Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Un alt eşec la negocierile de la Bruxelles. CE respinge proiectul de 600 de milioane de euro pentru conectarea localităţilor la gaze

42
26 Apr 2021 15:07:22
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Comisia Europeană nu e de acord cu proiectul propus de România în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru racordarea la reţelele de gaze naturale a sute de localităţi, a anunţat luni preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Acesta este al doilea mare proiect respins de Comisie, după cel legat de refacerea sistemului de irigaţii.
 
Potrivit Economedia, proiectul, numit „Dezvoltarea infrastructurii de gaz natural în amestec cu hidrogen şi alte gaze verzi” în PNRR şi pentru care România a cerut 600 de milioane de euro, a fost propus de PNL încă din versiunea de anul trecut a planului.
 
”Poate că era nevoie de o fundamentare tehnică mai bună”, a mai spus şeful PNL, Ludovic Orban.
 
Potrivit sursei citate, în planul pus în dezbatere publică de MIPE se arată că „România deţine o reţea insuficient dezvoltată de distribuţie a gazelor naturale care să asigure accesul populaţiei la servicii adecvate”.
 
Ca argument în sprijinul acestui proiect, Guvernul arată că ”gradul de conectare a populaţiei la reţelele de gaze naturale este de aproximativ 40% (şi doar 22% în mediul rural), semnificativ mai redus faţă de ţările din regiune (de ex. Ungaria are peste 90%)”. 
 
Ca atare, executivul arată în proiectul de PNRR că are ca obiectiv ”modernizarea şi adaptarea infrastructurii existente de transport şi distribuţie de gaze naturale pentru utilizarea hidrogenului şi a altor gaze verzi în vederea decarbonizării încălzirii în sectorul consumatorilor casnici şi non-casnici, operatorilor economici precum şi a altor categorii de beneficiari”.
 
Comisia Europeană a arătat clar în ghidul privind realizarea PNRR că nu va accepta proiecte poluante iar, instalarea de centrale pentru încălzirea prin arderea gazelor este văzută ca o activitate poluatoare, iar Comisia Europeană descurajează puternic aceste proiecte.
 
În schimb, executivul european încurajează conectarea gospodăriilor individuale la reţelele de curent electric pentru asigurarea încălzirii.
 
De altfel, şi în proiectul PNRR este menţionată problema poluării ca risc al proiectului: „trebuie monitorizată atent respectarea principiului de a nu prejudicia semnificativ mediul”.
 
Sursa citată reaminteşte că România discută informal cu Comisia Europeană proiectul de PNRR, un program al UE prin care Bucureştiul ar putea atrage aproape 30 de miliarde de euro din granturi şi împrumuturi rambursabile pentru marile lucrări publice destinate ieşirii din criza post – pandemie.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

Paun Al
26.04.2021, 15:11:22

Asta cu conectarea la gaz metan s-ar inscrie in planul Geeen Deal. Daca ard lemne e mai bine?

+8 (8 voturi)
Jed Einstein
26.04.2021, 15:26:11

da, e sursa regenerabila. daca tai toata padurea ca sa faci focul iarna atunci e energie verde pentru ca ei au impresia ca o sa apara alta padure. ce pacaleala. in realitate nu vor ca ro sa consume gaz/petrol. daca n-ai infrastructura atunci gazul si petrolul iau drumul vestului. si la partea cu irigatiile e explicabil. mioritele nu au voie sa fie independente dpdv al mancarii. trebuie sa importe. probabil cand vesticii vor pune labele pe tot pamantul arabil atunci se va da ok-ul pentru irigatii. romania e condusa de un regim de ocupatie instaurat de vestici. si mioritele isi rup blana de pe ele cand aud de ue. le apuca fericirea!

-1 (11 voturi)
Ludwig
26.04.2021, 15:32:14

Mi se pare normala decizia europeana. Pai guvernul modificase legea ca tariful de conectare la gaze sa fie suportat in timp de toti consumatorii. Adica eu daca imi fac vila in varf de munte, teava pana la poarta era platita de prostime. Nu e ok. Eu in anul 2005 m-am conectat la gaze, autorizatie de construire, certificat urbanism, avize proiecte si a costat enorm pentru un bransament aflat la 15m de casa. Daca iti faci casa trebuie sacte gandesti si daca ai bani de racordare la utilitati Oricum la tara nu da nimeni mii de euro pe centrala, calorifere, proiectare bransament...prefera butelia clasica ce costa 60 lei si soba de teracota pe lemne in care stau toti intr-o camera pentru economie...

+1 (11 voturi)
ovidiu preda
26.04.2021, 15:16:59

Nenorocitii de la brusel se opun consumului casnic de gaze, e impotriva agendei green deal, singura solutie este sa blocati plata anuala catre uie pina nu dau drumul la proiecte de infrastructura

-5 (11 voturi)
gigi gica
26.04.2021, 15:30:28

Probabil ei gandesc cam asa: Nu ati atins norma de vaccinare? Nu va dam bani!

-6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările