Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Turcan nu exclude creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani

53
8 Jan 2020 12:56:13
Autor: Afrodita Cicovschi
Raluca Turcan FOTO gov.ro
Raluca Turcan FOTO gov.ro

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că Guvernul nu exclude să introducă posibilitatea creşterii opţionale a vârstei de pensionare la 70 de ani, deşi recent ministrul Muncii declarase că nu există un astfel de proiect de act normativ.

„În momentul de faţă nu cred că România este pregătită pentru pensionare obligatorie la 70 de ani. Însă cred că se impune o discuţie în spaţiul public  dacă persoanele doresc să opteze pentru creşterea vârstei de pensionare, atunci să o facă. Dar nu cred că vom ajunge în curând la o creştere obligatorie a vârstei de pensionare. Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, există şi în Camera Deputaţilor un astfel de proiect care permite munca până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susţinere pentru această idee, este posibil să luăm această măsură”, a zis Turcan.
 
Violeta Alexandru declara, la finalul lunii decembrie 2019, că nu i s-a „indicat” creşterea vârstei de pensionare.
 
„Să ştiţi că în toată Europa vârsta de pensionare este prelungită, este adevărat că speranţa de viaţă şi tipul de activităţi şi în general ecosistemul în care noi lucrăm în România este uşor diferit faţă de alte ţări, dar în general în Europa tendinţa este de creştere a perioadei de activitate.
Cu toate acestea, o reglementare clară privind prelungirea perioadei de activitate nu mi-a fost cerută, nu mi s-a indicat.
Sunt atentă la acest lucru. Până nu termin această evaluare de care vă spun, ca să-mi dau seama care sunt tendinţele în acest moment la categoria de vârstă persoane care intră în pensie, care au intrat de curând în pensie, să-mi dau seama care sunt problemele în acest moment, n-aş vrea să mă grăbesc să avansez cifre legate de schimbări în lege legate de vârsta de pensionare.
 
Dorinţa mea este să facem curăţenie şi ordine în sistemul pe care îl avem în acest moment, şi să ştiţi că este de 100 de ori mai dificil decât să te grăbeşti şi să dai o nouă lege a pensiilor ca să bifezi că ai prevăzut în lege tot felul de articole care să placă populaţiei. Mai greu este să aplici legile, să te asiguri că ele se aplică la fel în toate judeţele ţării, mai greu este determini sistemul să lucreze pentru pensionari, să-i înţeleagă nevoile, să se aplece cu celeritate şi să rezolve cazurile în lucru.
 
Eu am ales abordarea mai grea, anume să încercăm să ne facem treaba în actualul cadru legal, dar dacă voi desprinde concluzii care să mă ducă în direcţia completării, clarificării din actuala lege, voi înainta echipei guvernamentale aceste propuneri, dar n-aş vrea să anticipez.
 
Prefer să văd care este tipologia problemelor generate de această lege, să văd unde am greşit sistemul, unde am lăsat ca lucrurile să treneze, când puteau fi rezolvate la timp, unde anume trebuie intervenit şi în ce măsură este nevoie de legislaţie secundară înainte să bulversez întreg sistemul şi să anunţ o nouă lege a pensiilor, îngropând practic problemele nerezolvate ale actualei legi”, a declarat Alexandru, într-un interviu acordat Agerpres.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

53 Comentarii

Utilizator Adevărul
8.01.2020, 13:02:51

Comentariu considerat abuziv.

Gicu Gicu
8.01.2020, 13:04:54

puneti 101 pt siguranta

+10 (10 voturi)
Bibi Loi
8.01.2020, 13:05:14

Este OPTIONAL. Este corect, desi nu stiu cati mai raman activi la 70 de anisori.

+1 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
8.01.2020, 13:07:40

Comentariu considerat abuziv.

Gicu Gicu
8.01.2020, 13:09:09

sigur ca da, sa cotizezi ca prostul 50 de ani si apoi sa nu primesti un ban ca si asa de la 70 de ani incolo nu mai e nimic sigur. retardatii astia fac niste calcule inainte sa gandeasca. sistemul de pensii nu e facut sa adune bani pt a acoperii alte gauri. Noi cat cotizam la pensie? vreo 25%?pai daca cotizam 50 de ani, timp in care iti trag 25% din salar, ca sa traiesti la pensie cu acelasi salar pe care l-ai avut ca angajat inseamna ca au bani sa iti acopere un sfert din cei 50 de ani, adica 12 ani jumate. Asta inseamna ca ei prespun ca toti oamenii din tara asta vor prinde varsta de 82.5 ani. hai lasa ma cu abureli deastea, ca vor sa pune batranii sa lucreaza sa aiba ei pensii de meleoane

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (53)

Modifică Setările