Unora le place criza

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
grexit

În plină telenovelă cu crize financiare şi sancţiuni pe plan extern, dar şi cu incertitudini şi controverse pe plan intern, câţiva „actori“ de mare calibru par să joace într-un alt film, afişându-şi extravaganţele şi când cheltuiesc, dar şi când fac bani.

La noi, spre exemplu, austeritatea a fost vândută poporului, ani la rând, ca un panaceu fără de care statul n-ar mai fi reuşit să plătească pensiile şi salariile.

Timp în care - abia acum iese la lumină, cu ajutorul procurorilor - privilegiaţii vremurilor de restrişte înotau efectiv în bani.

O scurtă analiză a sumelor cu care jonglau, pe când ei erau în libertate şi populaţia se zbătea în corzile crizei, arată că suta de mii de euro („kilo“-ul din calculele finanţiştilor obişnuiţi cu cifre astronomice) era doar o unitate de măsură.

Oligarhi mai mici şi mai mari se străduiau parcă, prin extravaganţele lor, să ne arate că unora le place criza.

Le place, desigur, criza în care populaţia şi chiar autorităţile se stresează cu priorităţile supravieţuirii - un mediu specific nebăgării de seamă numai bun de combinat cu iuţeala de mână.

Dar cum e la alţii? Simplu: nici la alţii criza nu e pentru toată lumea. În timp ce Rusia suferă de pe urma sancţiunilor, oligarhii ei - mai ales cei conectaţi la Guvernul lui Medvedev - fac în continuare bani pe care ştiu să şi-i ascundă în alte părţi ale lumii.

Presa rusă ne oferă mai multe exemple în acest sens, cum ar fi Musa Basaev, cotat de Forbes ca unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, care şi-a achiziţionat în 2014 o staţiune de lux în Sardinia intitulată Forte Village, la „simbolicul“ preţ de un miliard de dolari. Aici, Basaev îşi invită prietenii politici care îl ajută să promoveze în contractele cu statul pe domeniul resurselor naturale, unde deţine concesiuni exclusive de metale rare.

Unul dintre invitaţii lui Basaev este chiar vicepremierul Rusiei, Arcady Dvorkovici - care răspunde, între altele, de resursele naturale ale Rusiei.

Moda resorturilor de lux pe vreme de criză e foarte răspândită în rândurile oligarhilor. Telman Ismailov - alt exemplu - deţine un complex în valoare de 1,5 miliarde de dolari în Turcia intitulat Palatul Mardan, celebru în lumea VIP-urilor internaţionale prin petrecerile somptuoase la care au participat staruri precum Mariah Carey, Sharon Stone, Richard Gere, Monica Bellucci, Paris Hilton, Seal sau Tom Jones.

Numai în 2014, din Rusia au plecat în afara ţării peste 150 de miliarde de dolari pentru a-i pune la adăpost de sancţiuni. Banii le aparţin oligarhilor care ştiu să facă bani şi pe vreme de criză. Soţia vicepremierului Arkady Dvorkovici are la activ o întreagă istorie a angajărilor prin diferite companii care, de îndată ce au beneficiat de serviciile unei persoane atât de suspuse, au avut parte şi de favorurile guvernamentale aferente.

Încă un exemplu: fratele vicepremierului are afaceri înfloritoare în graţiile oligarhilor, pe care le asortează cu petreceri de lux la Cannes. Mai pe româneşte, nici criza, nici sancţiunile, nu sunt pentru toată lumea.

Cât despre criza din Grecia, aflăm că, mai nou, tocmai produsele de lux au început să se vândă bine în această săracă ţară bogată. Unora chiar le place criza!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite