UE a deschis 38 de noi proceduri de infringement împotriva României, anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CE anunţă a doua fază a procedurii de infringement

Comisia Europeană a deschis anul trecut 38 de noi proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva României, arată raportul anual al instituţiei privind monitorizarea punerii în aplicare a dreptului UE.

România ocupă poziţia a treia în UE, după Cipru (43 cazuri noi), Grecia şi Bulgaria (câte 39 cazuri noi) şi la egalitate cu Irlanda.

Pe locul al patrulea se află Polonia, cu 37 noi proceduri, în timp ce statele cu cele mai puţine noi cazuri au fost Lituania (13 cazuri), Olanda (16 cazuri) şi Finlanda (17 cazuri).

În total, la 31 decembrie 2019, existau 64 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor deschise împotriva României, în creştere faţă de anii precedenţi (50 în 2015, 57 în 2016, 58 în 2017 şi 59 în 2018).

Principalele domenii de politică în care au fost deschise proceduri noi de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, în 2019, au fost: Impozitare şi uniune vamală (6), Mediu (5), Piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri (5), Mobilitate şi transport (4), Stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital (3), Justiţie şi consumatori (3), Migraţie şi afaceri interne (3), Energie (3), Altele (6).

Totodată, existau 24 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de transpunere la timp împotriva României deschise la 31 decembrie 2019. Din acestea, 17 erau proceduri noi.

De ce trebuie transpus dreptul UE

Punerea în aplicare efectivă a dreptului UE este importantă pentru cetăţeni, întrucât ea permite garantarea drepturilor şi beneficiilor conferite de legislaţia UE, de care aceştia ar fi privaţi, în caz contrar. Ea este importantă şi pentru întreprinderi, căci astfel sunt asigurate condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa internă.

Deşi numărul de cazuri deschise de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor a rămas stabil în ultimul an, numărul de noi cazuri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor a crescut cu peste 20 % faţă de anul precedent. Luxemburg, Estonia şi Lituania au înregistrat cele mai puţine cazuri noi de transpunere incorectă sau de aplicare incorectă a legislaţiei UE în 2019, în timp ce Spania, Italia şi Grecia au înregistrat cele mai multe cazuri.

Comisia a continuat să pună în aplicare în mod ferm normele în toate domeniile de politică, acordând prioritate domeniilor care au cel mai mare impact asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor şi a întreprinderilor. Unele dintre principalele domenii de politică vizate au fost mediul, piaţa internă, industria, antreprenoriatul şi IMM-urile, precum şi transportul şi mobilitatea. Împreună, aceste domenii au reprezentat jumătate din numărul total de cazuri. De exemplu, Comisia a luat măsuri împotriva a trei state membre pentru poluarea excesivă a aerului şi împotriva a cinci state membre care nu au asigurat accesul în condiţii echivalente pentru utilizatorii cu handicap la numărul european unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Punerea în aplicare a dreptului UE se bazează pe cooperare. Din acest motiv, Comisia Europeană sprijină în mod activ statele membre în punerea în aplicare a dreptului UE prin intermediul îndrumărilor şi al dialogului. În 2019, Comisia a acordat o atenţie deosebită sprijinirii autorităţilor naţionale şi regionale în punerea în aplicare a normelor privind gestionarea deşeurilor, calitatea aerului, eficienţa energetică, pieţele agricole şi egalitatea de gen.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite