Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Un gigant din energie riscă să se închidă. Compania de stat are 13.000 de angajaţi

32
13 Feb 2020 12:43:49
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Una dintre cele mai mari companii din energie, cu aproximativ 13.000 de angajaţi, riscă să se închidă dacă nu va urma pas cu pas planul de restructurare la care s-a angajat pentru a putea primi ajutorul de salvare din partea statului, a declarat joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, Ministerul Finanţelor a trimis deja inspecţia financiară în control la Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru a vedea ce s-a întâmplat cu fondurile acestei companii.
 
Florin Cîţu a participat la o conferinţă organizată de Banca Europeană pentru Investiţii, instituţie care a anunţat că nu mai finanţează proiecte de energie din combustibili fosili şi se concentrează pe energie curată.
 
"Ajutoarele de stat sunt de salvare, pentru a nu închide acele companii, care ştiţi foarte bine că au fost căpuşate în ultimii ani şi le ajutăm să se restructureze. Cred că vă referiţi la CEO. Ajutoarele de salvare vin cu un plan de restructurare, altfel nu se pot da şi este o notificare trimisă Comisiei Europene. Dacă Comisia este de acord, (acest ajutor - n.r.) se dă, dar în anumite condiţii şi, dacă nu se face restructurare, acele companii chiar nu vor merge mai departe. Deci sunt legate de o restructurare, ceea ce înseamnă retehnologizare şi, bineînţeles, o reducere de emisii", a precizat ministrul.
 
Guvernul a aprobat recent o ordonanţă de urgenţă privind acordarea unui ajutor de 1,2 milioane de lei pentru CE Oltenia, pentru plata certificatelor de emisii aferente anului trecut.
 
Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, care are aproximativ 13.000 de angajaţi, include trecerea producţiei de energie de pe cărbune pe gaze şi realizarea unui parc fotovoltaic.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Matei Basarab
13.02.2020, 13:03:51

"Un gigant din energie riscă să se închidă. " FFF Bine! Daca-s buni isi vor gasi de munca daca nu atunci inseamna ca luau salarii degeaba!

+1 (9 voturi)
Titus Livius
13.02.2020, 13:33:40

Pai Complexul Energetic Oltenia se afla in aceasta situatie din cauza Certificatelor Verzi care reprezinta jumatate din costurile de productie. Adica pentru moftul UE si pentru salvarea ursilor polari trebuie noi sa dam afara 13000 de oameni si sa pierdem 25% din capacitatea energetica nationala. Asta este eco-extremismul UE. Ia mai usor cu eco-terorismul pe scari ! Solutia este renuntarea la o parte din costul certificatelor verzi. Dupa distrugerea energiei urmatoarea tinta a eco-teroristillor UE este agricultura cu sectorul zootehnic si de prelucrare. Se va aplica taxa pe carne...... datorita productiei mari de CO2 facuta de ferme....... alti mii de oameni afara....... cate sacrificii trebuie facute pentru o teorie controversata ?

+3 (11 voturi)
Lucifer
13.02.2020, 13:46:28

Ce să mai vorbim, soarta Complexurilor Turceni şi Rovinari, care produce energie pe bază de lignit, este pecetluită. Chestia este cu ce fel de energie le vom înlocui. Probabil grupurile 3 şi 4 de la Cernavoda, dar tot nu este suficient pentru a asigura securitatea energetică a României. Mai trebuie, probabil în Transilvania sau Moldova( nici Basarabia nu are energie dacă pierde Transnistria), o mare centrală electrică pe gaze, dar asta costă mult. Pe chestia ca energia eoliană, panouri solare, chiar şi hidro( care costă mult) nu te cam poţi bizui.

+3 (5 voturi)
Titus Livius
13.02.2020, 13:56:50

Ai dreptate Lucifer..... nu ne putem distruge industria energetica fara a pune ceva in loc. Ca atare, d-le Catu, mai taiati din certificatele verzi pana cand vor dudui toate 4 reactooare de la Cernavoda sau inca vreo cateve hidrocentrale sau centrale pe baza de gaz vor fi construite !!

+1 (5 voturi)
Comisaro Cattani Mihai
13.02.2020, 14:08:53

DE 30 DE ANI NUMAI DE INCHIDERI SI RESTRUCTURARI AVEM! in special cu mana FMI -creatia ue-usa In timp ce in celelalte tari care nu au resurse au o gramada de loc de munca si bine platite,resurse luate de la fraieri,un fraieri au doar piata de consum in spoecial pt produsele lor+bonus salari minime pe economie! JOS UE!JOS USA! AFARA DIN TARA! PLECATI!NE-AM SATURAT DE VOI LIPITORILOR!

+2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările