Un alt eşec la negocierile de la Bruxelles. CE respinge proiectul de 600 de milioane de euro pentru conectarea localităţilor la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Comisia Europeană nu e de acord cu proiectul propus de România în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru racordarea la reţelele de gaze naturale a sute de localităţi, a anunţat luni preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Acesta este al doilea mare proiect respins de Comisie, după cel legat de refacerea sistemului de irigaţii.

Potrivit Economedia, proiectul, numit „Dezvoltarea infrastructurii de gaz natural în amestec cu hidrogen şi alte gaze verzi” în PNRR şi pentru care România a cerut 600 de milioane de euro, a fost propus de PNL încă din versiunea de anul trecut a planului.

”Poate că era nevoie de o fundamentare tehnică mai bună”, a mai spus şeful PNL, Ludovic Orban.

Potrivit sursei citate, în planul pus în dezbatere publică de MIPE se arată că „România deţine o reţea insuficient dezvoltată de distribuţie a gazelor naturale care să asigure accesul populaţiei la servicii adecvate”.

Ca argument în sprijinul acestui proiect, Guvernul arată că ”gradul de conectare a populaţiei la reţelele de gaze naturale este de aproximativ 40% (şi doar 22% în mediul rural), semnificativ mai redus faţă de ţările din regiune (de ex. Ungaria are peste 90%)”. 

Ca atare, executivul arată în proiectul de PNRR că are ca obiectiv ”modernizarea şi adaptarea infrastructurii existente de transport şi distribuţie de gaze naturale pentru utilizarea hidrogenului şi a altor gaze verzi în vederea decarbonizării încălzirii în sectorul consumatorilor casnici şi non-casnici, operatorilor economici precum şi a altor categorii de beneficiari”.

Comisia Europeană a arătat clar în ghidul privind realizarea PNRR că nu va accepta proiecte poluante iar, instalarea de centrale pentru încălzirea prin arderea gazelor este văzută ca o activitate poluatoare, iar Comisia Europeană descurajează puternic aceste proiecte.

În schimb, executivul european încurajează conectarea gospodăriilor individuale la reţelele de curent electric pentru asigurarea încălzirii.

De altfel, şi în proiectul PNRR este menţionată problema poluării ca risc al proiectului: „trebuie monitorizată atent respectarea principiului de a nu prejudicia semnificativ mediul”.

Sursa citată reaminteşte că România discută informal cu Comisia Europeană proiectul de PNRR, un program al UE prin care Bucureştiul ar putea atrage aproape 30 de miliarde de euro din granturi şi împrumuturi rambursabile pentru marile lucrări publice destinate ieşirii din criza post – pandemie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite