Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Turcan: Avem nevoie de un sistem de pensii echitabil. 9.600 de oameni pensii de lux, în timp ce aproape 1 milion trăiesc în sărăcie

17
13 Jan 2021 08:48:55
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că există circa 9.600 de beneficiari de pensii de serviciu, unii dintre ei având pensii lunare de peste 78.000 de lei, de 17.000 de lei sau de 41.000 de lei, în timp ce 900.000 de pensionari trăiesc cu 800 de lei.

„Un element la care ţin şi care va defini mandatul meu de ministru este acela al echităţii în sistemul de pensii, pentru că eu nu pot să tolerez şi nici nu pot să dorm bine noaptea în condiţiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament", a subliniat Turcan.
 
În ceea ce priveşte cea mai mare pensie de serviciu în plată, de 78.634 de lei, ministrul a arătat că aparţine unei persoane care a lucrat în domeniul juridic.
 
"Soluţia o vom pune pe masă. Lucrăm în acest moment. Ce nu s-a făcut în atâta timp nu cred că poate avea nimeni pretenţia să realizăm într-o săptămână sau două..... Sunt două aspecte separate care la un moment dat se vor întâlni. Deci, am capitolul pensii din sistemul public de pensii, unde vom găsi formula echitabilă pe contributivitate şi suportabilă în decursul timpului şi, la un anumit moment dat, vom intersecta aceste pensii de serviciu cu ceea ce se întâmplă în sistemul public de pensii.
 
Când vom avea varianta finală...şi vă rog să mă credeţi că nu voi vorbi despre lucrul acesta până când nu va fi finalizată varianta care să plece de la premisa de a fi constituţională. Pentru că eu nu pot să mă joc cu milioane de pensionari, aruncând în faţă un proiect sau altul de care eu am dubii că ar putea fi neconstituţional", a adăugat Turcan. 
 
Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), cea din bugetul căreia se plătesc şi pensiile speciale de care beneficiază peste 9.000 de privilegiaţi, a publicat pe site-ul său statistica privind plăţile efectuate în luna decembrie.
 
Potrivit acesteia, cea mai numeroasă categorie de privilegiaţi, care ajunge la aproape jumătate din total, este cea a foştilor procurori şi judecători, care au încasat, în medie, în luna decembrie, 19.821 de lei. Şi nu în baza propriilor contribuţii plătite pe vremea când foştii magistraţi erau în câmpul muncii, pentru care ar fi primit doar 3.664 de lei drept pensie, ci în baza legilor speciale în urma cărora aceştia încasează sume suplimentare de la stat, în medie de 18.422 de lei.
 
Aceste sume suplimentare sunt plătite din bugetul de stat, adică din contribuţiile tuturor românilor.
 

Pensionarii magistraţi câştigă mai mult la pensie decât în perioada în care erau angajaţi

Prin retragerea din activitate, magistraţilor le cresc veniturile, în loc să li se diminueze câştigurile.
 
Pensia specială din magistratură se calculează ca 80% până la 100% din veniturile brute ale ultimei luni de activitate – ceea ce reprezintă mai mult decât veniturile nete din perioada activă.
 
Contrastul acesta, dintre pensie şi salariu, a devenit şi mai strident după mutarea tuturor contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, operată, acum trei ani, de tandemul „Dragnea – Olguţa Vasilescu”.
 
Legea 303/2004, Art. 7. -
 
(1) Cuantumul pensiei de serviciu (pentru judecători şi procurori cu o vechime de 25 de ani în activitate - n. red.) este de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării, iar pentru pensia de serviciu prevăzută la art. 82 alin. (5), cuantumul este de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate ale unui judecător sau procuror în funcţie, în condiţii identice de vechime şi nivel al instanţei sau parchetului.
Acest alin. (5) al art 82 face referire la magistraţii care îndeplinesc condiţiile de vechime, dar la momentul pensionării nu mai profesează ca procurori sau judecători.
 
(5) Persoanele care îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute la alin. (1) şi (3) numai în funcţia de judecător sau procuror beneficiază de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie. În acest caz, pensia se stabileşte pe baza drepturilor salariale pe care le are un judecător sau procuror în funcţie în condiţii identice de vechime şi nivel al instanţei sau parchetului.
 
Spre comparaţie, în decembrie 2020, pensia medie a românilor a fost de 1.592 de lei, de 12,5 ori maI mică decât cea a foştilor magistraţi.
 
Cea mai mare pensie specială din România este de 77.000 de lei (de 48 de ori mai mare decât pensia medie a românilor) şi este încasată lunar de un comandant de penitenciar în perioada comunistă, declara în urmă cu un an deputatul PNL Florin Roman.
 
"Cea mai nesimţită pensie specială din România este în prezent de 77 .000 de lei, pensia unui fost comandant magistrat de penitenciar în perioada comunistă. În 2017, această pensie era de 33.400 de lei. Astăzi, ea a ajuns la 77.000 de lei. Îi rog pe cei care nu vor să vadă adevărul să încerce măcar să urmărească cifre. Şi, pentru ca să nu existe niciun dubiu că iniţiatorii şi părinţii pensiilor speciale, cei de la PSD, vor astăzi altceva, vreau să precizez că sunt nouă legi speciale care reglementează pensii speciale", a declara Florin Roman anul trecut, în plenul Camerei Deputaţilor, în încercarea de a-i convinge pe deputaţi să voteze proiectul PNL de eliminare a pensiilor speciale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Nicolae Ceausescu
13.01.2021, 08:59:17

Pai nu voi ati condus sau conduceti? Taiati-le!

-9 (9 voturi)
sebastian hanes
13.01.2021, 09:03:49

Da dna Turcan, un blabla de politician. Atzi vrut neaparat sa avetzi un minister, pt. ca dna Violeta Alexandru era mult mai competenta. Nu vetzi face nimic, avetzi ratarea in spirit.

-5 (7 voturi)
aburika
13.01.2021, 09:26:26

E riscant să nu dormi bine noaptea, te poți trezi mort dimineața. Ar putea mai degrabă doamna să ne explice cum îi va ajuta pe cei 900.000 de năpăstuiți cu pensii foarte mici și mai ales când. Că meciul cu cei 9.600 de favorizați deja l-a pierdut înainte de a-l începe (încă nu se știe cum, dar face ea ceva ca în cazul ăstora să nu se schimbe nimic).

-2 (2 voturi)
Un cititor
13.01.2021, 09:37:13

"Turcan: Avem nevoie de un sistem de pensii echitabil. 9.600 de oameni pensii de lux, în timp ce aproape 1 milion trăiesc în sărăcie." Avem nevoie......si mereu, de ani de zile, "ramane ca-n tren" !!! Vorbe, vorbe, vorbe !!!! Eliminati, hotia si risipa !!! Anii celor napastuiti de soarta din cauza hotilor de parlamentari......nu-i mai da nimeni inapoi !!!!

+4 (4 voturi)
Un cititor
13.01.2021, 09:47:50

Nu ma asteptam ca pensionarilor sa li se dea 40%, asa cum ii fortase PSD-istii, din pura ticalosie !!! Dar nici nu ma asteptam sa li se dea 8% din Septembrie. Deci.... nici macar acum in Ianuarie. Deci,TU guvern populist-PNL, nu ai inceput prin a elimina risipa, ci ai inceput scurt si concis, prin a impige prostimea pensionara.....spre finalul anului cu o marire de mizerie !! La ce scumpiri sunt in ultimul an, indeosebi din Martie pana acum, scumpiri vizibile, palpabile, serioase pt orice obiect/aliment, ac marire de 8% este o bataie de joc.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările