Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Ungaria şi România au cele mai mari scumpiri din Uniunea Europeană

2
21 Feb 2020 14:39:19
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Ungaria şi România au înregistrat cele mai mari scumpiri din Uniunea Europeană în luna ianuarie, raportat la luna decembrie a anului trecut, a informat vineri Eurostat.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 1,4% în ianuarie, în creştere comparativ cu 1,3% luna precedentă, şi de 1,7% în Uniunea Europeană, de asemenea în urcare faţă de 1,6% luna anterioară, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Ungaria şi România, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
 
Comparativ cu situaţia din decembrie, rata anuală a inflaţiei în ianuarie a scăzut în cinci state membre, a rămas stabilă în alte cinci state şi a crescut în 18 de ţări membre UE.
 
Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Ungaria (4,7%), România (3,9%), Cehia şi Polonia (ambele cu 3,8%), iar cele mai scăzute în Italia (0,4%), Cipru (0,7%), Danemarca şi Portugalia (ambele cu 0,8%).
 
În cazul României, cifra publicată de Eurostat este identică cu cea publicată săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit căruia rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,6% în ianuarie, de la 4% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, cele nealimentare cu 2,68% iar preţul serviciilor a înregistrat un avans de 4,01%. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

moftronix
21.02.2020, 15:01:20

E normal. Ungaria, Polonia , România au avut acelasi sistem economic și financiar in 2016....2019. Un sistem economic care a CRESCUT radical veniturile populației și PIB-ul. Nu intâmplător Ungaria, România, Polonia conduc in topul european al CREȘTERII economice. Inflația prea redusă, deflația, sunt mai DĂUNĂTOARE cresterii economice decât o inflație moderată de 3...5 %.

+1 (1 vot)
Mihai Popescu
21.02.2020, 16:46:07

Este ceva normal, doar nu ni se spunea ca trebuie sa ne aliniem cu preturile la fel cu cele europene ? Nu si cu veniturile. Venituri de Africa si preturi de Europa. Doar suntem o simpla colonie, ce pretentii mai putem sa avem ?

+2 (2 voturi)
Modifică Setările