Un sistem online de taxe şi impozite zace  nefolosit de 13 ani la Imprimeria Naţională. Cum s-au „pierdut“ 19 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imprimeria Naţională

Un sistem electronic de declarare şi de plată a impozitelor şi taxelor către stat, care a costat mai mult de 19 milioane de euro, zace nefolosit de aproape 13 ani la sediul Imprimeriei Naţionale, cu ştiinţa autorităţilor, care n-au întreprins însă nimic pentru a-l valorifica sau măcar folosi.

Totul a început în 2003, când Guvernul condus de Adrian Năstase a emis .G. nr.675/2003 privind implementarea sistemului informatic necesar îmbunătăţirii activităţii administraţiilor fiscale, care prevedea că până la data de 31 decembrie 2004, Ministerul Finanţelor Publice trebuia să implementeze un sistem informatic de declarare şi încasare a impozitelor şi taxelor (e-tax), sume care constituiau venituri la bugetul general consolidat, datorate de marii contribuabili.

În expunerea de motive se menţiona că „Proiectul e-tax referitor la implementarea unui sistem electronic de declarare şi plată a impozitelor şi taxelor a fost discutat de către specialiştii Ministerului Finanţelor Publice cu reprezentanţii Grupului Imprimeriei Nationale din Franţa, cu reprezentanţii ministerului francez al Economiei, Finanţelor şi Industriei, în cadrul întâlnirilor avute în lunile ianuarie-martie 2003”.

Potrivit răspunsurilor oferite de Ministerul Finanţelor, la solicitarea „Adevărul”, pentru realizarea proiectului a fost reglementată modalitatea de achiziţie a sistemului informatic e-tax, în sensul că acesta urma să fie cumpărat de Compania Naţională „Imprimeria Naţională” – SA, „urmând ca după implementare acesta să fie pus la dispoziţia Ministerului Finanţelor Publice”. 

Implementarea e-tax, prelungită succesiv de Tăriceanu

„Termenul iniţial prevăzut pentru implementarea proiectului a fost prelungit în mod succesiv, prin H.G. nr. 1528/2004 şi H.G. nr. 1815/2005, până la data de 31.12.2006. Pentru realizarea sistemului informatic e-tax, Compania Naţională Imprimeria Naţională" - SA a încheiat un contract cu Groupe Imprimerie Naţionale din Franţa, stabilindu-se suma de 19.090.607 euro, după evaluare şi negocierea valorii financiare a proiectului. Groupe Imprimerie Nationale din Franţa în perioada septembrie 2006 - martie 2007, a livrat loturile de produse hardware şi licenţe software, prevăzute în contract comercial, denumite în continuare echipamente”, se arată în răspunsul MFP, remis la solicitarea „Adevărul”. 

Demn de menţionat este că HG pentru implementarea e-tax a fost emisă în 2003 de Guvernul Adrian Năstase şi prelungită în 2005 de Guvernul Tăriceanu.

Pe de altă parte, la momentul livrării echipamentelor, director general al Imprimeriei Naţionale era Dan Docan, fost judecător la Tribunalul Bucureşti, cu o ascensiune rapidă începând cu anul 1998 când a fost director coordonator în cadrul Departamentului de control al Guvernului.

Docan a fost şi director general al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (1999 – 2001).

ANAF şi-a cumpărat singură echipamentele

Problemele abia acum încep să apară: din cauza întârzierilor generate de prelungirile succesive ale implementării proiectului e-tax, dispuse de Guvernele Năstase şi Tăriceanu, ANAF decide să-şi achiziţioneze singur un sistem informatic, cu sprijinul unor fonduri europene nerambursabile.

„Date fiind întârzierile constatate în implementarea sistemului informatic e-tax, în cursul anului 2008, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a informat Compania Naţională "Imprimeria Naţională"- SA despre faptul că cele trei mari componente ale sistemului informatic e-tax (teledeclaraţii, arhivare electronică şi autoritate de certificare), prevăzute în contractul semnat între Compania Naţională "Imprimeria Naţională" - SA şi Groupe Imprimerie Nationale din Franţa, au fost implementate cu sprijinul unor fonduri europene nerambursabile şi în consecinţă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu mai este interesată de achiziţia sistemului informatic e-tax şi nici parţial de anumite funcţionalităţi din acest contract”, ne-a transmis MFP răspunzând întrebării privind motivul pentru care s-a renunţat la e-tax.

La şefia ANAF era Daniel Chiţoiu (2007 - 2009), anchetat în februarie 2014 de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în dosarul ASF - Carpatica Asig în care erau urmăriţi penal soţia sa şi naşul său, Dan Radu Ruşanu (preşedinte ASF). Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare, dar acesta a fost achitat în recursul formulat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Imprimeria rămâne cu banii daţi, deşi nu poate folosi sistemul

Din cauza întârzierilor şi, evident, a neachitării contractului de partea română, partea franceză a decis să se adreseze Curţii de Arbitraj pentru recuperarea banilor.

„Ca urmare a neimplementării proiectului, Groupe Imprimerie Nationale din Franţa a introdus la Camera de Comerţ Internaţional din Paris o cerere arbitrală (datată 29 iunie 2009), înregistrată pe rolul acesteia la data de 10 iulie 2009. Prin Sentinţa din 27 iulie 2012 a Tribunalului arbitral de pe lângă Camera de Comerţ Internaţional din Paris, Compania Naţională "Imprimeria Naţională” - SA a fost obligată la plata drept compensaţie a sumei aferenta echipamentelor livrate în proiect, echipamente care au rămas în proprietatea companiei”, a transmis MFP la solicitarea „Adevărul”.    

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite