Ştiri economice

articolul anterior

Trei idei pentru o altă Românie

15
15 Oct 2020 15:05:52
Daniela Şerban

Cei mai mulţi simţim că România are o nevoie acută de schimbare. Cred că o altă Românie - mai bună, mai dreaptă, mai dezvoltată – mai este încă posibilă! Vă prezint, pe scurt, trei idei prin care o altă Românie poate deveni realitate.

500.000 de copii cu bani puşi deoparte

Din cei 4 milioane de copii ai României, doar 29% dintre familii economisesc pentru aceştia, sub media mondială de 34%. Principala sursă de educaţie financiară a tinerilor din România rămâne familia, într-o proporţie de 95%, în timp ce şcoala reprezintă doar 9%. Dacă s-ar investi alocaţia timp de 18 ani, tinerii ar putea începe viaţa cu aproximativ 45.000 de euro, conform unor estimări ale analiştilor financiari.

Românii au zeci de miliarde de euro în depozite bancare, care pot fi angrenaţi în economia reală printr-o bună funcţionare a pieţelor financiare, cu un cadru de reglementare predictibil şi modern.

Dublarea numărului de antreprenori

În România, sectorul firmelor este subdimensionat raportat la mărimea pieţei autohtone şi comparativ cu celelalte ţări europene. În 2019, ţara noastră avea 29 companii la 1000 locuitori, la jumătate faţă de media Uniunii Europene, de 58 companii.

Creşterea numărului de antreprenori reprezintă, în viziunea mea, o prioritate absolută pentru dezvoltarea României şi rămânerea oamenilor în ţară.

1% din PIB în plus la creşterea economică anuală a României

Cu o creştere economică dezechilibrată, bazată pe consum, modelul economic al ţării noastre este nesustenabil pe termen lung. Creşterea economică mai este limitată şi de aportul negativ al factorului muncă, din cauza depopulării ţării şi a îmbătrânirii populaţiei. Numărul românilor apţi de muncă este mai mic de la an la an. Rata de creştere economică a României depinde în prezent - şi va depinde şi mai acut în viitor - de contribuţia factorului capital şi a factorului total de productivitate.

Cred că soluţiile pentru atragerea de capital şi creşterea veniturilor publice includ adoptarea Legii holdingului. Cu zeci de miliarde de euro în depozite bancare, banii românilor pot fi angrenaţi în economia reală prin flexibilizarea reglementărilor pieţelor financiare şi de capital (fonduri de pensii, fonduri de investiţii, bursă, asigurări etc.). Atragerea investitorilor se poate realiza prin simplificarea şi reducerea impozitării câştigului de capital prin reţinerea la sursă şi adaptarea legislaţiei pentru parteneriatul public privat pentru proiecte sectoriale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Attila Hajdu
15.10.2020, 15:30:34

"Creşterea economică mai este limitată şi de aportul negativ al factorului muncă, din cauza depopulării ţării şi a îmbătrânirii populaţiei. Numărul românilor apţi de muncă este mai mic de la an la an." Si care este reteta pentru schimbarea trendului de imbatranire? Cum pot fi atrasi tineri plecati peste hotare sa mearga acasa ? etc ...

Iulian Arion
15.10.2020, 16:19:45

1. Cresterea salariului minim. -determina cresterea consumului de baza si cresterea investitiilor in productie pentru satisfacerea ererii. -cresterea investitiilor determina crearea locurilor de munca sau cresterea salariilor celor existente 2. Spalarea strazilor urbane, amendarea celor care murdaresc mediul si sunt surprinsi de camerele video -multi emigreaza din cauza mizeriei urbane - daca un oras este murdar si nu se cunosc autorii, amenzile trebuie acordate primarului si consilierilor 3. Construirea de crese, gradinite, scoli -multi pleaca din cauza educatiei publice in spatii insuficiente, nedotate tehnic -abolirea memorarii textelor critice si centrarea pe citit si inteles textul citit. Subiectele la teste doar din manual 4. Ascensiunea intr-o functie publica doar pe baza pregatirii profesionale, examinarii scrise on line. -multi pleaca pentru ca in functii publice ajung indivizi inculti, vulgari, needucati -examinarea computerizata on line dupa maxim 5 ani in functia de conducere respectiva

+2 (2 voturi)
Constantin Gadea
15.10.2020, 16:25:35

PONTA S-A INTALNIT CU GHITA. Intr-o emisiune, difuzata ieri, miercuri 14 octombrie, pe postul TV Realitatea, s-a obtinut legatura cu urmaritul infractor RIZEA, care este fugit in Republica Moldova, si care a vorbit mult despre ,,grupul de romani miliardari de la MONACO”. Rizea a nominalizat dintre acei complotisti de la Monaco, care pun la cale viitorul Romaniei, doar pe Dragos Dobrescu si pe un fost consilier al premierului Viorica Dancila. Prezenta in platou, la Realitatea, era si o doamna, fosta consilier a lui Victor Ponta, care s-a referit la ,,O INTALNIRE A LUI PONTA CU SEBASTIAN GHITA IN VARA ACEASTA”, acolo la Monaco. Eu am postat pe forumul ziarului Adevarul in ultimile cinci luni si am semnalat ca, in special IN LUNA IUNIE a.c. , Victor Ponta si Calin Popescu Tariceanu, au fost prezenti, seara de seara, pe postul Romania TV, unul dupa altul, pentru a improsca cu noroi intreaga activitate zilnica a presedintelui Romaniei, cat si cea a Guvernului Orban. Mai grav este ca seara de seara, in intreaga luna iunie,Ponta si Tariceanu, ajutati vartos de jurnalistii de la RTV: Ciutacu, Korpos, Andreea Cretulescu, Cristina Sincai si Simona Gheorghe, au instigat populatia Romaniei sa nu creada in existenta coronavirus, sa nu mai accepte carantinarea, sa nu mai poarte masca, sa nu mai respecte nicio restrictie impusa de autoritati. Ponta, care s-a zbatut sa revina in frunea PSD si sa candideze la functia de presedinte al Romaniei, s-a zbatut cel mai mult, cu Ciutacu, Korpos si Cretulescu, sa scoata oamenii in strada, sa protesteze ca in SUA, in timp ce Laufer difuza din SUA imagini, in care vedeam lupte de strada cu Politia si jefuirea magazinelor, acolo peste ocean. Pe scurt: Ponta s-a intalnit cu Ghita ,,in vara aceasta” si au pus la punct ,,cu cei de la Monaco”, sa salveze PSD-ul de la pieire, si sa puna ei- Ponta, Ghita, Dragos Dobrescu si alti complotisti – stapanire pe Romania. SRI stie ? Si daca stie, l-a informat pe presedintele Iohannis ? SRI si DNA ar trebui sa ia act de tot ce a declarat Cristian Rizea astazi, joi, din R. Moldova, pe postul Realitatea din Romania, de la ora 15 la ora 16.

+2 (2 voturi)
Iulian Arion
15.10.2020, 16:33:01

Obisnuiai sa scrii cu majuscule. este ca si cum ai urla pe camp. Nu te citea nimeni. Doar iti dadea minusuri. SRI stie. Ponta este creatia SRI. Daca iti aduci aminte din 1999, cand era procuror, Tatulici il promova in emisiunile sale, indiferent de subiect. Tot capeteniile SRI fabrica si indivizii care sunt propulsati ij functii publice, cu acte false de licenta. Vezi cazul Baranga.

+3 (3 voturi)
Iulian Arion
15.10.2020, 16:28:46

"În 2019, ţara noastră avea 29 companii la 1000 locuitori, la jumătate faţă de media Uniunii Europene, de 58 companii." Cererea solvabila (banii pe care cetatenii sunt dispusi sa-i cheltuiasca) determina atat numarul companiilor, cat si oferta de bunuri si servicii. Pentru cresterea cererii solvabile, trebuie marit salariul minim prin decuplarea acestuia de coeficientii de ierhizare introdusi de PSD. In momentul de fata, cresterea salariului minim determina cresterea tuturor salariilor bugetarimii. Coeficientul de ierhizare este 12. Deci o crestere a salariului minim de 2200 lei lunar - insuficient traiului lunar-determina cresterea in lant a salariilor magistratilor - cea mai organizata structura criminala, ministrilor - cea mai incompetenta categorie sociala, presedintelui, patriarhului, primarilor, presedintilor de CJ, politisti, militari Coeficientul de ierarhizare trebuie adus la 6. Pana atunci, salariile mai mari cu mai mult de 6 ori decat salariul minim trebuie inghetate. Vreau sa vad patriahul, vicarii, judecatorii demisionand si fugind in mediul privat la salarii babane.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările