Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Un forum economic sino-european istoric - de prost organizat!

8
27 Nov 2013 19:03:04
Oana Popescu
„Zona de networking era un somptuos spaţiu, dotat cu bufet şi cafea, pentru o ambianţă plăcută de discuţii”
„Zona de networking era un somptuos spaţiu, dotat cu bufet şi cafea, pentru o ambianţă plăcută de discuţii”

Auzisem de vreo lună sau mai mult că ar urma să aibă loc, la Bucureşti, summitul anual China - Europa Centrală şi de Est. Anual, repet. Nu este o invenţie românească, nu este un eveniment bilateral.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu nu văd zilnic la Bucureşti 16 premieri + premierul chinez. De fapt, un premier al Chinei nu a mai vizitat România de 19 ani. Am încercat să verific informaţia, într-o primă fază. Despre summitul francofoniei, dacă vă mai amintiţi, auzise tot poporul cu luni de zile înainte de eveniment. Acum nimic. Am întrebat prieteni jurnalişti, diplomaţi, din zona guvernamentală, analişti. Cu toţii auziseră acelaşi zvon, dar nu ştiau nimic mai mult.

Cu vreo două săptămâni înainte de summit, am auzit că există şi un forum economic. Mă interesa participarea în mod direct, în calitate de consultant de business. Am dat google, am mobilizat toată echipa să caute pe site-urile tuturor ministerelor. Au găsit. Pe site-ul ministerului bulgar al Comerţului. Am mai aflat detalii de la jurnalişti croaţi prieteni, şocaţi că noi nu ştim nimic. Ei ştiau şi cine participă, nu doar companii, ci şi indivizi. În disperare de cauză, am recurs la "pile": am întrebat un secretar de stat! Auzise şi el, dar nu ştia nimic mai mult. Mi-a făcut rost după vreo două zile de un site, invest.gov.ro, unul dintre cele mai proaste site-uri pe care le-am văzut, din preistoria website-urilor până astăzi! Acolo găseai, cu o săptămână înainte, doar vestea că într-adevăr se va întâmpla, un link de înregistrare, o schiţă de agendă care spunea că vor fi 5 sesiuni, că la infrastructură va vorbi un "reprezentant chinez", un "reprezentant al portului Constanţa" şi "reprezentanţi ai ţărilor ECE". De mare ajutor pentru o companie, ce-i drept.

Într-un final, am apelat la Ambasada Chinei la Bucureşti pentru ajutor în stabilirea unor contacte cu participanţii chinezi şi pentru a mai afla nişte informaţii. În partea română nu aveai cu cine discuta.

Orice forum economic, fie şi intern, naţional, se organizează cu informarea companiilor cu luni înainte, pentru a putea stabili legături relevante cu participanţii. Networkingul este, de altfel, motivul principal al participării lor. Ce se discută pe holuri este mai important decât ce se discută în sală. Pentru asta e nevoie însă de informaţii despre nivelul de reprezentare, ca să poţi contacta din timp partenerii potenţiali şi să ştii exact ce discuţi la întâlnire. E necesar să ai date despre temele de interes, despre delegaţii. Companiile sunt obişnuite să întrebe dacă pot veni cu un stand propriu, care sunt planurile de acoperire mediatică a evenimentului etc. Să primească materiale în avans şi mai multe la faţa locului. De data asta nimic. Veniţi acolo şi vedeţi la faţa locului.

În dimineaţa discursurilor celor doi premieri, în deschidere, am fost să sondez terenul. Am recomandat să nu se participe la nivel de CEO. Să trimită pe cineva care poate face nişte prime contacte, atât. Era clar că nu există condiţii pentru discuţii de substanţă, dacă nu te numărai printre firmele din ITC sau agri, care au fost domenii prioritare. De mirare atunci, că toate acordurile şi declaraţiile de bune intenţii au fost semnate cu firme sau regii de stat, nu private, cu excepţia satelitului politic Bobby Păunescu??

Când am ajuns însă la Parlament, am regretat că nu i-am sfătuit pe oamenii de afaceri cu care lucrez să participe. Zona de networking era un somptuos spaţiu, dotat cu bufet şi cafea, pentru o ambianţă plăcută de discuţii. Am ataşat fotografia locului cu pricina, drept pentru care comentariile sunt de prisos. 

O să vă spun doar că acum câţiva ani, când lucram la Parlament, acolo era un soi de oficiu de serviciu al "fetelor de la protocol" (doamnele care aduceau cafele la întâlnirile de protocol), unde ne duceam şi noi cu sărumâna să cerem o cafea de la fierbător. Vă mai spun că în total se aşteptau 1.500 de participanţi la forum.

Într-o viitoare postare voi scrie despre ceea ce NU reprezintă summitul China - Europa Centrală şi de Est. 

Vizita premierului Republicii Populare Chineze la Bucureşti este de o importanţă cu adevărat deosebită. Ca multe altele, este istorică pentru că (încă) nu prea putem mai mult. Mai "istorică" este încercarea României de a-şi contura în sfârşit o politică faţă de China, după ani de mers din greşeală în greşeală. Să fim bine înţeleşi însă - este DOAR o încercare. Un început cu adevărat bun, din punct de vedere politic, dar cu o realizare practică ce nu justifică încă prea multe laude.

Va urma

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Vanatorul/d.c.
27.11.2013, 20:03:02

Cam asa arata..O.."incropeala" la..repezeala, care sa-i faca lui dom' Ponta ceva mai ..calduta..guvernarea haotica..! De aici si toata isteria pro-China a organizatorilor pesedisti..S-a vorbit frumos despre proiecte si eventuale acorduri..! Despre contracte, nu zice nimeni nimic..! Am asistat azi la una dintre cele mai penibile momente. PSD-ul a umplut parlamentul iar cei 60 de baroni locali s-au adunat precum maidanezii in fata macelariei, asteptand de la chinezi ciolanale pe care UE nu vor sa le mai ofere pungasilor. Nu fara monitorizare. Apoi , intr-o imagine.."apoteotica" a slugarniciei, dl.Zgonea se straduia sa dea cat mai des din cap in fata premierului chinez si-i copia pana si gesticulatia mainilor..! Un summit istoric..? Pentru cine..? Si mai ales, pentru ce..? Cui foloseste toata acesta fanfaronada intens mediatizata si supralicitata..? Romanului amarat, in nici un caz..! Poate doar, chinezului si mai amarat..! Care, s-ar puteaca pe viitor, sa-i ia locul buticarului prapadit si plin de datorii la banci...! Spatiul Schengen, Lumea civilizata, Securitatea, miliardele nerambursabile care ne pot aduce dezvoltarea accelerata si prosperitatea de durata, sunt la cateva sute de km. Iar noi ne facem pres in fata Orientului indepartat. Indepartat si de aspiratiile, nazuintele noastre..In urma cu 23 de ani ..explodam impotriva comunismului is nedretatilor lui. Acum, il strangem in brate..Pentru un blid de orez mancat cu ..betisoare..! Si intru fala comunistilor romani ajunsi iar la putere..! "Doamne, vino Doamne Sa vezi ce-a mai ramas din oameni"

+3 (3 voturi)
Menumorut
27.11.2013, 20:40:55

Ce-a mai ramas din tine..? Pai ce, te crezi oameni..?

0 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.11.2013, 20:47:06

Eu sunt..! Tu..te crezi..! In mod eronat..! Si etilat..!

0 (2 voturi)
unU
27.11.2013, 21:17:03

"O să vă spun doar că acum câţiva ani, când lucram la Parlament"... Da ! Din pacate Doamna Anastase si gasca ei, nu mai sunt la Parlament. Moment de maxima frustrare pentru unii. Totul le pute ! Asa-i doamna analist ?

+1 (3 voturi)
Ara Brandiana
28.11.2013, 02:18:44

Ei, domnisoara draga, n-ati stiut pentru ca Ponta si-a dorit sa ne surprinda cu Strategia sa Pontificator. A adus toata China peste Romania pentru ca a vrut sa-i dea peste bot lui Basescu cu miliardele chinezilor amatori de investitii in futurologia romaneasca! Vom vedea ce se alege...adica, cine va ramane si cu futurologia si cu banii luati. Ca experti la dansul din buric pe miliarde avem destui, slava domnului!

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările