Unde schiem anul acesta în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe majoritatea pârtiilor se schiază deja, echipamentul se închiriază la tarife comparabile cu cele de anul trecut, dar la cablu costurile sunt sensibil mai mari. O zi de schi „pe săturate“ poate costa între 150 de lei în staţiunile mai mici şi 350 de lei în cele mai pretenţioase. „Adevărul“ vă prezintă starea pârtiilor din România.

FOTO O nouă pârtie de schi urmează să fie inaugurată în Bihor, înainte de Crăciun

Sezonul alb 2010-2011 a debutat ceva mai devreme şi cele mai multe pârtii sunt deja funcţionale. Astfel că pasionaţii sporturilor de iarnă se pot declara mulţumiţi, chiar dacă la transportul pe cablu s-ar putea să aibă surprize mai puţin plăcute.

Tarifele de transport au crescut faţă de cele din 2009 în medie cu 10% până la 15%, din cauza creşterii costurilor de întreţinere şi a scumpirii curentului electric. Dar preţurile de închiriere a echipamentului au rămas aceleaşi, ba în unele cazuri au scăzut faţă de cele practicate în sezonul 2009-2010.

Valea Prahovei, campioana tarifelor

Media tarifelor la teleschiurile de pe cele aproximativ 70 de pârtii ale ţării (mai puţin cele de pe Valea Prahovei) oscilează între 2 şi 5 lei pe urcare, iar abonamentele de o zi ajung la cel mult 90-100 de lei. Pe Valea Prahovei însă, urcarea cu teleschiul poate ajunge la echivalentul a 7,2 lei (un punct din cele 10 ale unei cartele ce costă 72 de lei), iar abonamentul de o zi costă peste 120 de lei.

Citiţi aici detalii tehnice şi tarife de pe pârtiile din ţară (partea 1)

La fel şi cu telescaunul: în timp ce tarifele de pe alte pârtii din ţară oscilează între 9 şi 12 lei pe urcare (sau chiar dus-întors), pe Valea Prahovei preţul biletului creşte până la 16-18 lei (19 lei minimum în Poiana Braşov).

Pentru copii, reducerile de tarife sunt, de regulă de 50%, dar pe Valea Prahovei acestea sunt mai mici. De exemplu, la Predeal, cartela de 10 puncte, care costă 72 de lei pentru adulţi, are un preţ de 44 de lei pentru copii, iar skipass-ul (abonamentul de o zi, 121 de lei pentru adulţi) costă 77 de lei.

Şi la categoria echipament de închiriat, preţurile diferă de la o zonă a ţării la alta, însă decalajele nu sunt atât de mari ca în cazul tarifelor de la cablu. Mai exact, echipamentul de schi complet se poate închiria cu 20 până la 35 de lei pe zi şi cel de snowboard - cu 25-40 de lei, atât pe Valea Prahovei, cât şi în celelalte staţiuni din ţară. De asemenea, săniile se închiriază cu tarife de până la 15-20 de lei.

În fine, calculele noastre arată că o zi de schi cu, să zicem, 20 de urcări şi cu echipament închiriat ar putea costa aproximativ 150 de lei în staţiunile mai mici. Pentru o zi pe Valea Prahovei însă, schiorii şi sowboarderii trebuie să pregătească mai mult de 300 de lei.

Schiurile cave, cele mai sigure

Valea Prahovei este, într-adevăr, cea mai mediatizată zonă în care se practică sporturile de iarnă, dar asta îi creează şi un mare dezavantaj: staţiunile de aici sunt extrem de aglomerate. Aşa cum şoselele se „sufocă" adesea sub traficul infernal de pe relaţia Braşov-Sinaia-Bucureşti, la teleschiuri şi telescaune se formează cozi interminabile unde turiştii stau şi câte o jumătate de oră pentru o urcare.

Citiţi aici detalii tehnice şi tarife de pe pârtiile din ţară (partea 2)

În asemenea condiţii, tot mai mulţi români preferă staţiunile mai mici, în care se schiază ceva mai relaxat. Iar bucureştenii au început să se cam intereseze de staţiunile din Bulgaria... Schiurile cave (cu o lăţime a tălpii spre vârfuri şi coadă mai mare decât cea de sub clăpar) sunt tot mai căutate, pentru avantajul că nu se pot „încăleca" atât de uşor ca schiurile clasice. În plus, schiurile cave pot fi mult mai scurte (de regulă, până la 1,60-1,70 m) decât cele clasice, fapt ce le face mai uşor de transportat. ; Pagini realizate cu sprijinul redacţiilor
„Adevărul de seară"

Va ninge şi în weekend

Pentru majoritatea zonelor ţării în care se află pârtii de schi, prognozele meteo arată că sâmbătă este posibil să ningă, iar duminică cerul va fi parţial noros. Aşa că schiorii care nu se tem de ninsoare pot ieşi la „o tură".

Snow-boardul i-a cucerit şi pe români

Dacă în anii '90 pe munţii şi dealurile româneşti abia se zăreau câţiva „plăcaşi", acum, peste 40% din cei care evoluează pe pârtii au snowboarduri, estimează salvamontiştii.

„Am schiat mulţi ani, dar acum mi se pare mult mai uşor şi chiar mai distractiv cu placa. Te mişti mai liber, chiar dacă aparent ai picioarele legate. Nu cred că m-aş mai întoarce pe schiuri, poate doar pentru concursuri m-aş mai băga în clăpari", ne-a spus Cornel N. din Petroşani.

El este dezamăgit de faptul că în România (încă) nu se organizează concursuri speciale de snow-boarding, ca în alte ţări. Cert este că snowboarderii sunt deja o prezenţă obişnuită pe pârtii, iar acolo unde se amenajează obstacole şi trambuline speciale pentru acest sport e un adevărat deliciu pentru spectatori să urmărească acrobaţiile acestora.

Snowboardingul este însă şi un sport costisitor, ca şi schiul: o pereche de booţi (încălţăminte specială) costă între 250 şi 400 de lei şi legăturile - până la 200 de lei, iar preţul unei plăci poate ajunge şi la 1.000 de lei.

În magazinele specializate se mai găsesc şi combinezoane special croite pentru acest sport, la preţuri cuprinse între 100 şi 250 de lei. La centrele de închiriere, tarifele pentru snow-boarduri sunt puţin mai mari decât cele pentru echipamentele de schi. ; Dan Străuţ

Cât costă cablul şi echipamentul

Cât costă cablul şi echipamentul
Info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite