Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Turcan: Reducerea contribuţiei la Pilonul II a fost greşită. Afectează veniturile actualilor şi viitorilor pensionari

3
14 Oct 2021 08:35:15
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat, iar măsura reducerii la 3,75% a cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat a fost greşită şi afectează veniturile actualilor şi viitorilor pensionari, a afirmat ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan.

Aceasta a discutat miercuri cu reprezentanţii conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară, cu preşedintele Nicu Marcu, şi vicepreşedintele Daniel Armeanu, despre întărirea Pilonului II de pensii în contextul obiectivelor asumate de Guvern în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
 
"Ca ministru al Muncii am modificat şi completat modelul-cadru al contractului individual de muncă, prin care angajatorii trebuie să informeze angajaţii cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat. Ca om politic şi ca ministru al Muncii, am insistat permanent că Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat. Într-o ţară cu un sistem de pensii apăsat de raportul mare pensionari-angajaţi şi confruntat cu perspectiva declinului demografic, Pilonul II oferă posibilitatea unei pensii suplimentare pe lângă pensia sistemului public. Măsura reducerii, de la 1 ianuarie 2018, a cotei de contribuţie la fondul de pensii administrate privat, de la 5,1% la 3,75% prin OUG nr. 82/2017, a fost greşită şi afectează veniturile actualilor şi viitorilor pensionari", a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.
 
Aceasta a subliniat că Guvernul PNL a asumat prin programul de guvernare creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual, până la 4,75% în 2024 şi promovarea unor soluţii legislative pentru dezvoltarea sustenabilităţii sistemului de pensii private.
 
Potrivit ministrului Muncii, în cadrul reformei sistemului public de pensii, modificările cadrului de reglementare cuprinse în PNRR şi care au termen de implementare trimestrul 1 din 2022, vizează sustenabilitatea fiscală a Pilonului II, digitalizarea funcţionării sistemului de pensii private şi reglementarea viitoarelor ajustări ale regimului de investiţii care îi încurajează pe administratorii de pensii să îşi diversifice corespunzător portofoliile pentru un randament al investiţiilor ajustat la risc echitabil. 
 
În toamna anului 2017, Guvernul a adoptat pachetul de măsuri fiscale pe anul 2018 care prevedea, printre altele, reducerea contribuţiei pentru Pilonul II de la procentul actual de 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii.
 
Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), preciza atunci că acest lucru va însemna o reducere de 20% a pensiilor private pentru români.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Cristi Lascu
14.10.2021, 08:56:50

Majorarea la 6% ar fi fost normala. Dar cretinul de Dragnea nu mai avea de unde sa fure.

-6 (8 voturi)
Lucifer
14.10.2021, 10:26:12

Asta e Veorica Dăncilă a PNL-ului.

-9 (11 voturi)
Dobrican Felician
14.10.2021, 10:27:44

Turcan este atit de idioata ca nici macar nu are habar de ce vorbeste.Pensiile actualilor si viitorilor pensionari nu au scazut dupa reducerea procentului varsat la pensiile private. Din contra,au crescut pensiile de Stat exact cu procentul cu care au scazut transferurile catre fondurile de pensii private.Iar rata de profit oferita de fondurile private anual nu depaseste 2,5%,in timp ce inflatia se va duce anul acesta peste 7%.

-7 (9 voturi)
Modifică Setările