Ungaria și România, țările în care angajatorii și salariații plătesc cele mai mari taxe către stat pe muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria și România sunt țările în care atât angajatorul, cât şi angajatul plătesc cele mai mari taxe către stat aferente contractului de muncă, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță financiară, Accace.

Pentru compararea valorii taxelor datorate către stat în cazul contractelor individuale de muncă, în toate țările analizate, s-a luat în calcul un salariu net de 1.000 de euro.

Raportat la această valoare, Ungaria este țara în care se plătesc cele mai mari contribuții – pentru un angajat cu salariul net de o 1.000 de euro, costurile totale suportate de angajator (care merg catre stat si catre angajat) sunt de peste 2.000 de euro (207%).

Ungaria este urmată, cu valori apropiate, de către România (182% din salariul net), Cehia (181%) şi Slovacia (180%).

Un volum substanțial mai mic de contribuții este plătit în cazul Poloniei (168%) şi Bulgariei (143%).

Primele trei țări cu cele mai ridicate contribuții din partea angajatului sunt: Ungaria (60,82%), România (42,57%) şi Polonia (41,40%), în timp ce primele trei țări cu cele mai ridicate contribuții din partea angajatorului sunt: Cehia (46,58%), Ungaria (45,83%) si Slovacia (45,78%).

Principalul element ce poate duce la variații în procentele menționate este contribuția la fondul de accidente în țări precum România, Cehia şi Polonia, care au stabilite procentele aferente în funcție de codul CAEN al companiilor.

Alte condiții specifice se întâlnesc în Bulgaria, unde contribuțiile sociale pot creşte cu până la 2,5% în cazul persoanelor născute înainte de 1960, şi Ungaria, al cărei impozit poate ajunge la 27%.

Studiul a fost realizat în lunile noiembrie şi decembrie în şase țări din regiune: România, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Polonia şi Slovacia.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite