Turcan: Vom creşte salariul minim. Vom avea o variantă luna viitoare. Ce majorare au cerut sindicatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
raluca turcan fb

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, anunţă că a stabilit marţi cu partenerii sociali, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, ca la finele lunii octombrie să poată fi avansată o variantă agreată a salariului minim.

„Cu toţii suntem de acord că nivelul salariului minim trebuie să crească, iar mecanismul de majorare să nu mai fie un instrument politic, ci să fie bazat pe criterii obiective. Am stabilit cu partenerii sociali că este nevoie de un calendar mult mai strâns pentru a analiza toate propunerile şi datele economice, astfel încât, la sfârşitul lunii octombrie să putem avansa o variantă agreată a salariului minim. Aşa cum ne-am angajat, predictibilitatea este un element important pentru mediul economic, dar şi o dovadă de respect faţă de partenerii noştri sociali", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Şi premierul Florin Cîţu a declarat că ţine foarte mult la o formulă "predictibilă" şi pentru viitor a salariului minim, precum şi la o dinamică a acestuia care să ţină cont de creşterea economică, de nevoile românilor şi de perspective.

Şeful Executivului a făcut declaraţia, marţi, la începutul reuniunii Comitetului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, la Palatul Victoria.

"Vreau să începem discuţiile din timp, anul acesta, pe o temă importantă, salariul minim în România, şi avem timp acum să găsim până în decembrie, cum era, de obicei, formula ideală cu care să fim toţi de acord. Ştiţi foarte bine că trebuie să găsim o formulă ca, după aceea, să rămână în viitor, să fie predictibilă, ţin foarte mult la acest lucru. În acelaşi timp, să găsim o dinamică a salariului minim care să ţină cont de creşterea economică, de nevoile românilor şi, bineînţeles, de perspective. Deja, astăzi, cred e foarte bine să începem să auzim opiniile tuturor, şi Ministerul Muncii şi patronate, dar şi sindicate, şi după aceea aş vrea să avem un calendar clar, începând de astăzi, cât ne întindem. (...) Aş vrea să agreăm, nu ştiu, ne vedem până la finalul lunii octombrie să decidem care e salariului minim sau mai devreme, dar decidem asta împreună ", a declarat Florin Cîţu.

Sindicatele au cerut majorarea salariului minim cu 250 de lei brut

Sindicatele au cerut majorarea salariului minim cu 250 de lei brut, dar ministrul Muncii se teme că măsura va duce la pierderea de locuri de muncă , a declarat, marţi, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

"Nu a spus nici că se poate, nici că nu se poate. A rămas că se calculează şi că vom face analize legate de acest lucru, dar a recunoscut că majorarea salariului minim este benefică pentru bugetul de stat întrucât este o creştere substanţială ca venit la bugetul de stat. Grija pe care doamna ministru a Muncii o exprimă este că avem aceeaşi reclamă veche că creşterea substanţială a salariului minim conduce la pierderea locurilor de muncă şi la pierderea de întreprinderi.

Adică închidere de întreprinderi. I-am explicat că în ultimii 20 de ani am avut în diferite perioade diferite creşteri de salariu minim, în anumite momente au fost chiar creşteri de 20 - 25%, dar statistica, practica, arată că niciodată numărul de salariaţi nu s-a modificat în ansamblu, că în acelaşi timp numărul de întreprinderi a crescut continuu.

Deci ideea că salariul minim este cel care subminează existenţa întreprinderilor este cea mai mică. Practic, ceea ce s-a ridicat în timpul discuţiilor este că majorarea preţurilor la energia electrică, care afectează substanţial bugetul familiei, dar afectează mult mai important sistemul economic, adică operatorii economici şi a rămas ca să se facă o discuţie specială pe acest subiect prin venirea miniştrilor implicaţi în principal ministrul Energiei, dar şi instituţiilor care într-o formă sau alta sunt implicate în controlul preţului la energia electrică. Mă refer tot ce e energie, şi electrică şi calorică, pentru că sunt afectate şi una şi alta", a spus Bogdan Hossu întrebat de reacţia premierului.

El a menţionat că solicitarea a fost de majorare a salariului minim cu 250 de lei brut, ceea ce înseamnă 143 de lei net.

Bogdan Hossu a precizat că pe tema consumatorului vulnerabil se va organiza o şedinţă specială, precum şi una pe tema sectorului de apărare, ca urmare a manifestărilor de marţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite