Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

UE investeşte 75 de milioane de euro în regiunile de frontieră dintre România şi Serbia pentru protecţia mediului

0
7 Aug 2015 20:59:09
Autor: Mădălina Mihalache
Corina Creţu, comisarul pentru Politici Regionale FOTO Adevărul
Corina Creţu, comisarul pentru Politici Regionale FOTO Adevărul

Noul program transfrontalier Interreg-IPA, adoptat astăzi de Comisia Europeană, vizează protejarea mediului în regiunile de frontieră dintre România şi Serbia. Zona vizată de program se află în centrul macroregiunii europene a Dunării. Bazinul Dunării acoperă mai mult de jumătate din frontiera dintre cele două ţări.

Programul se va axa pe dezvoltarea unor infrastructuri de transport transfrontalier eficiente şi ecologice. În plus, acesta va oferi cetăţenilor oportunităţi de ocupare a forţei de muncă, îmbunătăţirea asistenţei medicale şi un acces sporit la învăţământul terţiar.

„Peste 2 milioane de persoane care locuiesc în regiune vor beneficia de aceste proiecte, care vor contribui la atingerea obiectivelor Strategiei europene pentru regiunea Dunării. Programele noastre transfrontaliere prevăd măsuri concrete pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în regiunile de frontieră ale Uniunii Europene şi în vecinătatea acestora. Aceste programe constituie o ocazie pentru regiuni de a găsi soluţii comune la provocări comune“, a declarat Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu.

Programul Interreg IPA de cooperare transfrontalieră România-Serbia acoperă 3 regiuni de frontieră în România şi 6 regiuni în Serbia. El are o valoare de peste 88 de milioane EUR, cu o contribuţie de aproape 75 de milioane EUR din instrumentul de asistenţă pentru preaderare (IPA).

Unele dintre efectele preconizate includ:

•             Accesul sporit la piaţa muncii.

•             Asistenţă medicală şi servicii sociale îmbunătăţite.

•             Instituirea de reţele transfrontaliere de centre de învăţământ superior.

•             Consolidarea capacităţilor instituţiilor locale în vederea protejării resurselor naturale.

•             O mai bună pregătire pentru situaţii de urgenţă (de exemplu, legate de minerit şi activităţi industriale, poluarea aerului sau inundaţii).

•             Integrarea infrastructurilor şi serviciilor de transport local în principalele coridoare de transport europene, în special a căilor navigabile conectate la coridorul Dunării.

•             Servicii îmbunătăţite de trecere a frontierei pentru navetişti.

 Cele 9 regiuni implicate în programul Interreg IPA de cooperare transfrontalieră România - Serbia sunt:

 • în România: regiunile (NUTS III) Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

• în Serbia: districtele Severnobanatski, Srednjebanatski, Južnobanatski, Braničevski, Borski şi Podunavski.

 Programul este gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România. Bugetul total al programului de cooperare este de: 88 124 996 EUR. Contribuţia totală din partea UE (IPA - instrumentul de asistenţă pentru preaderare) este de: 74 906 248 EUR.

Instrumentul de asistenţă pentru preaderare (IPA) oferă asistenţă tehnică şi financiară pentru a sprijini procesele de reformă în ţările în curs de aderare. Fondurile IPA dezvoltă capacităţile ţărilor respective. Pentru perioada 2014-2020, Interreg-IPA dispune de un buget de aproximativ 4,84 miliarde EUR care vor fi investite în 12 programe de cooperare transfrontalieră între regiuni şi parteneri teritoriali, sociali şi economici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările