandat pentru funcţia de prim-viceguvernator, iar cele două poziţii de viceguvernator vor fi ocupate de Bogdan Olteanu şi de Liviu Voinea, fostul ministru delegat pentru Buget. 

Voinea îl înlocuieşte în funcţie pe Cristian Popa, cel care a devenit viceguvernator în 1998, când avea mai puţin de 40 de ani, şi a fost responsabil din 2005 cu implementarea regimului de ţintire a inflaţiei. La întâlnirea cu presa de la începutul lunii august, când a fost prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei, Isărescu i-a mulţumit lui Popa. „Şi BNR, şi eu personal îi mulţumim domnului viceguvernator. Domnul Cristian Popa pleacă cu o inflaţie scăzută. Greu, greu, dar şi-a atins obiectivul“, a spus Isărescu. 

Cele cinci poziţii de membri în Consiliul de Administraţie al BNR vor fi ocupate în noul mandat de Dinu Marin, Virgiliu Stoenescu, Agnes Nagy, Daniel Dăianu şi Gheorghe Gherghina. Ultimii doi sunt noi intraţi în echipă. 

Înainte de avizul Parlamentului pentru Consiliul BNR, Daniel Dăianu ocupa funcţia de prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), iar Gheorghe Gherghina era secretar de stat în Ministerul Finanţelor, supranumit şi „părinte al bugetului“. Nicolae Dănilă, fost preşedinte al BCR, şi Napoleon Pop nu au mai fost susţinuţi politic pentru un nou mandat în CA BNR.    

Lungul drum spre zona euro

Mugur Isărescu a declarat în iunie, la audierea din comisiile parlamentare, că este nevoit să opteze pentru aderarea la zona euro în următorii ani, întrucât nu îl ajută vârsta să mai creadă în decenii, sugerând, implicit, că doreşte adoptarea euro sub mandatul său. 

„Nu cred în decenii, nici nu mă ajută vârsta să mai pot să mai cred în aşa ceva. Sunt forţat să fiu optimist şi să fiu angajat în acest obiectiv, care este extrem de ambiţios, dar care se poate încă atinge“, a spus Isărescu.

Ulterior, în august, guvernatorul a declarat că România este pregătită să intre în anticamera zonei euro (ERM II) din punctul de vedere al criteriilor de la Maastricht, care vizează indicatori precum inflaţia, dobânzile, stabilitatea cursului de schimb, deficitul bugetar şi datoria publică, dar acestea nu mai sunt suficiente, fiind necesară şi recuperarea decalajelor legate de nivelul de trai. 

„Avem un drum lung şi dificil de parcurs până la realizarea acestui obiectiv. Poate fi considerat un interval rezonabil, până la aderare, data de 1 ianuarie 2019“, a spus Isărescu.


Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite