Tunul de la FNI: Statul mai are de plătit 341 milioane de lei către păgubiţi. Bugetul pe 2019 acoperă doar 1,4% din sumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Popa, unul dintre cei care au participat la tunul FNI, a lansat recent mai multe acuzaţii la adresa Laurei Codruţa Kovesi FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Nicolae Popa, unul dintre cei care au participat la tunul FNI, a lansat recent mai multe acuzaţii la adresa Laurei Codruţa Kovesi FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Bugetul pe anul 2019 prevede că păgubiţii din celebrul scandal FNI vor primi doar cinci milioane de lei, în acest an, respectiv 1,4% din paguba totală pe care o are de plătit statul, de 341 milioane de lei.

Într-un răspuns la o interpelare a deputatului USR Vlad Duruş, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) arată că statul mai are de plătit păgubiţilor încă 341 milioane de lei. Cu toate acestea, bugetul AAAS pentru 2019 prevede acordarea de despăgubiri în valoare de numai cinci milioane de lei.

„Activele Statului îmi răspund la interpelare, arătând proporţiile dezastrului. FNI-ul, o înşelătorie piramidală făcută cu complicitatea statului, a păgubit sute de mii de români. La 20 de ani, cei înşelaţi atunci sunt înşelaţi în continuare. Între timp, guvernul PSD-ALDE e interesat de cum a foat adus Nicolae Popa în ţară de către Kövesi, Popa fiind condamnat în 2006 la 15 ani de închisoare pentru fraudă şi delapidare în dosarul FNI. Pentru ei, Popa e victima lui Kövesi”, scrie deputatul Vlad Duruş.

Anul acesta se împlinesc 19 ani de la prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, eveniment care a afectat aproape 300.000 de investitori, generând un scandal enorm cu efecte sociale, economice. În 2017, Sorin Ovidiu Vîntu, supranumit „tatăl FNI”, a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare pentru spălare de bani. Vîntu a fost trimis în judecată în septembrie 2012, fiind acuzat de procurorii Parchetului instanţei supreme de spălare de bani şi instigare la delapidare. Cercetările au vizat devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), Băncii Agricolă (BA), Băncii de Investiţii şi Dezvoltare - BID şi Băncii Române de Scont.

Păgubiţii FNI au făcut plângere penală încă din mai 2000 împotriva persoanelor vinovate de falimentarea Fondului, cerând recuperarea sumelor pe care le-au investit. 

Spălarea vinovaţilor

În dosarul FNI a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă şi delapidare şi Nicolae Popa, fost director executiv la SOV Invest şi Gelsor. Popa a fost arestat pe 1 decembrie 2009 în Indonezia şi extrădat în România în 2011. 

Acum, Nicolae Popa o acuză pe fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, că l-a adus în ţară în mod abuziv. Postul de televiziune Antena 3 este cel care a difuzat, în ultimele zile, o serie de declaraţii ale lui Popa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite