Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Un transportator a câştigat procesul cu ANAF, care-i cerea un impozit retroactiv de aproape 6 milioane de lei

2
4 Dec 2021 09:54:02
Autor: Afrodita Cicovschi

Un transportator a obţinut în instanţă anularea unei decizii a ANAF de impozitare retroactivă a diurnelor acordate şoferilor plecaţi în curse internaţionale, scrie Bihorjust.ro, precizând că Fiscul solicitase plata a peste 5,8 milioane de lei.

În timp ce firma Vimatra considerase aceşti bani în afara salariului, deci neimpozabili, ANAF i-a socotit ca făcând parte din venitul salarial. După doi ani de procese, societatea a obţinut o hotărâre definitivă de anulare a deciziei de impunere, scrie bihorjust.ro
 
Decizia de impunere a fost atacată în justiţie pe două căi. Primul proces a fost deschis în 2018, la Curtea de Apel Oradea, pentru suspendarea executării silite a deciziei.
 
”A fost nevoie să facem asta pentru că legislaţia spune că ANAF poate să înceapă executarea imediat, nu trebuie să aştepte să se ajungă la instanţă”, a explicat, pentru BihorJust, Alexandru Nicula, juristul firmei.
 
Potrivit acestuia: Din câte ştim noi, este prima hotărâre din ţară în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arată că diurna nu face parte din salariu.
 
”Trebuie să ştie toate firmele de transport că se poate câştiga un proces în cazul deciziilor de impunere pentru diurne, dar în anumite condiţii – adică actele să fie bine întocmite, iar managementul să fie implicat şi pe partea juridică”, a spus el.
 
În 2019, judecătorii orădeni au admis cererea de suspendare a executării deciziei de impunere, soluţie menţinută un an mai târziu, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
În paralel, firma Vimatra a iniţiat un proces de anulare a deciziei ANAF şi a tuturor documentelor care au decurs din aceasta la Curtea de Apel Bucureşti, oraş în care se afla sediul companiei la momentul controlului efectuat de Fisc. Instanţa i-a dat dreptate firmei care s-a mutat între timp în Bihor, iar pe 25 noiembrie 2021 Curtea Supremă a respins recursul ANAF, anulând definitiv decizia de impozitare a diurnelor acordate de Vimatra.
 
HotNews a scris în decursul acestui an despre faptul că ANAF a reîncadrat diurna ca venit salariat şi a început să se uite pe ultimii 5 ani la transportatori, lucru anormal spus clar chiar de Camera Consultanţilor Fiscali. Transportatorii chiar au protestat pe această temă în faţa Guvernului. Între timp, în Parlament se află un proiect de lege care prevede amnistie şi corectarea acestei situaţii pentru a nu se mai repeta.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ionel Marcu
4.12.2021, 10:12:18

Ce i-a lovit fiscul pe transportatori cu impozitarea diurnelor! Dar și transportatorii au fost șmecheri, au ajuns să-i plătească pe șoferi mai mult pe diurnă decât pe salariu, ca să evite impozitarea. Îi plătesc la salariul minim iar din acesta 1.200 lei (cred) sunt „deductibili” la impozitare, adică mai plătesc impozit doar pe vreo 1.000-1.200 lei.

+9 (11 voturi)
relu de la prefectura
4.12.2021, 10:50:48

Nu e nicio smecherie. Se aplica cadrul legal. Pentru zilele de munca petrecute in afara tarii un angajat roman beneficiaza de diurna in valuta. Asa era si pe vremea lui Ceausescu. Asa e in toata lumea. Specificul muncii unui sofer de TIR face ca el sa petreaca mult timp in afara tari asa ca diurna acumulata ajunge la sume mari. Daca vrea, guvernul poate limita diurna sau o poate corela cu salarul, dar pentru asta trebuie sa modifice codul fiscal si codul de procedura fiscala in asa fel incat sa nu creeze discriminari cu alti angajati.

-8 (10 voturi)
Modifică Setările