Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Turcan anunţă că Guvernul va apela la consultanţă internaţională pentru reforma pensiilor şi a salarizării în sistemul bugetar

3
11 May 2021 23:37:02
Autor: News.ro
Raluca Turcan / FOTO Facebook
Raluca Turcan / FOTO Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că autorităţile române vor contracta servicii de consultanţă „de la o instituţie financiară de prestigiu” internaţional pentru reforma pensiilor şi cea a salarizării în sistemul bugetar. Ministrul reclamă ceea ce numeşte „demonstraţii de superficialitate în ultima perioadă în materie de decizii care vizează milioane de oameni”.

„Pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe care îl discutăm zilele acestea, pentru că vorbim de nişte componente de reformă esenţiale, cum este componenta de reformă a pensiilor şi pe componenta de reformă a salarizării în sistemul public, intenţionăm să aducem şi o consultanţă internaţională de la o instituţie financiară de prestigiu, nu o firmă de consultanţă de colţul mesei, astfel încât varianta cu care noi vom veni într-adevăr să fie acoperitoare şi să rezolve din probleme. Îmi doresc să nu încurcăm, să rezolvăm lucrurile, nu să ne facem că facem.  Am avut atâtea demonstraţii de superficialitate în ultima perioadă în materie de decizii care vizează milioane de oameni încât am senzaţia că nimeni nu ne-ar ierta dacă am da rateu în momentul de faţă”, a afirmat Raluca Turcan, marţi seară, la Realitatea Plus.
 
Ministrul Muncii a menţionat că reformele în cele două sisteme nu au caracter ”revanşard”, ci duc la îmbunătăţirea sistemelor publice.
 
„Nu vreau să creăm impresia unor decizii revanşarde, ci vreau să ajungem la decizii care ajută sistemele şi, pe fond şi modificările pe salarizare şi pe pensii fac sistemele publice eficiente şi să lucreze pentru cetăţean, cu o calitate pe care ei şi-o doresc. Sisteme publice de calitate reprezintă, de fapt, un deziderat al acestei guvernări, nu sisteme publice improvizate gârbovite şi marcate de tot felul de0 refulări. Oamenii politici, din punctul meu de vedere, trebuie să ajungă la maturitatea în care chiar dacă sunt voci care au semne de întrebare, să fie capabili să ofere răspunsuri astfel încât să-i convingă pe fond sun sistem public trebuie să servească cetăţeanul şi să aibă o activitate de calitate”, a mai afirmat Turcan.
 

Turcan: 50 de milioane de lei plătite de România pentru asistenţă juridică în dosarele deschide de pensionari

 
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a mai spus că România a plătit 50 de milioane de lei în ultimii cinci ani pentru asistenţă juridică în dosarele deschise în instanţe de către pensionarii care reclamă că nu li s-a calculat corect pensia, pentru că nu li s-au luat în calcul toţi factorii de contributivitate. Conform acesteia, 80% dintre pensionarii care dau în judecată statul pentru recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate au câştig de cauză.
 
„În ultimii cinci ani, România şi românii au plătit 50 de milioane de lei doar pentru asistenţa juridică a dosarelor pierdute în instanţă de către statul român în procese deschise de către pensionari. 50 de milioane de lei în ultimii cinci ani. Doar anul trecut, într-o perioadă de criză, am plătit 10 milioane de lei asistenţă juridică. Această cifră demonstrează de fapt că un număr foarte mare de pensionari în momentul de faţă se află în situaţia, cu toate că au dosarele depuse la Casele de Pensii, să se ducă în instanţă şi să aibă câştig de cauză că în calculul pensiei nu s-au luat toţi factorii de contributivitate”, a afirmat Raluca Turcan, marţi seară, la Realitatea Plus.
 
Ministrul a precizat că, de exemplu, nu au fost luate în calcul acordul global, orele suplimentare sau plata cu ora, pensionarii reclamând acest lcuru în instanţă.
 
Conform ministrului, în judeţul Covasna, 705 dintre pensionarii care şi-au cerut în instanţă drepturile au câştigat, Turcan subliniind că există şi judeţe în care au câştigat „în proporţie de 90%”, mai ales în judeţele puternic industrializate.
 
„Aş spune că media, nu am evidenţa finală, este undeva în jur de 80% dintre cei care se adresează instanţei, deci 80%  dintre pensionarii care dau în judecată statul pentru recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate câştigă”, a explicat ministrul.
 
Turcan susţine că această situaţie este „o argumentaţie în plus” ca procesul de recalculare a pensiilor „să fie dus la bun sfârşit”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

defu gabi
11.05.2021, 23:59:53

Alti bani sifonati in exterior... A cata oara?! Pe vremea lui Nastase era la fel... Consultanta la straini... Nu mai sunt specialisti prin ministere in afara de amante, copii, nepoti, matusi, unchi, toti cu diplome gen "la conu' Spirache" la kg ?!

-4 (6 voturi)
vasîli fărdecai
12.05.2021, 00:13:30

Dacă se mai îndoia cineva că rallu moskoVitta nu este o meritocrată funcțional dă succes...iată dovada. Asta care nici după atâta timp nu știe când șî de ce s-o născut în Botșeni cere consultanță internațională ca să fie reglate pensiile șî salariile la bugetarii votatori dîn colonie. Suntem bine! Io zîc că suntem pă drumul cel bun. Bine că scăparăm de mediocrități și suntem procopsîți numai și numai cu competenți asumați, transparenți, și foarte buni ”esperți ” în NIMIc. Se văd rezultatele la 5 luni dă guwerner meritocratic adică guwerner pă competență, fără penali, transparenți, fără rubedenii și gagice, interlopi șî interloape, ospătari șî pompe funebre așăzați în foncții publice , dă decizie și foarte bine plătite. rallu moskovitta, sinistreasa meritocrată funcțional, plătită dă rumânii votatori cu 7ooo de ”ieuroi”pă lună, vrea să vă convingă că ce bine se trăiește în colonie cu ăla minim pă ”ieconomie” șî să nu vă faceți mari griji că” foaie verdi dă dudău, o s-o ducem șî mai ...bine!” ...o altă espertă în NIMIc doar că auitat căți ani mai are dă când nu a beut apă.

-5 (9 voturi)
Capelin Amar
12.05.2021, 00:20:00

Bine tanti Curcan, ne-ai convins. După ce ai scos panglici pe gură cu nemiluita după ce te-ai trântit în fotoliul de ministreasă și ne-ai împuiat capul cu tot felul de lozinci, principii și critici peste critici, ai ajuns la adevăr: habar n-ai ce să faci la ministerul ăla pe care crezi că-l conduci. De-acum nu trebuie decât să taci din gură pentru că ne-ai convins fără putință de tăgadă că ești o nulitate cu ștaif, o impostoare făloasă și o clănțănitoare de vorbe goale. Dacă ai ajuns să-ți facă alții "reforma pensiilor și a salarizării în sistemul bugetar", nu știu ce dracu' mai stai în postul ăla ministerial. Dă bine la CV nu-i așa? Da' pe cine mai vrei să impresionezi? Du-te tanti la cratiță lângă tanti Dăncilă și poate găsiți o nouă rețetă de sarmale care să vă facă faimoase în lumea gospodinelor, că în lumea politică nu aveți ce căuta. Mai ai și alte idei mărețe? Sau nici asta n-a fost ideea ta ci ți-a suflat-o în ureche exasperatul soț Turcan care te-a văzut cum te perpeleai de neștiință și s-a hotărât să-ți curme chinul? O ultimă întrebare: mercenarii pe care vrei să-i angajezi vor lucra benevol sau pe bani grei? Am uitat să precizez că întrebarea e retorică.

-3 (7 voturi)
Modifică Setările