Trei sferturi din furnizorii de gaze pentru clienţii casnici au ieşit din piaţă. Chisăliţă: Au rămas doar 20, din cei 80 care erau anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Trei sferturi din furnizorii de gaze pentru clienţii casnici au ieşit din piaţă, a informat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, precizând că au rămas doar 20, din cei 80 care erau anul trecut.

„Atrăgeam atenţia anul trecut într-un articol - Riscul ca majoritatea furnizorilor de gaze să dispară şi odată cu aceasta speranţa unui preţ corect la gaze -  asupra faptului că modificările legislative de pe piaţa gazelor naturale va aduce scăderea drastică a numărului de furnizori care vor mai vinde gaze naturale consumatoriilor casnici şi vor rămâne pe piaţă doar câţiva furnizori, majoritatea firme multinaţionale.

Dacă anul trecut peste 80 de furnizori ofertau gaze naturale, astăzi doar 20 de furnizori mai ofertează gaze naturale tuturor consumatorilor casnici, pe Comparatorul de preţ al ANRE, din care primele 10 oferte sunt ale unor firme multinaţionale şi absolut toate firmele de furnizare şi distribuţie româneşti dispărând din rândul ofertanţiilor.”, a anunţat specialistul. 

Potrivit acestuia, trebuie avut în vedere că dacă la finalul lunii decembrie 2021 oferta cea mai bună de preţ pentru consumatorii casnici era de 420 lei/MWh (TVA inclus), în timp ce astăzi cea mai mică ofertă este de 640,68 lei/MWh. Asta în condiţiile în care anul trecut cea mai mică ofertă era de 110 lei/MWh.

„Dar surpinzător este faptul că cel mai mare furnizor de gaze pentru populaţie din România, ofertează cel mai mare preţ din piaţă cu o ofertă de 1292,65 lei/MWh, chiar dacă preţul de achiziţie a gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a scăzut de la 884,515 lei/MWh în luna decembrie 2021, la 461,492 lei/MWh pentru ianuarie 2022. Aceasta în condiţiile în care se solicită şi plata unor garanţii şi suplimentar plata unei sume lunare de 142,02 lei/lună, sub forma unui abobament.

Trebuie precizat că în condiţiile în care modificarea legii gazelor şi energiei electrice din 31 decembrie 2021 printr-o Ordonanţă de Urgenţă (OUG 143/31.12.2021), limitează schimbarea furnizorului de energie electrică în situaţia în care consumatorul găseşte un preţ mai bun decât cel din contractul său care este cu preţ fix şi perioadă determinantă, de obligativitatea plăţii unei sume de bani către furnizorul său fapt care va duce la reducerea acţiuni de schimbare a furnizorilor de energie, care oricum a fost una extrem de mică în România, mai puţin de cca. 10% din consumatorii de gaze schimbându-şi furnizorul şi cca. 15% din consumatorii de energie electrică schimbându-şi furnizorii.

Scăderea numărului de furnizori din piaţă, noi bariere legislative şi financiare de schimbare a furnizorului, lipsa instituţiei de soluţionare alternativă a litigiilor de pe piaţa de gaz şi energie, la care se adaugă dezamăgirea profundă a consumatorului de gaz şi electricitate, induşi continuu în eroare, în ceea ce priveşte preţurile la energie în ultimul an, este reţeta care nu va permite scăderea preţurilor la gaze şi electricitate în anul 2022”, notează specialistul.  

„Barierele legislative în schimbarea furnizorului” la care face referire Chisăliţă privesc ultimele modificări ale Legii energiei publicate pe 31 decembrie în Monitorul Oficial care arată că rezilierea unui contract înainte de termen poate fi penalizată de furnizor cu maxim valoarea pierderilor pe care acesta le înregistrează din cauza rezilierii contractului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite