Un fost şef ANAF cere statului să ajute financiar presa scrisă: V-a plăcut când scria zilnic de Veorica şi Dragnea? Vă relaxaţi dacă nu aveţi în ceafă ochii presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu Ştefan Diaconu FOTO Adevarul
Gelu Ştefan Diaconu FOTO Adevarul

Fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu, cere statului să ajute financiar presa scrisă, de unde s-au trimis deja în şomaj circa o treime dintre angajaţi, sugerând că în caz contrar spaţiul public va fi invadat de informaţii de proastă calitate şi de fake news-uri la comandă politică.

Redăm integral considerentele fostului şef al Fiscului:

„Subfinanţarea presei scrise/online, o dramă tăcută în plină desfăşurare

Lăsând deoparte presa mufată la bani publici (vezi recentul caz al Dcnews, care a luat acum o săptămână 500.000 euro de la primarul sectorului 4 pentru organizarea de evenimente, fără licitatie), publicaţiile se confruntă cu o lipsă de bani acută. Au dat oameni afară şi au tăiat salarii cu 30 şi chiar 50%.

Principalul motiv: companiile au diminuat drastic bugetele de publicitate. Nici până atunci nu stătea prea bine, având concurenţi direcţi Google şi Facebook care înghit partea leului din banii de publicitate.

Motivul secundar: Guvernul nu a considerat necesar să gândească o schemă de sprijin pentru această industrie.

Ce înseamnă asta pentru voi, cetăţenii?

- jurnalişti demotivaţi şi chiar mai puţini

- politicieni mai relaxaţi când ştiu că nu mai au în ceafă ochii presei

- ascensiunea publicaţiilor care scriu la comanda politicienilor sau care promovează fake news (acestea din urmă n-au redacţii adevărate şi cheltuieli mari)

- informaţie mai puţină şi de proastă calitate

Să ceri solidaritate companiilor, să le ceri să înţeleagă că presa le-a fost un partener important care le-a apărat interesele în faţa "atacurilor" statului...e contraproductiv. În business nu sunt sentimente. Există doar contul de profit şi pierdere. Aşa funcţionează lumea şi nu tăiem firul în patru pe acest subiect acum. Responsabilitatea companiilor se îndreaptă în primul rând către acţionari.

Dar Guvernului poţi să-i ceri să realizeze că mass-media este una din principalele infrastructuri critice ale democraţiei.

Am văzut că industria le-a trimis deja scrisori oficiale. N-am văzut însă nicio măsură.

Domnilor liberali, v-a plăcut când presa scria zilnic despre Veorica şi Dragnea, dezvăluindu-le hoţiile şi incompetenţa?

Dacă nu acţionaţi acum, toată lumea va realiza că îi lăsaţi să moară încet, pe nevăzute, în mod intenţionat. Nu e suficient postul de casă Digi24, credeţi-mă pe cuvânt. Nici pentru voi şi nici pentru democraţie, atâta cât a mai rămas din ea în aceste vremuri triste”, a scris Diaconu pe pagina sa de Facebook.

Apelul fostului şef al Fiscului vine în contextul în care, începând de luni, 6 aprilie, 30% dintre angajaţii Adevărul Holding şi 15% din cei ai Ringier au fost trimişi în şomaj tehnic.

„PRESA, STARE DE URGENŢĂ. Situaţia generată de pandemia de coronavirus afectează puternic presa. Adevărul Holding a trimis parte din angajaţi în şomaj tehnic. Este vorba de 30% dintre angajaţii grupului de presă, din toate zonele (de la suport la ziarişti).

Ringier România a trimis, de asemenea, în şomaj tehnic aproximativ 15% din cei 600 de angajaţi. Măsura, care înseamnă 75% din salariu, bani care sunt asiguraţi de stat, include şi angajaţi din divizia de servicii online (ejobs.ro şi imobiliare.ro)”, scrie paginademedia.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite