Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Unde poate fi amplasat primul reactor de mici dimensiuni din România. Precizările ministrului Energiei

21
23 May 2022 18:04:24
Autor: Afrodita Cicovschi
Locul vechii termocentrale de la Doiceşti ar putea găzdui primul reactor de mici dimensiuni din România
Locul vechii termocentrale de la Doiceşti ar putea găzdui primul reactor de mici dimensiuni din România

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat luni unde ar putea fi amplasat primul reactor de mici dimensiuni din România - SMR -, precizând că a fost aleasă „cea mai bună locaţie”.

Vechea termocentrală de la Doiceşti este cea mai bună locaţie pentru primul reactor de mici dimensiuni (SMR) din România, a anunţat luni ministrul Energiei, Virgil Popescu.
 
"A fost aleasă cea mai bună locaţie pentru primul SMR din România şi această locaţie este vechea termocentrală de la Doiceşti. Urmează acum să trecem la cea de-a doua etapă, cea a designului reactorului SMR la faţa locului (...) Astăzi facem un nou pas spre independenţa energetică a României", a precizat ministrul Energiei într-o conferinţă de presă.
 
Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica şi evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.
 
„Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate. Ne angajăm să ne respectăm promisiunea de a sprijini România în vederea obţinerii independenţei energetice, precum şi pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare. Acesta este un alt pas important după anunţul făcut de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de John Kerry, trimisul prezidenţial special pentru climă al administraţiei Biden, la Conferinţa COP26, cu privire la intenţia celor două ţări de a construi în România o centrală cu reactoare modulare de mici dimensiuni.
 
 Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doiceşti va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică şi de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată, fără emisii. În plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunităţii pe care o deserveşte şi va genera prosperitate continuă pentru industria şi economia regională. Le mulţumesc partenerilor noştri americani pentru că au sprijinit şi au susţinut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980. Sunt mândru că experienţa de peste 50 de ani a României în domeniul energiei nucleare este recunoscută şi confirmată cu fiecare pas înainte, ceea ce ne permite să devenim una dintre primele ţări care implementează tehnologia inovatoare şi sigură a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc să vă asigur că Preşedintele României, Klaus Iohannis, Prim – ministrul Nicolae Ciucă şi Guvernul României susţin acest proiect care va aduce numeroase beneficii ţării noastre”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, România.
 
Conferinţa de presă a fost organizată în cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la Bucureşti de USTDA în parteneriat cu Departamentul de Comerţ al SUA, NuScale şi Nuclearelectrica. Au mai participat directorul Agenţiei Americane pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) Enoh Ebong, Consilier principal pentru competitivitate comericială în domeniul energiei nucleare Justin Friedman, ministr- consilier pe probleme comerciale pentru Uniunea Europeană şi Director comercial şi principal pentru Europa în Departamentul Comerţului Mike Lally, CEO Nuclearelectrica Cosmin Ghiţă şi CEO NuScale John Hopkins.
 
Tehnologia SMR a NuScale cea mai matură în ceea ce priveşte aprobările, fiind prima şi singura tehnologie SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei SUA de Reglementare Nucleară în august 2020, are în acelaşi timp şi cele mai avansate planuri de implementare, cu contracte deja confirmate pentru dezvoltarea componentelor sale.
 
„În urma studiului, au fost identificate mai multe potenţiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti a obţinut toate calificările în ceea ce priveşte securitatea, fiind considerat adecvat in aceasta faza conform criteriilor de proiectare şi principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale”, Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.
 
”Implementarea reactoarelor modulare mici, la trei ani de la primul Memorandum de Înţelegere cu NuScale, în care am analizat tehnologia, siguranţa, maturitatea şi disponibilitatea acesteia în vederea implementării şi a îndeplinirii obiectivelor României în materie de securitate energetică şi decarbonizare.
Echipa Nuclearelectrica, având experienţă de peste 25 ani de operare în condiţii de siguranţă nucleară a uneia dintre cele mai sigure şi performante centrale nucleare din lume, are expertiza, cunoştinţele şi competenţele profesionale necesare pentru a se implica alături de NuScale în prima implementare a unui reactor modular de mici dimensiuni în Europa. 
 
Ne-am angajat să oferim în continuare României energie curată, sigură şi la preţuri accesibile, iar dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni în România va confirma experienţa ţării noastre şi va oferi un nou viitor industriei energiei nucleare: vom forma un nucleu de excelenţă pentru industria nucleară din România şi un hub pentru regiune în ceea ce priveşte producţia şi asamblarea componentelor şi pregătirea operatorilor pentru tehnologia reactoarelor modulare din regiune”, Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.
 
“Anunţul de astăzi este un nou pas înainte în parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici în România şi pentru a susţine atingerea ţintelor climatice, beneficiind în acelaşi timp de creştere economică.”, a spus John Hopkins, Preşedinte şi CEO NuScale. “Ne bucurăm să lucrăm cu Nuclearelectrica în etapa următoare de analiză a amplasamentului şi să demonstrăm beneficiile tehnologiei noastre românilor”.
 
În urma selectării amplasamentului, România are potenţialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa şi de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte ţări din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări care doresc să îşi consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată şi să îşi atingă în acelaşi timp obiectivele de decarbonizare. 
 
Fiind printre primele ţări care se alătură demersului de independenţă energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obţine o poziţie de lider şi multiple beneficii socio-economice: are potenţialul de a deveni o bază pentru susţinerea producţiei şi asamblarea componentelor SMR şi un centru de pregătire şi formare a viitorilor operatori şi specialişti. În acest sens, România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generaţii de ingineri.
 
Comunitatea din Doiceşti are, de asemenea, potenţialul unor beneficii multiple, în timp ce NuScale şi Nuclearelectrica fac paşi spre implementarea în România, în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Camelian Propinatiu
23.05.2022, 19:09:54

Viitorul ideal e al microcentralelor nucleare de apartament.

+2 (8 voturi)
Sandu Anghel
23.05.2022, 20:02:57

In ce tara e Doicestiul asta ca super autoarea articolului a uitat sa ne spuna?

-1 (7 voturi)
Amdo Odma
23.05.2022, 20:11:14

"designul reactorului SMR la faţa locului" Stiam ca individul este hot si tam.pit, dar arata ca este peste ce stiam. E sfidator de pro.st. Daca n-are vreun interes, normal. Nu faci reactorul dupa "fata locului", ci invers. Nu e hidrocentrala si mai e si o prapadita de instalatie, de mici dimensiuni.

-11 (21 voturi)
Mihai Medias
23.05.2022, 21:11:56

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat luni unde ar putea fi amplasat primul reactor de mici dimensiuni din România - SMR -, precizând că a fost aleasă „cea mai bună LOCAŢIE”. Hahahaha; cea mai buna chirie, hahahaha :)))

+1 (5 voturi)
a4_O1G
23.05.2022, 21:15:24

oriunde dar cu personal adecvat pregatit si cu mnetenanta si materiale de mentenanta la zi. altfel va fi doar o catastrofa.

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările