Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

„Tunurile” antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor au fost folosite de 5 ori în ultima săptămână

0
20 May 2022 14:52:40
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministerul Agriculturii anunţă că, în intervalul 13-19 mai, în cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor au fost realizate 5 acţiuni de intervenţii active în atmosferă pentru combaterea a 43 de celule convective,

”În intervalul 13-19 mai 2022, în cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor s-au realizat 5 acţiuni de intervenţii active în atmosferă pentru combaterea a 43 de celule convective – formaţiuni noroase cu grindină în formare. Din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină din cadrul Sistemului, au fost lansate 250 de rachete antigrindină, pentru a proteja culturile agricole şi comunităţile locale din zonele de intervenţie”, anunţă ministerul.
 
În perioada 15 aprilie – 19 mai 2022, din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP, au fost realizate în total 17 intervenţii active în atmosferă, pentru combaterea a 93 de celule convective, cu un consum total de 617 de rachete antigrindină.
 
”În ziua de 13 mai în estul ţării s-au înregistrat fenomene meteo extrem de violente, necesitând un consum de 159 de rachete antigrindină pentru protecţia culturilor şi comunităţilor din zona Cotnari şi Huşi”, menţionează ministerul.
 
În această perioadă a fost activată în repetate rânduri procedura Bază Notam pentru majoritatea unităţilor din cadrul SNACP. Autorităţile aeronautice civile şi militare au emis mai multe interdicţii de tragere, fără a se înregistra pagube în zonele protejate. În urma activităţilor de intervenţii active în atmosferă efectuate, precipitaţiile au ajuns la sol sub forma lichidă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările