Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Trecerea la moneda unică europeană: Isărescu şi noua echipă încep pregătirile pentru calificarea la Euro 2019

6
10 Oct 2014 07:00:42
Autor: Adina Vlad
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, susţien că obiectivul de adoptare a euro este ambiţios, dar încă fezabil FOTO Mediafax
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, susţien că obiectivul de adoptare a euro este ambiţios, dar încă fezabil FOTO Mediafax

Noul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), condus de guvernatorul Mugur Isărescu, îşi începe vineri mandatul de cinci ani, principalul obiectiv al echipei fiind trecerea României la moneda unică euro. Guvernul Victor Ponta a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca termen-ţintă pentru aderarea României la zona euro

Mugur Isărescu a fost votat, în iunie, de Parlament pentru al cincilea mandat de guvernator al BNR, pe o perioadă de cinci ani, poziţie pe care o ocupă de 24 de ani. Doctor în ştiinţe economice, Isărescu este guvernator al BNR din septembrie 1990 şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. În 1990, numirea sa a fost făcută de către Guvern, iar din 1991 a primit mandat din partea Parlamentului.
 
Consiliul de Administraţie al BNR este alcătuit din nouă membri. Noul Consiliu are trei noi membri, trei dintre componenţii fostului CA părăsind echipa după ce nu au primit sprijin politic. Astfel, Florin Georgescu a primit un nou mandat pentru funcţia de prim-viceguvernator, iar cele două poziţii de viceguvernator vor fi ocupate de Bogdan Olteanu şi de Liviu Voinea, fostul ministru delegat pentru Buget. 
 
Voinea îl înlocuieşte în funcţie pe Cristian Popa, cel care a devenit viceguvernator în 1998, când avea mai puţin de 40 de ani, şi a fost responsabil din 2005 cu implementarea regimului de ţintire a inflaţiei. La întâlnirea cu presa de la începutul lunii august, când a fost prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei, Isărescu i-a mulţumit lui Popa. „Şi BNR, şi eu personal îi mulţumim domnului viceguvernator. Domnul Cristian Popa pleacă cu o inflaţie scăzută. Greu, greu, dar şi-a atins obiectivul“, a spus Isărescu. 
 
Cele cinci poziţii de membri în Consiliul de Administraţie al BNR vor fi ocupate în noul mandat de Dinu Marin, Virgiliu Stoenescu, Agnes Nagy, Daniel Dăianu şi Gheorghe Gherghina. Ultimii doi sunt noi intraţi în echipă. 
 
Înainte de avizul Parlamentului pentru Consiliul BNR, Daniel Dăianu ocupa funcţia de prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), iar Gheorghe Gherghina era secretar de stat în Ministerul Finanţelor, supranumit şi „părinte al bugetului“. Nicolae Dănilă, fost preşedinte al BCR, şi Napoleon Pop nu au mai fost susţinuţi politic pentru un nou mandat în CA BNR.    
 

Lungul drum spre zona euro

Mugur Isărescu a declarat în iunie, la audierea din comisiile parlamentare, că este nevoit să opteze pentru aderarea la zona euro în următorii ani, întrucât nu îl ajută vârsta să mai creadă în decenii, sugerând, implicit, că doreşte adoptarea euro sub mandatul său. 
 
„Nu cred în decenii, nici nu mă ajută vârsta să mai pot să mai cred în aşa ceva. Sunt forţat să fiu optimist şi să fiu angajat în acest obiectiv, care este extrem de ambiţios, dar care se poate încă atinge“, a spus Isărescu.
 
Ulterior, în august, guvernatorul a declarat că România este pregătită să intre în anticamera zonei euro (ERM II) din punctul de vedere al criteriilor de la Maastricht, care vizează indicatori precum inflaţia, dobânzile, stabilitatea cursului de schimb, deficitul bugetar şi datoria publică, dar acestea nu mai sunt suficiente, fiind necesară şi recuperarea decalajelor legate de nivelul de trai. 
 
„Avem un drum lung şi dificil de parcurs până la realizarea acestui obiectiv. Poate fi considerat un interval rezonabil, până la aderare, data de 1 ianuarie 2019“, a spus Isărescu.
 
 

Mai puteţi citi: 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Gogu Traian
10.10.2014, 10:00:19

A cata tinta este asta? M-am saturat de cate ori s-au facut prognoze mincinoase. In 2019 sper sa nu fie tot el guvernator. Astazi toata lumea afirma ca este magnific. Sunt absolut convins ca dupa debarcarea lui tezele nu vor mai fii aceleasi.. Parerea mea este ca are mai multe calitati de impaciuitor cu toata mafia decat de manager al BNR-ului. Stiu ca sunt multi clienti ai bancilor care il detesta pentru ca a ignorat clauzele abuzive adoptate de acestea in contractele lor.; adica, a pus pe roman sluga strainului.

0 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
10.10.2014, 11:35:05

Comentariu considerat abuziv.

Florin Georgescu
10.10.2014, 12:27:40

Cedeti ca va fi bine cind vom trece la euro?Mai meditati... Vom trece si vom tipa ca nu am fost pregatiti,ca nu stiam ca asta se va intimpla si alte chestii romanesti.

+2 (2 voturi)
JIM BEAM
10.10.2014, 12:50:44

Trecerea la euro nu este buna pt. romani si Romania !.In alte tari s-au facut referendum daca vor sa treaca la euro sau nu, la noi stabileste un singur om (Isarescu) ca trecem la euro si asta e..!.Ce democratie e asta frate?.Isarescu numit pe viata la BNR hotareste in numele Romaniei??? .De cind ?

+1 (1 vot)
Florin Mihai
10.10.2014, 14:28:01

Marea intrebare e: ce avantaje exista in mod real pentru Romania?

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările