Turcan: Reducerea contribuţiei la Pilonul II a fost greşită. Afectează veniturile actualilor şi viitorilor pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat, iar măsura reducerii la 3,75% a cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat a fost greşită şi afectează veniturile actualilor şi viitorilor pensionari, a afirmat ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan.

Aceasta a discutat miercuri cu reprezentanţii conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară, cu preşedintele Nicu Marcu, şi vicepreşedintele Daniel Armeanu, despre întărirea Pilonului II de pensii în contextul obiectivelor asumate de Guvern în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Ca ministru al Muncii am modificat şi completat modelul-cadru al contractului individual de muncă, prin care angajatorii trebuie să informeze angajaţii cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat. Ca om politic şi ca ministru al Muncii, am insistat permanent că Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat. Într-o ţară cu un sistem de pensii apăsat de raportul mare pensionari-angajaţi şi confruntat cu perspectiva declinului demografic, Pilonul II oferă posibilitatea unei pensii suplimentare pe lângă pensia sistemului public. Măsura reducerii, de la 1 ianuarie 2018, a cotei de contribuţie la fondul de pensii administrate privat, de la 5,1% la 3,75% prin OUG nr. 82/2017, a fost greşită şi afectează veniturile actualilor şi viitorilor pensionari", a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a subliniat că Guvernul PNL a asumat prin programul de guvernare creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual, până la 4,75% în 2024 şi promovarea unor soluţii legislative pentru dezvoltarea sustenabilităţii sistemului de pensii private.

Potrivit ministrului Muncii, în cadrul reformei sistemului public de pensii, modificările cadrului de reglementare cuprinse în PNRR şi care au termen de implementare trimestrul 1 din 2022, vizează sustenabilitatea fiscală a Pilonului II, digitalizarea funcţionării sistemului de pensii private şi reglementarea viitoarelor ajustări ale regimului de investiţii care îi încurajează pe administratorii de pensii să îşi diversifice corespunzător portofoliile pentru un randament al investiţiilor ajustat la risc echitabil. 

În toamna anului 2017, Guvernul a adoptat pachetul de măsuri fiscale pe anul 2018 care prevedea, printre altele, reducerea contribuţiei pentru Pilonul II de la procentul actual de 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), preciza atunci că acest lucru va însemna o reducere de 20% a pensiilor private pentru români.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite