Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

UE trage de urechi România pentru inadaptarea regulilor după care se face ITP-ul

3
25 Jan 2018 17:34:33
Autor: Afrodita Cicovschi

România nu a transpus Directiva privind inspecţia tehnică auto pentru autovehicule, camioane, remorci, motociclete şi tractoare, care introduce cerinţe minime privind infrastructura de inspecţie, formarea inspectorilor şi organismele de supraveghere. Directiva trebuia transpusă până la 20 mai 2017.

 
Comisia Europeană a solicitat joi, 25 ianuarie, unui număr de şase state membre, printre care şi România, să transpună Pachetul privind inspecţia tehnică auto, adoptat în 2014, al cărui scop este de a îmbunătăţi inspecţia vehiculelor în UE şi, prin urmare, siguranţa rutieră. 
 
Acest pachet este format din trei directive ale UE pe care statele membre trebuiau să le transpună până la 20 mai 2017. 
 
Cu toate acestea, până în prezent, Cipru, Republica Cehă, Germania, Irlanda, România şi Slovacia nu au făcut acest lucru sau au făcut-o numai parţial. 
 
În primul rând, Republica Cehă, România şi Slovacia nu au adoptat, publicat şi comunicat Comisiei măsurile naţionale de transpunere a normelor actualizate cu privire la inspecţia tehnică periodică a autovehiculelor şi a remorcilor acestora (Directiva 2014/45/UE). 
 
Directiva reglementează autoturismele, camioanele, autobuzele, remorcile grele, motocicletele şi tractoarele de mare putere şi defineşte elementele care trebuie încercate în timpul inspecţiilor tehnice auto, metodele de încercare, defectele şi evaluarea acestora. De asemenea, directiva introduce cerinţe minime privind infrastructura de inspecţie, formarea inspectorilor şi organismele de supraveghere.
 
În al doilea rând, Cipru, Irlanda şi Slovacia nu au adoptat, publicat şi comunicat Comisiei măsurile naţionale de transpunere a normelor actualizate privind documentele de înmatriculare pentru vehicule (Directiva 2014/46/UE). 
 
Această directivă impune statelor membre să instituie registre electronice de înmatriculare a vehiculelor, cu conţinut armonizat, şi defineşte procedura care trebuie urmată în cazul în care vehiculul nu trece inspecţia tehnică periodică.
 
În cele din urmă, Republica Cehă, Germania, Irlanda şi Slovacia nu au adoptat, publicat şi comunicat Comisiei măsurile naţionale de transpunere a regimului actualizat pentru controlul tehnic în trafic al vehiculelor comerciale (Directiva 2014/47/UE). Această directivă prevede norme comune pentru controlul tehnic în trafic al camioanelor, autobuzelor, remorcilor grele şi tractoarelor de mare putere. Comisia a transmis aceste solicitări sub formă de avize motivate.
 
Toate statele membre în cauză au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde; în caz contrar, Comisia poate decide să le trimită în faţa Curţii de Justiţie a UE.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

IonIon Codreanu
25.01.2018, 19:43:35

Eu tocmai am făcut inspecția tehnică. Am mașină nouă, este prima inspecție. Nu am probleme, dar aș vrea să știu ce trebuie să conțină pachetul de inspecții pe care-l plătesc. Ar trebui AFIȘAT, pentru ca să-l pot și eu controla pe cel ce face inspecția, pentru că nu-mi convine una superficială, vreau să plec absolut sigur de mașină. Din nefericire, cei mai mulți vor DOAR să scape de ITP, nu înțeleg importanța ei pentru siguranța mașinii și astfel pentru integritatea celor din mașină.

+2 (4 voturi)
des merge
25.01.2018, 20:14:01

Pachetul acela spune si ca trebuie sa astepti la RAR trei luni , ptr ca atit dureaza pina esti programat , ar bine de stiut .

IonIon Codreanu
25.01.2018, 22:22:44

Ei, dacă știi pe cineva nu stai la coadă pentru ITM! Că suntem în România...

Modifică Setările