Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Noul program al Guvernului: Lărgirea bazei de impozitare, impozit diferenţiat, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scăderea TVA la 19% dacă este posibil

5
7 Mar 2014 12:28:35
Autor: Adina Vlad
Guvernul Ponta III vrea să readucă TVA la nivelul de 19% dacă spaţiul fiscal o permite FOTO gov.ro
Guvernul Ponta III vrea să readucă TVA la nivelul de 19% dacă spaţiul fiscal o permite FOTO gov.ro

Lărgirea bazei de impozitare, o cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt prevederile din noul program al Guvernului.

„Simplificăm fiscalitatea şi sporim competitivitatea fiscală a mediului de afaceri prin: 
a) reducerea generală a impozitării; 
b) lărgirea bazei de impozitare; 
c) simplificarea sistemului de taxe; 
d) creşterea colectării veniturilor bugetare; 
e) reducerea evaziunii fiscale.
 
- Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite.
 
- Păstrăm plafonul de 16% şi introducem, pe parcursul mandatului, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
 
- Aliniem la media europeană redevenţele încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului
 
- Scutirea de impozitare, a profitului reinvestit, în utilaje şi echipamente tehnologice, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite
 
-Analizăm extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulăm astfel producătorii interni şi reducem evaziunea fiscală din zona produselor alimentare.
 
- Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite
 
- Reducem cheltuielile cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi prin simplificarea cadrului legislativ
 

- Creşterea progresivă a salariului minim pe economie până la 1.100 lei, până la sfârşitul anului 2016“, se arată în document.

Program de Guvernare PONTA III


Mai puteţi citi: 

Liberalii au depus la Parlament proiectul pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit. PNL a depus, miercuri, la Parlament proiectul de lege de modificare a Codului fiscal, în sensul reducerii cu 5 puncte procentuale a cotelor de contribuţii sociale şi a scutirii de la impozit a profitului reinvestit, măsurile urmând să intre în vigoare începând cu 1 iulie, dacă se adoptă actul normativ.

Ponta promite că reducerea CAS şi scutirea impozitului pe profitul reinvestit nu se amână, obiectivele „nu sunt doar ale PNL“. Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) şi scutirea impozitului pe profitul reinvestit rămân şi pe agenda noului Guvern, deoarece nu sunt obiective "doar ale PNL". Important este să poată fi realizate din punct de vedere fiscal-bugetar, a afirmat premierul Victor Ponta.

Şeful Comisiei de buget din Camera Deputaţilor: Contribuţiile la asigurările sociale vor fi reduse cu 5 puncte dacă arieratele şi evaziunea vor fi diminuate. Contribuţiile la asigurările sociale pentru angajator vor putea fi reduse cu 5 puncte procentuale, dacă arieratele şi evaziunea fiscală vor fi diminuate, a declarat, marţi, Gheorghe Dragomir, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI).
 
Parfum electoral în negocierile cu FMI. Stimularea consumului, neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea contribuţiilor sociale sau anularea accizei suplimentare de 7 eurocenţi sunt principalele măsuri cu iz electoral avansate în spaţiul public pentru negocierile cu finanţatorii internaţionali.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Radu Baldea
7.03.2014, 14:15:12

MINCIUNI pt pacalirea ...votantilor PSD toate aceste planuri au in coada o conditie: daca e posibil

Radu Baldea
7.03.2014, 14:17:30

daca e posibil...sa salvam balenele daca e posibil...sa eliminam saracia pe planeta daca e posibil...sa facem din Romania cea mai tare tara din lume

654815544566
7.03.2014, 14:22:29

nana, nana ... si uitea asa va spuse-i povestea mea :))))

Tomsa II
7.03.2014, 14:35:19

Cine-l crede pe acesta? Eu nu l-am crezut niciodata. Am ascultat ieri ce a avut de spus d'soara "Abciza"..mi-a fost de ajuns..

dobrita sorin
7.03.2014, 15:17:01

Ponta, de fapt cred ca te numesti Viktor Pőnta! Prea esti sluga ungurilor ca sa nu fii de-al lor. Daca citesti aceste randuri, retine asta: bunica mea spunea ca Dumnezeu nu te bate pe tine, ci pe copii tai, ca sa te doara mai tare. Fiindca ne-ai vandut pe noi toti si tara noastra ungurilor, numai ca tu si sleahta ta de slugi sa ramaneti la putere, sper ca tu si toti ai tai sa va tavaliti pe jos de durere si suparare...la fel si toti politicienii unguri (cetateni romani, cica) care de la revolutie incoace, nu au decat un tel: anularea tratatului de la Trianon! Voi insa, sunteti atat de mercantili si marunti, atat de prinsi sa va faceti matul ghioaga, sa aveti firme pentru afaceri cu statul, sa va soriti la Miami, incat nu vedeti evidenta. Sper sa ne vedem cand vom iesi cu totii in fata palatului victoria, iar tu ne vei privi de pe acoperis, asteptand elicopterul...ce zici, kelemen te va lua cu el?