TVA pentru bunurile luate în leasing, încasat integral la prima plată. Cu cât va creşte avansul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor a propus Guvernului să modifice Codul Fiscal astfel încât TVA din contractele de leasing să fie colectată integral la momentul punerii bunului la dispoziţia utilizatorului şi nu aşa cum se practică la momentul acest în România, la fiecare tranşă în parte.

Măsura pune în aplicare o decizie a Curţii de Justiţie a UE (CJUE) şi poate însemna pentru cumpărător un avans majorat cu valoarea TVA, avans total estimat la 1/3 din valoarea totală a bunului faţă de 20% cât se practică în general, arată un document obţinut de Profit.ro

Asta înseamnă că la o maşină de 20.000 de euro, beneficiarul leasingului va plăti un avans de 2.000 de euro, plus 4.000 euro TVA. Adică 6.000 euro la prima rată.

Decizia CJUE prevede că, în anumite condiţii, transmiterea folosinţei bunurilor în cadrul unui contract de închiriere/leasing este calificată drept o livrare de bunuri din punct de vedere al TVA şi nu o prestare de servicii. Legislaţia fiscală actuală este mai favorabilă comparativ cu decizia CJUE, iar Ministerul Finanţelor recunoaşte că alimnierea la dreptul european ar afecta industria de leasing, dar şi cei care apelează la aceste servicii. În România, cea mai mare parte a afacerilor companiilor de leasing o reprezintă leasingul auto, astfel că ar putea fi afectată şi piaţa auto.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite