Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

UE va interzice din nou României exporturile comunitare de porci

1
17 Oct 2013 07:38:23
Autor: Dan Străuţ
Pentru controlul pestei porcine erau alocate fonduri de 23,5 milioane de lei, dar bugetul a fost tăiat la rectificare
Pentru controlul pestei porcine erau alocate fonduri de 23,5 milioane de lei, dar bugetul a fost tăiat la rectificare

Din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare au fost tăiate şi fondurile necesare unor inspecţii care dovedeau că România nu mai e un focar de pestă porcină. În lipsa dovezilor, UE ne va interzice livrările intracomunitare de carne.

România nu va putea garanta lipsa pestei porcine şi nu va obţine în 2014 statutul de ţară oficial liberă de această boală. Noua decizie a Comisiei Europene, care permite comerţul cu carne de porc din toate fermele din România, va rămâne fără efecte pozitive întrucât nu se vor putea garanta cele solicitate“, se arată într-un document intern al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), obţinut de „Adevărul“.

În document sunt analizate efectele reducerii de fonduri bugetare care iniţial erau alocate pentru finalizarea Programului Strategic 2013 (adoptat prin HG nr. 341/2012), respectivele fonduri fiind tăiate la ultima rectificare bugetară.

Altfel spus, Guvernul a blocat exact banii care trebuiau folosiţi pentru ca miile de producători români să aibă acces la cei 500 de milioane de consumatori existenţi în Uniunea Europeană.

În documentul citat se mai arată că, din cauza tăierilor bugetare operate la nivelul ANSVSA, „România nu poate demonstra că realizează supravegherea pasivă a bolilor care afecteaza comerţul cu animale vii (febră aftoasă, scrapie, pestă porcină etc.)“ şi, în consecinţă, „România nu va putea exporta sau comercializa intracomunitar animale vii şi produse de origine animală“.

Mai mult, pentru că s-au tăiat banii necesari inspecţiilor veterinare doveditoare, „România nu va mai primi calificativul de stat cu risc controlat, având ca rezultat interzicerea comerţului cu bovine, ovine şi caprine în Europa, Israel, ţările arabe şi China“.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc de la firme româneşti au fost interzise în UE în anul 2003. Motivul invocat a fost, atunci, faptul că România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor (în locul eutanasierii întregului efectiv infestat).

În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.

Acum, când toate aceste necazuri au trecut, mai trebuie doar să dovedim ţinerea bolii sub control, dar iată că exact pentru această formalitate s-au tăiat finanţările.

Interzis şi la lapte

În acelaşi document se mai semnalează o situaţie gravă: „jumătate din exploataţiile de bovine din România îşi pierd statutul de oficial indemne pentru tuberculoză şi nu mai au voie să vândă laptele şi bovinele vii până când nu-l redobândesc. Redobândirea se poate obţine după două teste la interval de minimum patru luni, timp în care aceste exploataţii nu vor putea comercializa lapte şi animale vii".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Vasile Maftei
17.10.2013, 21:17:39

pai s a dovedit fara tagada ..ca UE au porcii lor ..chiar pe functii sus puse..

Modifică Setările