UPDATE Consiliul Concurenţei extinde ancheta în cazul “regilor asfaltului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei extinde ancheta pe "regii asfaltului", iar toate contractele de la nivel regional vor fi verificate.  

Regii asfaltului au intrat în vizorul Consiliului Concurenţei la mijlocul lunii februarie, când s-a declanşat o anchetă pe licitaţiile de întreţinere a străzilor din Bucureşti.

UPDATE Consiliul Concurenţei a declanşat trei investigaţii privind posibile înţelegeri între companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean Teleorman, CJ Ilfov şi de Direcţia Drumuri şi Poduri Craiova pentru atribuirea unor contracte de modernizare a drumurilor.

"Două din cele trei investigaţii au fost declanşate în urma informaţiilor privind modul în care s-au depus documentele de calificare şi s-au elaborat ofertele de participare, furnizate de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Pentru cea de a treia investigaţie, indiciile au fost obţinute în cadrul studiului de piaţă pe care îl derulăm pe piaţa lucrărilor de construcţii de drumuri şi autostrăzi din România", a declarat într-un comunicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Prima investigaţie

Aceasta vizează o posibilă înţelegere între 14 companii de a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la două licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Teleorman în perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de reabilitare a drumurilor. Cele două licitaţii au fost câştigate de Tel Drum SA, valoarea totală a contractelor încheiate fiind de 137,6 milioane lei, fără TVA (aproximativ 32 milioane euro). Sursa de finanţare a lucrărilor a fost Fondul European pentru Dezvoltare Regională, bugetul de stat şi bugetul Consiliului Judeţean Teleorman.

A doua investigaţie

Priveşte o posibilă înţelegere între şapte companii de a
participa cu oferte trucate la trei licitaţii organizate de CJ Ilfov în perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de lucrări de modernizare a drumurilor. Două licitaţii au fost câştigate de Tehnologica Radion, iar a treia de Apolodor Comimpex, valoarea totală a contractelor încheiate de CJ Ilfov cu companiile câştigătoare ale licitaţiilor fiind de 183,5 milioane lei, fără TVA (42,6 milioane euro). Sursa de finanţare a lucrărilor a fost din fonduri structurale - POR Axa 2 şi bugetul CJ Ilfov.

Cea de-a treia investigaţie

Consiliul Concurenţei deţine indicii că 10 companii s-au înţeles să participe cu oferte formale la licitaţiile organizate în anul 2008 de Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Craiova din cadrul CNADNR pentru atribuirea "Acordului cadru pentru lucrări şi servicii de întreţinere multianuală iarnă-vară 2008-2011", astfel încât, simulând concurenţa, contractele să fie adjudecate prin rotaţie.

Astfel, au fost organizate trei licitaţii, adjudecate de Colas Drumuri, Gecor şi General Trust Argeş. Valoarea totală a contractelor încheiate a fost de 499,1 milioane lei (114,2 milioane euro), iar sursa de finanţare a reprezentat-o bugetul de stat.

Inspectorii Consiliului Concurenţei au efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor implicate în cele trei investigaţii, documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii aflându-se în analiza autorităţii române de concurenţă.

Comapaniile implicate şi la care s-au efectuat inspecţii sunt Alpine BAU Austria, LENA Engenharia E Construcoes Portugalia, Artera Blue, Shapir Structures 1991 LTD Israel, PA&CO Internaţional, Tel Drum, Euro Construct Trading 98, Euroconstruct, Topavedi Construcţii, Vectra Service, Argecom, Hidro Olt, Eurovia Construct Internaţional, General Trust Argeş, Delta Antrepriză De Construcţii şi Montaj 93, Tehnologica Radion, Dimar, Apolodor Comimpex, Colas Drumuri, Confort, Pas Trans Company, Gecor, Romstrade, Strabag Austria Sucursala Bucureşti România.

Unele companii sunt implicate în două investigaţii din cele trei declanşate de Consiliul Concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

CITESTE PE ACEEASI TEMA:

Şi Nazare încearcă un şah la "regii asfaltului"

Regii asfaltului, acuzaţi de trucarea unor licitaţii prin care au câştigat contracte de 347 de milioane de euro

Ameninţaţi cu rezilierea contractului, "regii asfaltului" nu mai vor niciun ban în plus şi promit finalizarea lucrărilor pe Ploieşti-Moara Vlăsiei în acest an

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite