Un sfert dintre români se împrumută pentru a putea face faţă cheltuielilor de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este pe locul 3 din Europa în ceea ce priveşte depăsirea bugetului alocat, după Irlanda (54%) şi Marea Britanie (43%), pe când cei mai echilibrati locuitori ai Europei sunt olandezii, doar 22% dintre aceştia declarând că au depăşit bugetul alocat de sărbători.

Realizat de Intrum şi derulat în 24 de ţări din Europa printre care şi România, Raportul Consumatorilor al Plăţilor Consumatorilor analizează comportamentul în ceea ce priveşte sumele alocate versus sumele cheltuite în preajma sărbătorilor de iarnă. 

Conform raportului publicat de Intrum România, la nivel European, 32% dintre respondenţi declară că de Crăciun cheltuie mai mult decât şi-au propus iniţial. În România însă, 42% dintre respondenţi (dintre care 35% barbaţi şi 47% femei), declară că, în perioada sărbătorilor de iarnă, cheltuie mai mult decât îşi propun.

Întrebaţi dacă în perioada Crăciunului apelează la împrumuturi, 25% dintre români declară că fie îşi măresc limita cardului de credit, fie se împrumută la rude sau prieteni. Studiul arată de asemenea faptul că părinţii, respectiv persoanele cu un loc de muncă stabil, apelează mai des la împrumuturi. 

O altă categorie este reprezentată de procentul de 33% de respondenţi, care nu ştiu dacă îşi vor putea permite să cumpere cadouri de Crăciun. Media europeană la acest capitol este de 27% iar România se situează pe locul trei după Marea Britanie (38%) şi Lituania (37%)

Printre motivele care contribuie la supraconsum şi la depăşirea bugetului se numără şi presiunea conţinutului de pe reţelele de socializare, 63% dintre respondeţii români fiind de acord cu afirmaţia “mesajele din reţelele de socializare mă fac să cumpăr mai mult”.

După decembrie, o lună intensă din punct de vedere al cheltuielor, urmează ianuarie, care pentru 40% dintre românii respondenţi este cea mai dificilă lună din punct de vedere financiar. 

Pentru realizarea Raportului European al Plăţilor Consumatorilor au fost analizate răspunsurile a 24 398 respondenţi din 24 de tări din Europa (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria)

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite