Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Unul din cinci români o ia de la zero în carieră. Topul celor mai sigure locuri de muncă

1
13 Aug 2020 12:10:53
Autor: Afrodita Cicovschi

Puţin peste 20% dintre angajaţii români care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs spun că iau serios în calcul să-şi schimbe domeniul de activitate din cauza efectelor pandemiei de Covid-19, fiind inclusiv dispuşi să o ia de la zero în carieră.

Aproape un sfert dintre respondenţi spun că se văd nevoiţi să facă primii paşi către o nouă carieră întrucât domeniul sau compania pentru care lucrează sunt puternic afectate de contextul economic actual şi tot atâţia spun că vor să lucreze într-un domeniu mai sigur. Cei mai mulţi dintre aceştia lucrează în prezent în domenii precum vânzări, producţie, turism sau transporturi.
 
Deşi perspectivele salariale rămân în continuare principalul criteriu în funcţie de care cei mai mulţi angajaţi români îşi aleg un nou job, siguranţa domeniului de activitate şi rezistenţa acestuia la şocuri externe, cum este şi pandemia de Covid-19, au devenit prioritare în acest context pentru 70% dintre respondenţii la sondajul BestJobs. Alţi 42% se orientează în carieră şi în funcţie de beneficiile extrasalariale, dar în acelaşi timp contează şi posibilitatea de a avea mult timp liber (37%), sau de a putea lucra remote (34%). 
 
Prin urmare, pentru a se simţi în siguranţă într-un domeniu sau job nou, peste 26% dintre angajaţi consideră că este obligatoriu să aibă posibilitatea să lucreze de acasă, un sfert exclude complet poziţii în domenii precum HoReCa, puternic afectate de efectele pandemiei, iar 22% consideră mai sigure joburi în domenii sau companii strâns conectate la mediul online. 
 

IT-ul, armata şi sănătatea, considerate cele mai sigure

 
Domeniile considerate de respondenţii la sondajul BestJobs cel mai puţin afectate de criza sanitară actuală sunt IT şi telecomunicaţii (54,7%), armată, pază şi protecţie (37,8%), medicină şi sănătate (37,6%), dar şi call center şi suport clienţi (35,2%). La polul opus, se află sportul, arta şi divertismentul (5,6%),  serviciile de înfrumuseţare (7,5%) sau turismul şi alimentaţia (8%). 
 
Când vine vorba despre ce paşi vor să facă sau au făcut deja în direcţia reconversiei profesionale, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi afirmă că experienţa de până acum le permite să facă o trecere uşoară, fără să o ia de la zero (41,3%), alţi 33,3% spun că învaţă pe parcurs, 18,3% au făcut sau vor face cursuri online/offline, iar 7% se vor pregăti şi vor învăţa singuri ceea ce au nevoie înainte de angajare.
 
Sondajul a fost efectuat în perioada 1-10 iulie 2020, pe un eşantion de 1.282 de utilizatori de internet din România. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

West
13.08.2020, 15:18:22

joburile la stat sunt cele mai sigure, cele mai bine platite si cu cele mai putine ore efective de munca! Boerie! Acesta convingere(ca la stat este cel mai bine) este si mai puternica odata cu venirea la guvernare a celor ce-si spun 'de dreapata'(pnl)! practic in cea mai dura criza financiara, cauzata de covid, cei ce au suferit datorita masurilor au fost doar cei din privat! comunism pe fata! cica 'de dreapta'?! nici nu vor sa vorbeasca de taierea specialelor, de reforme/restructurare! fug ca drracu de tamaie cei ce-si spun 'de dreapata'! sa vina alegerile!

+1 (1 vot)
Modifică Setările